Kā svētkos neapēst par daudz?

Kā svētkos neapēst par daudz?

23. Dec 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemassvētku vakariņas un svētku cienasti, viesojoties pie radiniekiem, mūsu gremošanas sistēmai ir nopietns pārbaudījums. Uzzini, ko der atcerēties, pirms sēsties pie svētku galda! 

Kādēļ rodas gremošanas sistēmas problēmas?

Uztura speciāliste atgādina, ka gremošanas sistēmas problēmas nerodas vienā dienā. Tad, ja svētku laikā tās saasinās, var domāt, ka mūsos šī problēma mājo jau ilgāku laiku. 

„Pārsvarā dedzinošā sajūta kuņģī, gluži tāpat kā grūtniecības laikā, rodas tad, ja uzturā lietojam izteikti treknus vai izteikti asus, specifiskus ēdienus.

Tieši tas notiek Ziemassvētku laikā, kad braucam ciemos pie vecmāmiņām un vectētiņiem, kur svētku galdā mēdz būt ne tikai salāti un kartupeļi, bet arī trekns cepetis un sautēti kāpostiņi, kuriem nav žēloti tauki. Līdz ar to svētku laikā pastāv lielāka iespēja šiem simptomiem parādīties,” skaidro Inese Siksna.

Kādēļ svētkos gribas tik daudz ēst?

Mēs apzināmies, ka svētkus ir jābauda, tādēļ noskaņojam sevi tam, ka Ziemassvētkos drīkstam atļauties ļoti daudz ko.

Uztura speciāliste šajos Ziemassvētkos gan neiesaka sevi pārlieku ierobežot un ēst tikai pavisam nedaudz, tomēr atklāj vairākas metodes, kas var palīdzēt sevi pasargāt no nelāgajām pārēšanās sekām!

Nost no galda!

„Svarīgākais ir pie svētku galda nepavadīt visas brīvdienas. Mieloties ar cienastu varam visu Ziemassvētku vakaru, bet nākamajās dienās, tā vietā, lai turpinātu sēdēt pie galda, varam doties jaukā pastaigā, pārgājienā vai arī pavadīt šīs dienas aktīvi rosoties!  

Šis ir labs veids, kā izvairīties no gremošanas sistēmas traucējumiem, jo aktivitāte stimulē vielmaiņu un, līdz ar to, arī gremošanu,” stāsta Inese Siksna.

Mācāmies neiztukšot šķīvjus!

Parasti uz Ziemassvētku galda ir daudz, dažādu gardumu, un gribas nogaršot tos visus. Tomēr, ja vēlies saudzēt savu pašsajūtu, to jādara prātīgi!

„Ja negribas aizvainot namamāti, protams, var nogaršot pa drusciņai no visa, kas atrodas uz svētku galda. Tomēr brīdī, kad jūtam sāta sajūtu, sev nevajadzētu spiest iztukšot šķīvi!  

Tātad latviešu tradīcija – izēst šķīvi līdz galam – ir tā, kuru šajos svētkos varētu mainīt,” ierosina uztura speciāliste.

Vēl Inese Siksna vakariņu laikā iesaka piecelties no svētku galda, lai saprastu, cik patiesībā jau esam paēduši. Izrādās, tikai tad, kad esam piecēlušies kājās, sajūtam, cik smags ir mūsu vēders un cik grūti mums ir!

Cerams, kāds no ieteikumiem, kā šajos Ziemassvētkos mēģināt sevi „noturēt grožos”, noderēs arī tev!

Kādu iedarbīgu metodi, lai sevi atturēt no pārēšanās Ziemassvētkos, zini tu?

Eksperts