Kā nomierināt raudošu mazuli?

16. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam mazs bērniņš vēl neprot runāt, tāpēc savas sajūtas un vēlmes izsaka ar raudāšanu. Tas, nenoliedzami, var radīt trauksmi vecākiem, kuri vēl nav iepazinuši bērna raudāšanas iemeslus un nezina, kā savu mazuli nomierināt.

Latvijas dūlu apvienības valdes priekšsēdētāja Evija Ridūze-Skujiņa skaidro, ka bērns piedzimstot nemāk runāt, apvelties, novilkt drēbes vai noņemt sev uzsegto sedziņu, tāpēc viņa vienīgā valoda ir raudāšana. Ar raudāšanu bērns komunicē par jebko. Kā rīkoties bērna raudāšanas gadījumā?

“Primāri iesaka bērniņu pabarot. Ja bērns mammas pienu nav ēdis trīs stundas vai ilgāk, tieši izsalkums varētu būt viens no raudāšanas iemesliem, tāpēc sākumā bērniņu pabaro,” stāsta Evija Ridūze-Skujiņa. Ja ar pabarošanu nav līdzēts, vecākiem jāpārdomā, kad mazulis pēdējo reizi gulēja. Ja bērniņš jau ilgāku laiku bijis nomodā, ir jau vēla vakara stunda, bērns ir pārstimulēts, arī tas var kalpot par bērna raudāšanas iemeslu. Tikpat labi iemesls raudāšanai var būt mitras autiņbiksītes vai arī vēlme saņemt emocionālu kontaktu ar māmiņu.

“Varbūt bērniņam ir pārāk auksts vai silts. Varbūt ejot laukā viņš ir saģērbts tik silti, ka ir pārāk karsti, tāpēc viņš raud. Iemesli var būt dažādi, un ir jāpieņem, ka raudāšana ir valoda, kādā mazulis komunicē,” teic Evija Ridūze-Skujiņa. Viņa norāda, ka reizēm arī mazulim var sakrāties emocijas, tāpēc ir jāļauj viņam izpausties un vecākiem bērniņš jāuzklausa. “Ir jāpieņem, ka mazulis var būt bēdīgs, viņam var būt dažādas emocijas,” tā viņa.

Ir normāli, ja vakarā, kad bērniņš uzkrājis emocijas, apkārt ir vairāk trokšņu, ilgāk būts nomodā, mazulis raud. Ņem vērā, ka ilgāka negulēšanas pauze nenozīmē, ka bērns gulēs labāk. Tādā situācijā, tieši otrādi, var būt grūtāk bērnu iemidzināt.

Ja mazulītis raud, viņu ir grūtāk iemidzināt, iesaka to darīt pieliekot pie krūts, jo tas ļauj bērniņam sajust saikni ar māmiņu, radot viņā mieru. “Tas ir vieglākais veids, kā mazulim iemigt,” saka dūla, piebilstot, ka bērniņu raudāšanas laikā var nomierināt arī aijājot, nēsājot slingā vai viegli šūpinot, taču nekādā gadījumā nedrīkst bērnu kratīt.

Ja satraukta kļuvusi pati māmiņa

Nenoliedzami, nemierīgs mazulis var radīt satraukumu māmiņai. “Ja mamma ir pārāk satraukusies vai nogurusi, ir jāpaņem pauze un jāļauj ar mazuli pabūt tētim. Tikmēr mamma var atpūsties un mēģināt atgūt mieru, lai varētu atgriezties pie mazuļa,” iesaka Evija Ridūze-Skujiņa, mudinot mammas padomāt par pietiekošu atbalstu ikdienā no apkārtējiem.

Tomēr situācijās, kad nav iespēja uz laiku mazulīti nodot kāda cita rokās, bet māmiņu pārņēmušas dusmas, izmisums un nemiers, vislabākā rīcība ir uz dažām minūtēm mazuli atstāt gultiņā, lai pati austiņās paklausītos kādu sev mīļu dziesmu. Evija Ridūze-Skujiņa iesaka arī mammām klausīties šūpuļdziesmas, jo tās nomierina ne tikai mazus, bet arī lielus.