Kam un kad jālieto D vitamīns?

Kam un kad jālieto D vitamīns?

27. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī iepriekšējā vasara mums bija padevusies īpaši saulaina un nereti izvēlamies auksto ziemu iemainīt pret ceļojumiem uz siltajām zemēm, iedzīvotāijem mūsu platumu grādos D vitamīna pietrūkst.

Kā norāda ģimenes ārste Inese Kuģe, lai apgādātu sevi ar nepieciešamo D vitamīnu devu dabīgā veidā, nepārtraukti jāuzturās tiešos saules staros. Speciāliste uzsver, ka tiklīdz cilvēks nonāk pavēnī vai arī ieiet telpās, D vitamīns cilvēka organismā vairs neizstrādājas. I. Kuģe: “Bērnu diez vai laidīsiet tik karstā saulē bez aizsargkrēma, kas nozīmē, lai arī bērns atradīsies saulē, D vitamīns vairs neizstrādāsies.”

Lai pārliecinātos, ka D vitamīns organismā ir pietiekamā daudzumā, ir iespēja nodot analīzes, kas ir ļoti vienkārši un neprasa īpašu sagatavošanos. E. Gulbja laboratorijas ārste Dace Jufatova norāda, ka nav īpašu prasību, kā sagatavoties analīžu nodošanai, jo tās var nodot arī pēc ēšanas un nav obligāti ierasties laboratorijā tukšā dūšā. Vienīgais, ieteicams analīzes nenodot uzreiz pēc lielas izēšanās vai fiziskas aktivitātes.

Jāievēro devas

D vitamīnam, kā ikvienam citam vitamīnam, ir savas standartdevas, kuras būtu ieteicams ievērot. Piemēram, tikko dzimušiem bērniņiem jāpieturās pie devas 400 - 500 darbības vienību diennaktī, kas var tik palielināta, ja tiek novērtos, ka bērniņam ēdot svīst pakausītis, plaukstiņas vai pēdiņas.

Savukārt pieaugušajam, pēc ģimenes ārstes teiktā, ieteicamā D vitamīna deva diennaktī ir 4000 darbības vienības. Atšķirība starp devu, kura tiek rekomendēta jaundzimušajam un pieaugušajam, ir ievērojama, tāpēc arī atšķirīgi ir D vitamīnu preparāti, kurus ieteicams lietot bērniem, un kurus - pieaugušajiem, jo pieaugušajiem tie būs ar lielāku darbības vienību skaitu vienā devā. Jāņem vērā, ka uz katra vitamīna iepakojuma būs norādīts ieteicamais devas daudzums. Viņa uzsver, ka D vitamīna devu bērnam ieteicams noteikt ārstam nevis pašiem vecākiem.

Pieaugušajam diennaktī lietojot 1000 darbības vienības, ar šo daudzumu organismā tiks uzturēts esošais D vitamīna daudzums un tas netiks palielināts. Pēc ārstes teiktā, D vitamīna līmenim organismā būtu jābūt robežās no 30-40.