Kāpēc lietot Omega-3 zivju eļļu no dzimšanas?

Kāpēc lietot Omega-3 zivju eļļu no dzimšanas?

08. Oct 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pexels.com

Norvēģu veselības iestādēs Mӧller's zivju eļļa ir vienīgais uztura bagātinātājs, kurš iekļauts rekomendācijās pilnvērtīgai bērnu attīstībai no 4 nedēļu vecuma, jo mazuļiem jāaug un jāattīstās pilnvērtīgi.

1.     Smadzeņu un redzes attīstībai omega-3 taukskābes. 

Mazulim piedzimstot tā  smadzenes sver aptuveni 380g, taču ņipram divgadniekam to svars jau ir aptuveni 1,1 kg. Smadzenes un acs tīklene, ir orgāni kuros ir visvairāk omega-3 taukskābes DHS. Šīs unikālās taukskābes ir ar elastīgu struktūru, tādēļ tās ļoti viegli  veido smadzeņu šūnu membrānu. Mazulim uzņemot ik dienu vismaz 100 mg omega-3 taukskābes DHS, tās palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību un veicina redzes attīstību bērniem līdz 12 mēnešiem. Tas  ietekmēs cik spilgtu šo pasauli viņi redzēs.

2.     Imunitātei

 D 3 vitamīns . Bērniņam piedzimstot, to aizsargā no māmiņas mantotā un caur mātes pienu saņemtās antivielas. Pirmajos dzīves gados bērna imunitāte vēl ir ļoti trausla. D 3 vitamīns ietekmē svarīgāko imūnsistēmu šūnu veidošanos un attīstību1, tādēļ īpaši svarīgi to lietot mazulim pirmajā dzīves gadā.

A vitamīns arī svarīgs bērniņa imunitātei, jo palīdz regulēt imūnsistēmas atbildes reakciju uz infekcijām2, nodrošina normālu redzes, ādas un gļotādu funkciju, kuras ir pirmā barjera mazuļa organismam vēl svešajām baktērijām un vīrusiem. Šis vitamīns var būt nozīmīgs, aizsargājot smadzenes no vakcīnu blakusparādībām3.

3.     Mazuļa augošajiem kauliem. 

 D3 vitamīns bērniem ir nepieciešams normālai kaulu augšanai un attīstībai, tas veicina normālu kalcija uzsūkšanos un izmantošanu, kas ir ļoti  nepieciešams kaulu un zobu veidošanās procesiem.

Māmiņas  piens D un A vitamīnus satur ļoti maz un mammītei neuzņemot omega-3          taukskābes DHS pietiekamā daudzumā, tās arī pieniņā būs mazs.

 

1Cynthia Aranow. Vitamin D and the Immune System. J Investig Med. 2011 Aug; 59(6): 881–886.

2P Calder ed. Nutrition and Immune Function. October 2002. chapter 8, p151 

3Robert Sears. The Vaccine Book. October 2007; 187 – 190