Kādus ieguvumus bērnam sniedz lomu spēles?

Kādus ieguvumus bērnam sniedz lomu spēles?

22. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lomu spēles ir lielisks veids, kā iepazīt apkārtējo pasauli, socializēties un iemācīties, kā iederēties un atrast savu vietu sabiedrībā.

“Tu būsi dakteris, un es būšu pacients”, “Tu pārdod, es pirkšu” – parasti tieši šādi sākas lomu spēles. Pirmkārt, bērni sadala lomas, nosakot, kurš iejutīsies kurā tēlā. Pēc tam bērni cenšas atdarināt savu uzvedību pēc iespējas tuvāk izvēlētajai lomai. Šādas rotaļas bērnam ir lieliska izklaide, jo bērns uz brīdi var iejusties pieaugušā lomā. Turklāt šādām spēlēm ir arī izglītojoši un sociāli aspekti. Tomēr šaubies? Tad noteikti lasi tālāk!

Kādus ieguvumus bērnam sniedz lomu spēles?

1.     Lomu spēles māca, kā funkcionēt sabiedrībā. Jau kopš pirmā dzīves mirkļa bērns ir sabiedrības loceklis. Lai gan bērnu pirmā sociālās pasaules pieredze ir limitēta līdz tuviniekiem – mammai, tētim, vecvecākiem un radiniekiem – pienāk laiks, kad bērns izaug un sper pirmos soļus citā sociālajā grupā. Tad bērns nokļūst starp saviem vienaudžiem un draugiem bērnudārzā un vēlāk – skolā. Lai jaunajā sociālajā grupā justos labi, nepieciešams zināt, kā tajā būtu jāuzvedas. Un tieši to bērns var iemācīties, spēlējot lomu spēles. Turklāt tā ir lieliska iespēja sagatavoties dažādām sarežģītām situācijām, piemēram, kā rīkoties, ja radies konflikts ar citu personu vai gadījies apmaldīties nezināmā vietā.

2.     Lomu spēles palīdz labāk izprast gan sevi, gan citus. Attēlot kādu citu nepavisam nav viegli. Galu galā, ir jāsaprot kāda cita izjūtas un vajadzības un jāmēģina atspoguļot viņa domāšanas veids. Lomu spēles sniedz bērnam iespēju praktizēt šīs spējas, līdz ar to labāk izprotot cilvēkus sev apkārt. Turklāt lomu spēles palīdz bērnam sevi labāk iepazīt un attīstīt sevī pārliecību, ka viņš ir neatkarīga, pašpietiekama personība. Atdarinot kādu citu, bērns var daudz skaidrāk saredzēt atšķirīgo un kopīgo starp sevi un citiem, kā arī saprast, kas viņam pašam patīk un kas – nepatīk. Ar LEGO® DUPLO® komplektu “Pilsētas laukums” Tavs mazais varēs iejusties mehāniķa, veikala asistenta vai daktera lomā. Ļoti iespējams, ka kāda no šīm profesijām mazajam tik ļoti iepatiksies, ka viņš to izvēlēsies sev nākotnē.

3.     Lomu spēles palīdz iepazīt apkārtējo pasauli. Kas man ir jādara, lai salabotu savu automašīnu? Kāpēc dakterim nepieciešams stetoskops? Un kur rodas svaigi ceptā maize, kas tiek piegādāta veikaliem ik rītu? Lai gan pieaugušajiem tas šķiet pašsaprotami, bērnam šādi jautājumi var būt kā aizraujoša mīkla. Palīdzi savam bērnam atminēt šīs mīklas, izspēlējot lomu spēles ar dažādām profesijām.

