Kā rīkoties, ja bērniņam ir zems dzelzs līmenis?

27. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzelzs trūkums organismā. Vai tāds var veidoties arī bērnam? Vaicājam pēc padoma ģimenes ārstei Aijai Volujevičai.

Pazeminātu dzelzs līmeni bērnam var sekmēt vairāki faktori, to vidū arī tas, ka māmiņai gaidību laikā bijis pazemināts dzelzs līmenis, kā arī dzemdības – vai tās bijušas priekšlaicīgas, vai bijusi daudzaugļu grūtniecība.

“Pazemināts dzelzs līmenis, anēmija ietekmē bērna fizisko un psihomotoro attīstību, tāpēc gada vecumā ieteicams bērnam nodot analīzes, lai pārbaudītu veselību, kā arī jāpievērš uzmanība indikācijām, kas var norādīt uz pazeminātu dzelzs līmeni,” skaidro ģimenes ārste Aija Volujeviča.

Dzelzs līmeni var paaugstināt arī ar uzturu, tāpēc tajā obligāti jāiekļauj gaļa, olas dzeltenums, zivs produkti, dārzeņi, griķi.

Domājot par vajadzīgā dzelzs līmeņa nodrošināšanu, primāri uzmanība jāpievērš uzturam, taču novērots, ka bērniem, kuri cieš no nepietiekama dzelzs līmeņa izraisītas anēmijas, var pasliktināties apetīte. Tādējādi veidojas situācija, ka bērnam neēdot veidojas zems dzelzs līmenis, taču viņš neēd, jo trūkst dzelzs.

Dzelzs uzsūkšanos var traucēt piena produktu lietošana, taču produkti, kas bagāti ar C vitamīnu, tieši palīdz dzelzim uzsūkties.

Atceries, ka piemērotākos uztura bagātinātājus un vitamīnus jāiegādājas, balstoties uz sava ārsta rekomendācijām.