Kā stiprināt bērna pārliecību par sevi? Labākais veids – ar jautrām rotaļām!

Kā stiprināt bērna pārliecību par sevi? Labākais veids – ar jautrām rotaļām!

19. May 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau no agras bērnības bērni daudzas prasmes apgūst caur rotaļāšanos. Rūpīgi izvēloties rotaļlietas, varam palīdzēt bērnam attīstīt noteiktas prasmes, kas noderēs visā turpmākajā dzīvē. Veiksmīgs piemērs tam ir LEGO® DUPLO® klucīšu komplekti, kas ar rotaļāšanās palīdzību atbalsta bērnu attīstību, ļaujot viņiem labāk sagatavoties pieaugušo dzīvei.

Bezrūpīgas rotaļas ir dabisks veids, kā jaunākajiem bērniem mācīties. Šādā veidā bērni iepazīst krāsas, formas, skaitļus un apgūst jaunus vārdus. Pateicoties pareizi izvēlētām rotaļlietām, bērni var attīstīt arī prasmes, kas saistītas ar emocionālo inteliģenci, piemēram, pašizpausmi, pārliecību par sevi, izturību, t.i, spēju tikt galā ar emocionāli sarežģītām situācijām un nepadoties. LEGO® DUPLO® klucīši ir lieliska rotaļlieta, kas dod bērnam iespēju atklāt pasauli un attīstīt nepieciešamās prasmes.

Rotaļāšanās ar LEGO® DUPLO® stimulē bērna radošumu, attīsta iztēli un ļauj realizēt dažādas apbrīnojamas idejas. Šādas spēles arī atbalsta garīgās spējas, piemēram, bērna uztveri, koncentrēšanās prasmes, loģikas un cēloņsakarību izpratni, tādējādi sniedzot prasmju kopumu, kas ir ļoti svarīgs bērnam vēlāk, jo sevišķi skolas gados.

Svarīgas prasmes

Vecākiem bieži rodas jautājumi par to, kādi būs viņu bērni nākotnē, un par ko viņi kļūs. Lai audzinātu bērnu ar augstu pašnovērtējumu, kas pieaugušo dzīvē palīdzēs dažādās situācijās, lieliska ideja ir dāvināt rotaļlietas, kas nodrošina ne tikai jautas rotaļas, bet vienlaikus ļauj bērnam arī izpausties un stiprināt pārliecību par sevi.

Spēlējoties bērni saskaras ar dažādām problēmām, un dažkārt viss nenotiek pēc plāna. Veidojot LEGO® DUPLO® vilcienu ar dzīvniekiem, var gadīties, ka vagoni nesavienojas, vilciens nedarbojas vai arī sagāžas tornis. Šādās situācijās ir svarīgi bērnu mudināt nepadoties un mēģināt atkārtot. Beigu beigās bērnam izdosies uzcelt augstu torni vai uzbūvēt sapņu vilcienu, kas dzīvniekus aizvedīs ceļojumā. Šādas situācijas māca bērnam pacietību, patstāvību un neatlaidību sasniegt vēlamo mērķi, kā arī nepadoties neveiksmju priekšā, jo ar tādām, visticamāk, nāksies saskarties arī nākotnē.

Bērna slavēšana ir lielisks veids, kā atbalstīt viņa pašapziņu. Mammas vai tēta atzinība par uzbūvēto ēku mudinās bērnu nākamajā reizē jau izmēģināt uzbūvēt ko sarežģītāku. Tas arī stiprina cilvēka pārliecību par savām spējām un pašapziņu, kas nākotnē pārvērtīsies spējā labāk tikt gala ar pienākumiem, izaicinājumiem, apkārtējās vides spiedienu, kā arī emocijām, kas mēdz pavadīt neveiksmes.

Kvalitatīvi pavadīts laiks kopā

Bērni ļoti bieži atdarina savu vecāku uzvedību. Kopā pavadītais laiks viņiem ir ārkārtīgi svarīgs, tāpēc vienmēr ir vērtīgi izmantot rotaļāšanos, lai iepazītu apkārtējo pasauli un izskaidrotu tās norises. Spēlēšanās ar vecākiem ļauj bērnam saskatīt savas emocijas, tās nosaukt un izprast. Pārrunājiet, kā jūtaties dažādās ikdienas aktivitātēs un situācijās. Tas attīstīs emociju apzināšanos, bagātinās bērna vārdu krājumu un palīdzēs izdomāt stratēģiju, kā tikt galā ar dažādām situācijām.

Spēlējoties ar bērnu, izmantojiet dažāda veida rotaļlietas. Kopā rotaļājoties ar LEGO® DUPLO® komplektu „Zirgu stallis un ponija aprūpe”, varam palīdzēt bērnā attīstīt empātiju un rūpes par dzīvniekiem. Tu vari uzdot bērnam jautājumus: Ko, tavuprāt, ponijs vēlētos ēst brokastīs? Kāpēc viņš ir skumīgs? Vai viņam sāp kāja? Varbūt mums vajadzētu apmeklēt veterinārārstu? Šāda spēlēšanās attīsta bērnā atbildības sajūtu, kā arī ļauj uzlabot radošās prasmes, izdomājot dažādus stāstus. Ar minifigūru palīdzību varam uzzināt, kā jūtas mūsu bērns, kādi ir viņa sapņi un vajadzības. Iejūtoties ponija lomā, bērnam būs vieglāk pastāstīt, ka citi poniji nevēlas ar viņu spēlēties, atņem viņam rotaļlietas. Spēlējoties un palīdzot bērnam, ir vieglāk izprast un risināt dažādas sarežģītas situācijas, ar kurām bērns, iespējams, sastopas bērnudārzā vai pagalmā.

Rotaļāšanās ar LEGO® DUPLO® ir lielisks veids, kā attīstīt radošumu un pašizpausmi. Veidojot ponijam māju, pajautā bērnam, kādam jābūt jumtam, kādiem – logiem. Ļauj savam bērnam būvēt tādu māju, kādu viņš iztēlojies. Patstāvīgi uzbūvēta māja ļaus bērnam justies radošam, pieņemtam un lepnam par sevi.

Šādi ikdienā rotaļājoties kopā ar savu bērnu, vecāki var savas atvases labāk iepazīt, kā arī atklāt viņu stiprās un vājās puses. Turklāt, spēlējoties ar LEGO® DUPLO®, bērns varēs kontrolēt un izpaust savas emocijas, savukārt mijiedarbība ar vecākiem vai vienaudžiem mācīsies sadarboties komandā.

Attīstība kopā ar LEGO® DUPLO®

Ir skaidrs, ka visi vecāki saviem bērniem vēlas sniegt pašu labāko, tāpēc ir svarīgi jau no mazotnes attīstīt bērna emocionālo inteliģenci, jo tas viņam palīdzēs turpmākajā dzīvē. Šo lomu pilda arī LEGO® DUPLO®, ar rotaļu palīdzību atbalstot gan bērnus, gan viņu vecākus centienos izaugt par laimīgiem un pašpārliecinātiem pieaugušajiem.