Katra ēdienreize ir svarīgs notikums bērna dienas ritmā

08. Dec 2020, 11:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai tavam bērniņam pienācis laiks, kad viņš ir gatavs pirmajam piebarojumam? Ieklausies Rimi Bērniem veselīgas ēšanas ekspertes, sertificētas uztura speciālistes Olgas Ļubinas ieteikumos, ko šajā posmā ņemt vērā.

Speciāliste skaidro, ka, uzsākot piebarošanu, nav pareizi uzreiz veselu ēdienreizi aizstāt ar piebarojumu, tāpēc mazulis ar jaunajām garšām jāiepazīstina pakāpeniski. Tas nozīmē, ka sākotnēji, uzsākot piebarojumu, bērnam tiek piedāvāts ne vairāk par vienu tējkaroti jaunā produkta. Ja bērnam uz konkrēto produktu nav negatīvas reakcijas, nākamajās dienās porcijas apjomu var pakāpeniski palielināt. 

Olga Ļubina iesaka pievērst uzmanību, cik daudz piebarojuma un cik daudz māmiņas piena vai piena maisījuma bērns vienā ēdienreizē apēd, lai kopējais uzņemtais daudzums nepārsniegtu bērna vecumam rekomendēto devu. Par to, ka bērns saņem visas vajadzīgās uzturvielas un minerālvielas, varam pārliecināties, arī sekojot līdzi viņa svara un garuma dinamikai, kā arī veselības stāvoklim kopumā.

Ja bērniņš ir ieinteresēts ēst piebarojumu, tad, palielinoties uzņemtā piebarojuma daudzumam, atbilstoši samazinās arī māmiņas piena vai mākslīgā piena daudzums. “Ja bērns apēd par 10g vairāk piebarojuma, par tik lielu daudzumu arī samazina māmiņas piena vai mākslīgā piena daudzumu. Galvenais ir sekot līdzi kopējam apjomam, kuru bērns apēd vienā ēdienreizē,” skaidro uztura speciāliste.

Ja, vadoties no Pasaules Veselības Organizācijas rekomendācijām, ekskluzīvi ar māmiņas pienu barotiem mazuļiem līdz 6 mēnešu vecumam papildus nav vajadzības uzņemt ūdeni, tad līdz ar piebarojuma uzsākšanu bērnam jāpiedāvā arī padzerties ūdens. Jāatgādina, ka ūdens papildus vienmēr jāpiedāvā arī mazuļiem, kuri tiek baroti ar mākslīgo piena maisījumu.

Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina atgādina, ka ikviena ēdienreize ir ļoti svarīgs notikums bērna dienas ritmā, tāpēc tām jāatvēl laiks un arī noteikta vieta. Viņa norāda, ka ēšanas laikā jāļauj izpausties arī bērnam, lai viņš mācītos turēt rokā karotīti un pats mēģinātu ēst, tajā pašā laikā, nevajadzētu ēšanu pārvērst par rotaļāšanos.