4.     Lomu spēles palīdz cīnīties ar iekšējo trauksmi. Vai Tavs mazais ir pārāk kautrīgs, lai pajautātu pārdevējam savus iecienītākos gardumus, kad kopā ejat iepirkties? Vai katrs ārsta apmeklējums Tavam bērnam ir stresa pilns un smags pārbaudījums? Ja tā, tad lomu spēles palīdzēs ar to tikt galā vieglāk. Ja situācijas, kas bērnam izraisa stresu, tiek vairākkārt izspēlētas drošā vidē (tādā, kas nav “īsta”), bērns jutīsies daudz mierīgāks un pārliecinātāks, kad šīs situācijas atkārtosies reālajā dzīvē.

5.     Lomu spēles attīsta pašpārliecinātību. Spēlējot lomu spēles, bērns iegūst jaunas prasmes un tādējādi kļūst pašpārliecinātāks. Pat mazs bērns spēj iemācīties izdarīt pirkumus pats (protams, Tev jābūt blakus). Kopā varat izspēlēt iepirkšanās scenārijus, izmantojot LEGO DUPLO komplektu “Pilsētas laukums”. Paskaidro bērnam, ko nepieciešams teikt pārdevējam, lai iegādātos pareizās preces. Pastāsti, ka pēc produktu saņemšanas ir par tiem jāsamaksā. Tad ir jāizrēķina, cik liels ir atlikums, kas turklāt būs lielisks veids, lai mācītos rēķināt. Un neaizmirsti iepazīstināt mazo ar pēdējo iepirkšanās soli – pateikt “paldies”. Kad bērns būs apguvis jaunās zināšanas, dodieties iepirkties pa īstam un ļaujiet bērnam iegādāties viņa ikdienas iecienītākos produktus, kā saldumus vai viņa iecienītāko svaigo sieru.

LEGO® DUPLO® Piedzīvojumi lauku sētā (10869)

Izspēlējiet reālās dzīves notikumus ar LEGO® DUPLO® Pilsēta: tā ir atpazīstama pasaule ar modernām DUPLO figūrām! Kopā ar mazuli apciemojiet piedzīvojumiem pilno lauku sētu un palīdziet pabarot draudzīgos dzīvniekus! Mazajiem lauksaimniekiem patiks paraustīt zvana auklu un šļūkt pa slidkalniņu. Nolieciet dzīvnieciņus gulēt šķūnī, dodieties uz māju izcept vafeles un likties uz auss! Komplektā iekļautas trīs DUPLO figūras un piecas dzīvnieku figūras. Izbaudiet jaukus piedzīvojumus lauku sētā un pabarojiet mīļos dzīvnieciņus!

LEGO® DUPLO® Kravas vilciens (10875)

LEGO® DUPLO® Kravas vilcienu mazulis varēs gan viegli vadīt, gan izmantot to rotaļās dažādos veidos. Mazi bērni var viegli vadīt vilcienu ar inerces motoru: viegli pastumjot uz priekšu vai atpakaļ, vilciens sāk braukt, bet, stingri pieturot vai paceļot to no sliedēm, vilciens apstājas. Palīdziet bērnam uzlikt 5 krāsainos aktivitāšu klucīšus vēlamajās vietās, kas iedarbina skaņas signālu, ieslēdz un izslēdz gaismas lukturus, aptur vilcienu un uzpilda tam degvielu, maina braukšanas virzienu un aptur vilcienu. Šajā LEGO DUPLO komplektā ir osta, kuģis, kafejnīca, kravu pārkraušanas centrs, 2 celtņi, 3 DUPLO figūras un dzīvnieka figūra, kā arī daudz lielisku sliežu ceļu, lai pirmsskolas vecuma bērni varētu izbaudīt rotaļas ar klasisku vilcienu. Papildus varat lejupielādēt lietotni, lai atklātu vēl vairāk rotaļu iespēju, tostarp tālvadības pults funkciju, un jaukus uzdevumus, ko paveikt kopā ar mazuli!

KONKURSS- piedalies un laimē LEGO® DUPLO® Zemnieku tirgus (10867)!

