Kas var palīdzēt runas attīstībā: logopēda padomi

Kas var palīdzēt runas attīstībā: logopēda padomi

01. Nov 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai palīdzētu bērnam sākt runāt, neskaitot ierasto padomu - komunicēt ar viņu, komentējot visas savas darbības, neizķēmojot vārdiņus, ir arī vairāki citi ieteikumi, kas palīdz bērna runas attīstībā.

"Runas attīstība ir ļoti cieši saistīta ar sīko motoriku, tāpēc svarīgi ir piedāvāt rotaļas, darbošanos tieši mazajiem pirkstiņiem", - stāsta logopēde Eleonora Gulbe.

Lai trenētu mazuļa rokas, dod viņam:

  • mazu bumbiņu - gludu, mīkstu, ar izvirzījumiem;
  • sasiet, atsiet šņorītes,
  • sašķirot, sakārtot nelielus priekšmetus,
  • sašķirot grūbas, kastaņus, makaronus, pupiņas;
  • rotaļāties ar knaģīšiem.

Viss augstākminētais ļauj lieliski pavadīt laiku kopā ar bērnu, kā arī - tiek attīstīta viņa sīkā motorika un arī runa.

Tiesa, daudzas māmiņas baidās mazuļiem dot rotaļāties ar nelieliem priekšmetiem, vēloties pasargāt mazuļus no aizrīšanās riska, bet logopēde iesaka pēc iespējas agrāk mazuli sākt attīstīt tieši šādā veidā. "Katra māmiņa instinktīvi redz un jūt, kad bērniņš ir gatavs tādām nodarbēm. Pat, ja bērniņš vēl daudz ko bāž mutē, var pasēdēt viņam blakus, pakontrolēt viņa darbības, un te nu ar 10 minūtēm pilnībā pietiks", - stāsta E.Gulbe.

Vecākiem bērniem lieliski noder dažādas mozaikas, no kuru detaļām bērns var salikt figūras. Figūru likšanas laikā var bērnam pajautāt, kādā krāsā ir detaļas, kādas formas detaļas tās ir, tā tiek provocēts bērns arī uz mutisko kontaktu.

Lieliskas motorikas attīstībai ir arī pirkstiņlellītes. Tās var tikt izgatavotas no jebkā - no papīra, no dzijas, no kabatlakatiņiem vai filca. Var izspēlēt tādu kā izrādi, kuru vērojot bērns dzirdēs pareizu runu, protams, pastāv arī iespēja bērnu iesaistīt runāšanā. Ļoti labas šīs spēles ir bērniem, kas ir klusāki. "Atcerieties, ka bērni mācās rotaļājoties, tāpēc apmācībai jābūt tieši emocionāla stāsta, pasaku klausīšanās veidā, tā, lai bērns arī vēlētos iesaistīties sarunā", - iesaka logopēde.

Tāpat viens no runas attīstības pamatiem ir artikulācijas vingrojumi. Tie ir speciāli vingrojumi, kas palīdz attīstīt artikulāro aparātu jeb runu, jo - šie vingrojumi sagatavo mazo mutīti pareizai izrunai.

Tādiem vingrojumiem nepieciešams spogulis, lai varētu kontrolēt kustības. Bērns atkārto iepriekš viņam parādītu vingrojumu, redzot sevi viņš pārliecinās par to, vai viņa lūpu stāvoklis, zobu, mēles stāvoklis ir pareizs. Pēc tam, kad tehnika apgūta, treniņus var veikt arī bez spoguļa. Lai iemācītos jaunus vingrojumus, kas der tieši konkrētajam bērnam, jādodas pie logopēda.

Arī vecāki ar bērnu var darboties paši, iepazīstoties pirms tam ar metodisko literatūru attiecībā uz runas attīstību, te var izmantot arī attīstošas kartītes, kas trenē atmiņu un domāšanu, un tai pat laikā arī - runu.

"Kolosāli runu attīsta jauni iespaidi - cirks, zoodārzs, parks, ekskursija, koncerts, ceļojumi, teātris. Bērns iegūst jaunas emocijas, jaunu pieredzi, par ko viņš vēlas pastāstīt."  - atgādina speciāliste.

Apkopojot visu augstākminēto, sanāk, ka galvenais vecāku uzdevums ir - sekot līdzi tam, lai bērnam pirkstiņiem būtu pietiekoši daudz darbiņu, lai bērnam būtu pietiekoši daudz iespaidu un emocionālo rotaļu. Protams, ja ir kādas šaubas vai jautājumi par mazuļa runas attīstību, vērsieties pie logopēda.

Māmiņu Klubs