Kā novērst sviedru pumpiņas?

Kā novērst sviedru pumpiņas?

01. Jul 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ādas kairinājums – sviedrene – vasarā ir ierasta parādība. Kad un kā to ir jāārstē un cik ilgā laikā sviedru pumpiņas pāriet, stāsta Māmiņu Kluba eksperte, pediatre Vizma Meikšāne. 

Cik ilgā laikā sviedru pumpiņas pāriet?

Ja bērnam karstajā laikā uzmetušās sviedru pumpiņas, atvēsinot ādu, sviedrene pariet samērā ātri. Tā kā tā nav slimība, bet vienkārši ādas kairinājums, sviedru pumpiņas samazinās un pilnībā izzūd jau dienas laikā, atkarībā no tā, cik bērniņam šī sviedrene ir izteikta.

Kad to jāārstē?

Ārste apgalvo, ka tad, ja sviedrene nepāriet ilgāku laiku, piemēram, pus dienu līdz pat veselai dienai, tad bērniņa āda var sākt niezēt un, kļūstot nemierīgāks, bērns to var sakasīt. Rezultātā rodas ādas bojājumu veidošanās risks. „Ja ādas sakasīšana radījusi kādus bojājumus, sviedreni jāsāk ārstēt, lai brūcē neiekļūtu infekcija,” skaidro Vizma Meikšāne.

Tomē pati par sevi sviedrene nav bīstama un vasaras laikā piemeklē teju ikvienu bērnu.

Pediatre uzsver, ka tās rašanās nav saistīta ar to, ka vecāki savu bērniņu slikti koptu. Sviedru pumpiņas rodas karstā laika un kairinājuma dēļ! 

Kā novērst sviedreni?

Sviedreni nedrīkst ārstēt, ieziežot bērna ādu ar eļļu.

Lai nomierinātu mazuļa sakarsušo, sasārtušo ādu, auto sēdeklītī vai gultiņā (atkarībā no tā, kā dēļ sviedrene radusies) zem viņa jāpaklāj elpojoša materiāla audums, piemēram, lina vai kokvilnas dvielītis. To jāpaklāj tieši tajā vietā, kurā rodas kontakts ar bērniņa ādu.

Vēl jāņem vērā, lai bērnam mugurā būtu sviedrus uzsūcoša auduma krekliņš, kas neļautu viņa ādai būt mitrai.

Rūpējoties par sviedrenes novēršanu, vecāki var biežāk, pat vairākas reizes dienā, bērniņa apģērbu nomainīt.

Tāpat sviedru pumpiņu mazināšanai vērtīga būs bērniņa nodūšošana vairākas reizes dienā. „Arī zīdainīti dušā drīkst noskalot vairākas reizes dienā – tā neskaitās vannošana! Sviedru noskalošana ir elementāras higiēnas jautājums kā pieaugušajiem, tā bērniem,” uzskata pediatre.    

Kādas metodes tu izmanto, lai samazinātu sviedru pumpiņu daudzumu uz sava bērna ādas?