Kādas ir jūsu ģimenes iecienītākās lomu spēles? Padalies tepat komentāros un palielini savas izredzes laimēt LEGO komplektu 10867! 

Laimētāju noskaidrosim 6.novembrī

Izspēlējiet reālās dzīves notikumus ar LEGO® DUPLO® Pilsēta: tā ir atpazīstama pasaule ar modernām DUPLO figūrām! Mazuļi būs sajūsmā par ceļojumu uz Zemnieku tirgu un ar interesi uzzinās, kādus produktus tajā var iegādāties. Iemācījušies iepirkties tirgus stendā ar trīs DUPLO figūrām, viņi varēs salikt iepirkumus ģimenes automašīnā un doties prom. Ar šo komplektu būvēšana ir pavisam vienkārša, un tā veicina motorikas attīstību.

PirmoreizMamma PirmoreizMamma 30. Oct 2018, 18:43

Mūsmājās divgadniekam šobrīd lomu spēles notiek ar mīlmantiņām un bērnudārzā audzinātāja arī stāsta- katra lellīte tiek apmīļota, pabarota un uzlikta uz Podiņa! Atdarina ik vienu vecāku kustību un priecājas! Vakaros mazgājot zobus izmazgā arī mantiņām, noliek blakus gultiņā kārtīgi sasedzot un iedodot buču Saldākam miedziņam!

saulux10 saulux10 30. Oct 2018, 13:54

Mūsu mājās visbiežāk tiek izspēlētas viesmīļu,pavāru un viesu lomas. Mēs ar vītu pasūtam maltīti un mūsu bērni sagatavo un ir tik lieliski redzēt bērna sejās to patīkamo statojumu ka viņi nu ir sagatavojuši un var mums pasniegt sagatavoto iejūtoties viesmīļa lomā.

Inga Vijolīte Inga Vijolīte 30. Oct 2018, 10:00

Spēlējam veikalu, pircējs un pārdevējs 😀

Madara Beķere Madara Beķere 29. Oct 2018, 17:33

Spēle "dakteri". Šajā spēlē parasti bērns pats tēlo dakteri un mamma vai māsa ir pacienti!

SantaViksne SantaViksne 29. Oct 2018, 16:52

Spēlējam lielo un mazo māsu - meita ir lielā māsa, es viņas mazā māsa un viņa mani pieskata. Vēl viņai patīk būt pārdevējai, audzinātājai vai zobārstei

filologe filologe 29. Oct 2018, 15:22

Torņu būvnieki un viesuļvētra 😀

siguciic siguciic 29. Oct 2018, 14:53

Spēlēšana veikalos (pārdevējs, pircējs), iejušanās rotaļlietu tēlos, pa jokam ēst gatavošana un pagaršošana

Kristīne Salīte Kristīne Salīte 29. Oct 2018, 14:37

Meitas ar mazajām dzīvnieku figūriņām izspēlē dažādas lomu spēles - kafejnicas, skolas, veikali, bet pārsvarā improvizē, mazais puika ar spēlējas ar figūriņām un mašīnītēm atbilstoši savam vecumposmam.

arente21 arente21 29. Oct 2018, 14:24

Dakteri un Fermeri

mincenee mincenee 29. Oct 2018, 14:13

pagaidām lomu spēles ir pavisam vienkāršas piem., kad meita uzņemas mammas lomu un aprūpē un liek čučēt kā vecākus, tā savas rotaļlietas.

ku-mode ku-mode 29. Oct 2018, 14:00

Spēlējam dakterus. Puika ārstē visus ģimenes locekļus 😀

Madara Beķere Madara Beķere 29. Oct 2018, 13:50

Spēlējam "veikalus"! Dēliņš izvēlas lietas, kuras tiks pārdotas.. parasti mamma pirmā ir pārdevēja. Bet pēc tam maināmies lomām! Kā naudiņu izmantojam pogas. Cenas saucu tādas, lai bērns var saskaitīt.