Kas rada kolikas un kā tās mazināt?

11. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kolikas rada trauksmi gan mazulim, gan arī viņa vecākiem, jo bērniņš ir nemierīgs un raudulīgs, savukārt vecāki jūtas izmisuši, nezinot, kā savai atvasītei palīdzēt. Kopā ar pediatru Aldi Rozenbergu skaidrojam, kas ir kolikas un kā to gadījumā bērnam palīdzēt.

Lai gan par kolikām tiek runāts daudz, precīza formulējuma tam, kas gan tās īsti ir, nav. Visbiežāk gan speciālisti pieturās pie četriem kolikas raksturojošiem kritērijiem:

  • Bērns bez redzama iemesla raud ilgāk par 3 stundām diennaktī;
  • Mazulis ir vecumā līdz 5 mēnešiem;
  • Bērnam nav citu patoloģiju;
  • Pēkšņi sākas un tikpat ātri arī pāriet.

Par kolikām sauc gāzu uzkrāšanos bērna zarnās.

Iemesli kolikām var būt dažādi. Visbiežāk gan tās saista ar uzturu. “Bērnam ir nenobriedusi centrālā nervu sistēma, tāpēc viņam ir grūti izprast savu ēstgribu un sāta sajūtu. Šī iemesla dēļ bērniņš reizēm ēd ļoti ātri un sarijas gaisu, tāpēc zarnās nokļūst liels gaisa daudzums,” skaidro pediatrs Aldis Rozenbergs. Viņš arī norāda uz vēl vienu koliku rašanās iemeslu. “Bērna zarnās nav baktērijas, kas sašķeltu laktāzi un cukurus, tāpēc cukurs uzkrājas zarnu dobumā, kur rodas pūšanas process un zarnas tiek iestieptas, tādējādi radot sāpes,” stāsta pediatrs.

Ir dažādas rekomendācijas, kā bērnam palīdzēt koliku gadījumā, tostarp, pirms barošanas paturēt uz vēdera, aijāt rokās, sagaidīt pēc ēšanas atraudziņu. Vēl viens būtisks faktors, kas var palīdzēt koliku gadījumā, ir bērna mikrobiota stiprināšana, to darot ar labajām baktērijām, kurām ir pierādīta efektivitāte. “Tādējādi palīdzēsim ne tikai bērnam, bet arī visiem, kas viņam ir apkārt,” uzsver pediatrs Aldis Rozenbergs.