Kā kopt mazuļa zobiņus?

28. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa pirmie zobiņi sāk šķilties 4-6 mēnešu vecumā, bet līdz aptuveni 2,5 gadu vecumam jau ir noformējies viss piena zobu sakodiens. Kā pareizi rūpēties par mazuļa zobiņiem? To vaicājam Dr. Ineses Priednieces zobārstniecības klīnikas zobārstei Ilzei Žuravļovai.

Zobiņu šķilšanās mazulim var radīt diskomfortu un sāpēs, tāpēc, lai atvieglotu zobiņu nākšanas procesu, ieteicams mazulim dot speciāli šim mērķim paredzētus graužamos, kas pirms tam atvēsināti, tāpat arī lietot speciālos atsāpinošos gēlus. “Ja bērnam ir paaugstināta temperatūra, ļoti stipras sāpes, var dot speciāli bērniem paredzētos pretsāpju sīrupus,” skaidro zobārste Ilze Žuravļova.

Jārūpējas jau sākot ar pirmo zobiņu

Tiklīdz mazulim izšķīlies pirmais zobiņš, par to obligāti jāsāk rūpēties. Tam izmanto zobiņu tīrīšanai paredzētos uzpirksteņus un bērniem domātās zobu pastas, zobus tīrot divas reizes dienās – pēc brokastīm un vakarā. Zobārste atgādina, ka ļoti svarīga ir pareiza zobu tīrīšanas tehnika.

“Lai bērnam nebūtu ciešanu un nepatīkamas pieredzes, nevajadzētu pieļaut situāciju, kad ir bojāti zobi,” saka zobārste Ilze Žuravļova.

Pirmā vizīte pie zobārsta

“Pirmā vizīte pie zobārsta bērnam ieteicama ap gada vecumu, kad ir izšķīlušies daži piena zobiņi,” teic zobārste Ilze Žuravļova, piebilstot, ka šī vizīte svarīga arī vecākiem, lai iegūtu informāciju par pareizu bērna zobu kopšanu un uzturu.

Zobiem draudzīgs uzturs

Zinot, ka ikvienam no mums, arī bērniem, reizēm kārojas našķoties, vaicājam zobārstei, vai pastāv arī zobiem draudzīgāki našķi. “Ja tiek lietoti našķi, tad jāizvēlas tie, kas ir mazāk kaitīgi, piemēram, zefīrs, marmelāde, augļi, taču arī tos lietojot nedrīkst aizmirst par zobu kopšanu,” uzsver ārste. Viņa rekomendē, lai zobi būtu stiprāki, izvairīties no pārstrādātas pārtikas, kas veicina zobu aplikuma veidošanos, piemēram, čipsiem, saldinātiem dzērieniem, cepumiem.