Kā pierunāt bērnus ēst dārzeņus un augļus?

12. Feb 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs tik daudz runājam par to, ka ir jāēd veselīgi, un obligāta veselīga uztura sastāvdaļa ir dārzeņi un augļi. Tajā pašā laikā labi apzināmies, ka ne visi bērni labprātīgi ēd augļus un dārzeņus. Ko darīt?

Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga atklāj faktu, ka vispateicīgākais laiks, kad pieradināt bērnu pie pareiziem ēšanas pamatprincipiem, ir mazuļa pirmās 1000 dzīves dienas, kas ir laika posms no bērniņa ieņemšanas brīža līdz bērna 2 gadu vecumam. “Tas nozīmē, ka māmiņai arī grūtniecības laikā jāēd pēc iespējas veselīgāk, pēc iespējas plašāks produktu klāsts, sākot ar dārzeņiem, beidzot ar olbaltumvielām un graudaugiem,” viņa uzsver, piebilstot, ka no aptuveni 1/2 gada vecuma bērns jāiepazīstina ar dažādiem produktiem pēc iespējas plašākās variācijās. Tas nozīmē, ka bērnam tiek piedāvāti ne tikai biezeņi, bet, mazulim augot lielākam, tiek mainītas arī produktu faktūras un garšas.

Ko darīt, ja bērns dārzeņus neēd?

Lizete Puga rekomendē dārzeņus, kurus bērni neēd, miksēt ar produktiem, kas bērniem ir tīkami. Piemēram, kombinējot tos kotletēs, pievienojot kartupeļu biezenim, tomātus izmantojot kā mērci pie makaroniem. Ļaujies radošumam. Pēc uztura speciālistes teiktā, šis ir veids, kā bērna augošo organismu nodrošināt ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām.

Iespējams, esi jau piefiksējusi, ka skolās un pirmsskolas iestādēs tiek īstenota programma, nodrošinot bērnu ar augļiem, dārzeņiem un pienu. Lauku Atbalsta dienesta pārstāve norāda, ka dalība šajā programmā ir pašas izglītības iestādes inicatīva, savukārt uztura speciāliste to uzteic kā apsveicamu ideju.

Vienlaikus Lizete Puga skaidro, ka tāpat kā visiem pārtikas produktiem, arī dārzeņiem un augļiem ir ieteicamās diennakts devas, un tas pats attiecas arī uz piena produktiem. “Ieteicamā diennakts deva piena produktiem ir 2-3 porcijas, tāpēc vecākiem būtu jāseko līdzi tam, vai bērns skolā ir izdzēris piedāvāto piena porciju,” saka speciāliste. Viņa uzsver, ka gadījumā, ja bērns skolā nav izdzēris pienu, tad papildu piena porcija ir jāpiedāvā mājā. Cik liela ir viena piena porcija? L. Puga norāda, ka tā ir viena glāze piena vai kefīra, vai arī īkšķa lieluma siera šķēle.