Kā izvairīties no putekļu ērcītes izraisītas alerģijas?

26. May 2014, 15:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klasiska alerģija ir imūnsistēmas neadekvāta reakcija pret pavisam parastām lietām. Viens no faktoriem var būt arī iedzimtība – ja vienam no vecākiem ir alerģija, tad varbūtība, ka tā būs arī bērnam, ir 20-40%. Ja alerģija ir abiem vecākiem, tad varbūtība ir augstāka – 50-80%. Tomēr pēdējā laikā ir novērots, ka vecākiem, kuriem pašiem alerģiju nav, piedzimst alerģiski bērni, tādēļ alerģiju izcelsmes skaidrojums jāmeklē apkārtējā vidē.

Konsultē alergoloģe Dace Kārkliņa.

Katrā vecumā iespējams runāt par citādākām alerģijām, kas var parādīties pat uzreiz pēc mazuļa nākšanas pasaulē. Sākotnēji, runājot par alerģiju atpazīšanu, arī šeit nav viennozīmīgu simptomu, jo cik dažādas ir alerģijas, tik dažādi mēdz būt arī alerģiju simptomi atšķirīgos vecumos.

Pirmais, kur parādās alerģiskas izpausmes, ir āda: izsitumi, sausi pleķīši, plankumiņi. Vēl bez šādām pazīmēm var būt aizlikts deguns, nakts klepus pēc slodzes dienā.

Jebkurā alerģiju gadījumā mazulis ir jānovēro, lai saprastu, kā rīkoties tālāk. Alergoloģe Dace Kārkliņa iesaka vispirms doties pie ģimenes ārsta, kurš nozīmēs vizīti pie alergologa.

"Ja vecākiem ir aizdomas par alerģijas sākšanos, to noteikti nevajadzētu atstāt bez ievērības, bet atrādīt bērnu speciālistam, lai atvieglotu bērna ikdienu, mazinot niezi, pietūkumu, kas var radīt arī citas problēmas," ārste aicina neatlikt došanos pie ārsta.

Kādas ir biežākās alerģijas?

Pirmsskolas vecuma bērniem visbiežāk alerģijas izraisa putekļu ērcītes, mājdzīvnieku spalva. No piecu gadu vecuma var parādīties alerģija pret ziedputekšņiem.

Lai izvairītos no alerģijas un simptomu saaisināšanos, jāievēro daži piesardzības un profilakses pasākumi:

- atbrīvojies no paklājiem mājās;

- atbrīvojies mājās no liekiem priekšmetiem, kas tikai uzkrāj putekļus;

- veic biežāku mitro uzkopšanu;

- biežāk vēdini telpas;

- dodies svaigā gaisā;

- samazini ķīmisko līdzekļu klātbūtni mājās!

"Alerģiskiem bērniem nav jāievēro īpaši režīmi, viņi ir jārūda, biežāk jādodas pastaigās, un jāatceras, ka alerģijas var saasināties arī, kad bērna dzīvē ir būtiskas pārmaiņas: dārziņa gaitu uzsākšanās, mamma atgriežas darbā," uzsver alergoloģe.

Ir arī kāds mierinājums- elpceļu alerģijas, kas sākas bērnībā, 75% gadījumu pusaudžu vecumā vai pieaugušā vecumā pāriet.

Veselību jums!

Māmiņu Klubs

Tiešraides sarunu piedāvā www.neutralakademija.lv

20140519152551-83949.jpg

Māmiņu Klubs