Kā pareizi sasaldēt dārzeņus mazuļa piebarošanai ziemas periodam?

30. Sep 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tagad, kad sācies lielais ražas laiks, ir vērts padomāt arī par to, kā vērtīgos dārzeņus saglabāt ziemai.

Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga norāda, ka labs veids, kā rudens veltes saglabāt ziemas periodam, ir saldēšana. Tas ļauj arī ziemas periodā un agrā pavasarī lietot uzturā to, ko izdevies izaudzēt pašu dārzā.

Vienlaikus der atcerēties, ka saldēšanas procesā der ielāgot arī drošības pasākumus – produktam jābūt pēc iespējas augstākas kvalitātes. “Ieliekam dārzeņus saldēšanai paredzētā maisiņā, nosusinām un liekam saldēties -23 grādu temperatūrā,” par saldēšanas procesu stāsta L. Puga. Speciāliste norāda, ka tad, ja produkts tiks sasaldēts lēnāk, var būt lielāks uzturvērtību zudums. Tāpat arī ļoti liela nozīme ir tam, cik ātri produkti tiek ielikti saldētavā.

Ziemas periodam saldētavā uzglabāt var teju visu, taču jāatceras, ka tad, ja pirms tam produkti būs termiski apstrādāti, sagriezti vai sablenderēti, tā tiks pazaudēta to uzturvērtība. “Tādā veidā var samazināties gan ūdenī, gan arī taukos šķīstošie vitamīni,” teic uztura speciāliste.

Savi noteikumi jāievēro arī saldēta produkta atlaidināšanas procesā. Proti, tai jānotiek pakāpeniski. Tas nozīmē, ka no saldētavas tiek izņemta vajadzīgā dārzeņu vai ogu porcija, tā uz nakti ielikta ledusskapī un no rīta to var jau ēst. Lizete Puga: “Saldēt otro reizi nav ieteicams, jo tādējādi vitamīnu zudums var būt pat 100% apmērā.” Šī iemesla dēļ ir svarīgi sasaldēt produktus, sadalot tos devās, kādas būs nepieciešamas mazuļa vai arī citas maltītes pagatavošanai, lai vieglāk varētu atlaidināt vajadzīgo produktu daudzumu. Cik ilgi saldētavā uzglabāt produktus? Ieteicamais periods ir 6 mēneši.

Nevajag gan satraukties, ja saldētava jau iztukšota, bet jaunā dārzeņu un ogu sezona vēl nav sākusies, jo veikalos ir gana plašs piedāvājums, tostarp, nevajag baidīties arī no burciņēdieniem, kas var kalpot kā alternatīva.