Kā paplašināt 7-9 mēnešus veca mazuļa ēdienkarti?

17. Apr 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērns jau iepazinis dažādus dārzeņus un augļus, nogaršojis arī gaļu, laiks paplašināt mazuļa ēdienkarti! Kādus produktus iekļaut 7-9 mēnešus veca bērna uzturā, vaicājam pediatrei Dairai Brenčai.

“Kad bērns sasniedzis 7-9 mēnešu vecumu, nevajag baidīties paplašināt viņa ēdienkarti ar dažādiem dārzeņiem,” saka pediatre Daira Brenča, vēršot uzmanību, ka primārajai izvēlei vajadzētu būt sezonālajiem dārzeņiem. Mazulim šajā vecumā var piedāvāt ziedkāpostus, brokoļus, kartupeļus, cukini, ķirbi, spinātus un arī pākšaugus. Tāpat arī bērna ēdienkartē var paplašināt gaļas klāstu. “Paralēli jau iepazītajai vistas, truša, tītara un jaunlopa gaļai var piedāvāt arī jēra un pīles gaļu,” teic ārste.

Šajā vecumā mazuļa ēdienkartē var iekļaut arī zivis, taču, lai bērns nenobītos no tās garšas, vajadzētu izvēlēties neitrālu zivi, piemēram, mencu, asari vai lasi. Pediatre uzsver, ka, pašiem gatavojot zivi bērna maltītei, jāparūpējas, lai izslēgtu varbūtību, ka sagatavotajā produktā ir asakas.

Ja sākotnēji bērnam uzturā iekļautie sutinātie dārzeņi tika blendēti, ar laiku svarīgi attīstīt arī košļāšanas prasmi, tāpēc tagad dārzeņus nevis blendē, bet gan saspaidi ar dakšiņu. Attīstot košļāšanas prasmi, bērns trenēs žokļa muskuļus, kas svarīgi laikam, kad sāks attīstīties mazuļa valodiņa.

Ņemot vērā, ka ne vienmēr vecākiem ir iespējas un laiks pašiem pagatavot maltīti mazulim, ir iespēja izvēlēties veikalā nopērkamu jau gatavu produkciju. Pediatre Daira Brenča gan uzsver, ka, izvēloties gatavas maltītes, ir svarīgi pievērst uzmanību, vai produkts atbilst bērna vecumam, vai tas ir ekoloģisks, tāpat ne mazāk svarīgi pievērst vērību arī produkta derīguma termiņam un uzglabāšanai.