Kādā krāsā krāsot bērnistabas sienas? Atbild speciālists

06. Jan 2020, 12:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jūsu mājās aug bērni un ir paredzēts bērnistabā veikt remontu, taču nav skaidrības, kāda toņa krāsas būs piemērotākās sienām? Meklējam atbildes pie speciālistiem!

Pirmkārt, lūkojot pēc krāsas bērnistabai, ieteicams izvēlēties krāsu, kura ir mazgājama, kā arī dot priekšroku krāsu sastāviem, kas atgrūž netīrumus un šķidrumus. Tas īpaši noder, ja mājās aug ķipari, kuriem dažkārt nepietiek ar zīmēšanu uz papīra un roka tā vien sniedzas pēc plašākām plaknēm - sienu apzīmēšanas.

Otrkārt, svarīgi ir izvēlēties krāsu, kura bērniem patiks un kurā viņi labprāt uzturēsies. Šeit noder “Riga Brain” attīstības vadītāja, sociālā biheivorisma un smadzeņu darbības pētnieka Andreja Kozlova teiktais, ka krāsu izvēles ziņā bērnistabai viss ir vecāku rokās, jo bērns noteikti jutīsies droši telpā, kura krāsota krāsās, starp kurām droši jūtas arī vecāki.

"Gadījumā, ja vecāki vēlas, lai bērns būtu individuāls un ar savu pasaules skatījumu, var dot iespēju viņam pašam atzīmēt, kuras krāsas patīk visvairāk – kuras krāsas visbiežāk tiek izmantotas darbiņos, ar kurām visbiežāk rotaļājas. Tās arī ir krāsas, ar kurām bērns jūtas droši, jo drošība ir vissvarīgākais," skaidro A. Kozlovs. Svarīgi atcerēties, ka bērns adaptējas pie krāsām, kuras viņš pats uzskata par foršām, tāpēc, izvēloties krāsas, ir labāk, ja ikdienas vide ir mierīgāka un bērnu aktivizē viņa paša darbība nevis telpas krāsa.

Ieteikumi bērnistabas krāsas izvēlei:

  • Ja istabā ir kāds konkrēts galvenais elements, piemēram, liels attēls, tam jāpiešķir pieskaņotas krāsas mierīgs fons.
  • Ja siena, kurā ir logs un pie kuras ir radiatori, tiek nokrāsota balta, telpa tiek padarīta vēl plašāka.
  • Krāsu robežas ieteicamas vietās, kur satiekas plaknes.
  • Nevajag baidīties no košākām krāsām.
  • Vadies pēc bērna vēlmēm nevis krāsām, kuras ir modē.
  • Nebaidies sienas krāsot dažādās krāsās.
  • Gadījumā, ja istabā dzīvo vairāki bērni, ir jānonāk pie kompromisa, izvēloties krāsas, kuras patīk visiem.