Kad nāk dakteris ar «lielo šprici», palīgā steidz dakteri klauni

Kad nāk dakteris ar «lielo šprici», palīgā steidz dakteri klauni

06. Oct 2016, 08:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nu jau ceturto gadu līdzās dakteriem baltos halātos Bērnu slimnīcā darbojas arī dakteri ar sarkaniem deguniem jeb dakteri klauni. Dakteru klaunu darba diena sākas ģērbtuvē, kur tiek līmētas skropstas, vilkti raibu raibie tērpi un sagatavoti darba instrumenti.

"Pēc pēdējās statistikas, kas bija pirms nedēļas, sestdienā, kad bija pēdējais - trešais klaunu izlaidums, mums teica, ka mēs esam ap 50," saka viena no dakteriem klauniem Dr. Bonita.

Lai arī katrs klauns var būt saģērbies dažādi, viņus vieno sarkans deguns.

"Mūsu darbs ir balstīts  uz improvizāciju. Mēs zinām, uz kuru nodaļu mēs tajā dienā ejam, mēs zinām, kādi bērni tur būs, kādas viņiem būs problēmas, bet viss pārējais ir tīra improvizācija," par darbu saka Dr. Made.

Viņa uzsver, ka klaunam nevajag būt nedz ķirurgam, nedz citas specifikas ārstam, lai palīdzētu bērniem.

"Neviens no mums nav profesionāls ārsts. Viens puisis mācās par dakteri, bet visi pārējie ir pilnīgi dažādu profesiju pārstāvji: juristi, skolotāji, dejotāji, masieri," saka Dr. Made.

Kad tērpi uzvilkti, sākas ceļš uz ķirurģijas nodaļu, un jāteic, ka dakteri klauni nepaiet garām nevienam bērnam un arī pieaugušajiem.

Taču kļūt par dakteri klaunu nemaz nav tik viegli. "Mums ir atlase, diezgan gara atlase - četru pakāpju atlase," stāsta Dr. Klauns projekta vadītāja Marianna Milovska. "Piemēram, šogad mums bija 200 cilvēki, no kuriem mēs paņēmām apmācīt tālāk 20. Tad šie cilvēki pusgadu mācās, lai viņi nonāktu līdz tam etapam, kad viņi tiek līdz praksei un tikai tad tiek uz slimnīcu," stāsta Milovska.

Galvenais klauna uzdevums ir palīdzēt bērnam aizmirst par šprici vai citām grūtībām, kas viņu slimnīcā sagaida.

"Kad dakteris nāk ar lielo šprici, no kuras ir bail, kurai tiek pievērsts pārāk daudz uzmanības, tad blakus ir dakteris klauns, kurš novērš uzmanību un palīdz bērnam adaptēties tajā situācijā," norāda Milovska.

Šis ir brīvprātīgais darbs, par kuru klauniem tiek maksāta simboliska samaksa, un parasti naudiņa tiek iztērēta ceļa izdevumiem un tērpu sagatavošanai. Kaut arī gribētāju kļūt par dakteriem klauniem netrūkst, tuvākajos gados dakteru klaunu atlase, visticamāk, nenotiks, jo šobrīd visās lielākajās Latvijas pilsētās jau strādā dakteri klauni.

Ievērots, ka smaidīgāki kļūst ne tikai bērni, bet arī vecāki. "Bērnam ir interesantāk, jo slimnīcā nav redzējis tikai četras sienas," norāda Ilze. Klaunus uzteica arī cita māmiņa Zarina. "Malači. Tā ir izklaide. Laikam gan vairāk izklaide man nekā meitai - viņa vēl ir maziņa," par savu mazo meitu saka Zarina.

Toties Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergoloģe Ieva Cīrule pauž, ka klauni rada tādu atmosfēru, kādas citādi slimnīcā nav. Arī ārstiem ir vieglāk strādāt, ja talkā nāk klauni. Tiesa, šis nav viegls darbs, un klauni uz slimnīcu iet ne biežāk kā divas reizes nedēļā.

AVOTS: lsm.lv

Vai esat redzējuši Dakterus klaunus?

Māmiņu Klubs