Kā iekārtot drošu vidi aktīvam rāpotājam, kurš drīz spers pirmos soļus?

26. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulim jāļauj izrāpoties, necenšoties steidzināt viņu celties kājās. Tāpēc vecākiem nevajadzētu satraukties, ja mazais jau nosvinējis savu 1. dzimšanas dienu, taču aizvien rāpo un nav kļuvis par aktīvu staigātāju. Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeitei Janai Parfjonovai vaicājām, kā iekārtot pareizu vidi aktīvam rāpotājam?

Viens no galvenajiem pamatprincipiem, iekārtojot vidi rāpotājam, ir censties to izveidot vairākos līmeņos. “Lai nebūtu tikai augsti dīvāni, kumodes, pie kurām pierāpojot bērnam uzreiz gribas piecelties kājās. Ir jāpaildzina laiks, kamēr bērns rāpo, tāpēc jārada dažādi šķēršļi,” skaidro fizioterapeite Jana Parfjonova. Viņa norāda, ka rāpošana palīdz bērnam labāk sajust savu ķermeni, kā arī izjust attālumus. “Bieži vecāki sūdzas, ka bērns nostājies pie dīvāna un pacēlies uz pirkstgaliem. Tas lielākoties notiek tāpēc, ka vide neatbilst bērna attīstībai, jo ir mēbeles, pie kurām pierāpojot gribas pacelties uz pirkstgaliem, jo uz tām atrodas dažādas vilinošas lietas – TV, mammas telefons u.tml.,” biežāko kļūdu vides iekārtošanā atklāj fizioterapeite.

Iekārtot mazajam rāpotājam piemērotu vidi nav grūti, tam arī nav nepieciešams iegādāties speciālu aprīkojumu. Lai radītu vairākus līmeņus, izmanto kumodes atvilktnes, autiņbiksīšu iepakojumus, vai arī tukšās apavu kastes, kurās saliec grāmatas. Galvenais ievērot pamatprincipu – radīt vairākus līmeņus.

Jau gads, bet vēl nestaigā!

Pasaules Veselības organizācijas dati rāda, ka rāpošanas periods bērnam var sākties no 8 līdz 14 mēnešu vecumam, savukārt staigāšana – no 10 līdz 24 mēnešiem. Tāpēc vecākiem nevajadzētu raizēties, ja mazulis 12 mēnešu vecumā vēl nav sācis staigāt. “Ir jāļauj bērnam individuāli attīstīties,” ir pārliecināta fizioterapeite J. Parfjonova, atgādinot, ka svarīgi gan sekot līdzi bērna kustību kvalitātei, kā arī tam, vai kustību secība ir pareiza, proti, sākotnēji bērnam jārāpo, tad jālien, jāsēž un tikai tad jāstaigā. Nevajadzētu sagaidīt, ka pēc līšanas posma bērns sāks staigāt. 

Nestaidzini bērnu!

Kad bērns piecēlies kājās, pirms patstāvīgas staigāšanas sākotnēji mazulim jāstaigā sānsolī, pieturoties pie pamatnes. Lai sānsoļa attīstību sekmētu, Jana Parfjonova iesaka vecākiem gar dīvāna malu vai virsmu, novietot rotaļlietas.

Sānsolis palīdz bērnam labāk trenēt līdzsvaru no noslogot pēdas. 

“Nekādā gadījumā nedrīkst likt rokas pie bērna, kurš tikko sācis staigāt! Bērnu nedrīkst steidzināt, viņam ir jāuzticas,” uzsver fizioterapeite, sakot, ka bērna staidzināšana veicina bērna svara nepareizu pārvietošanos. “Staidzinot bērnam rokas ir augšā, tādējādi mēs biomehāniski pastiepjam viņa ķermeņa priekšējo daļu, kur atrodas dziļie vēdera muskuļi. Ja turam bērna rokas augšā, ņemam viņu aiz padusēm vai ceļam turot pie ribām, mēs dziļos muskuļus pagarinām, un tiem ir grūtāk aktivizēties,” skaidro Jana Parfjonova.

Kad ir laiks pirmajiem apaviem?

Pirmos apavus jāiegādājas vien tad, kad bērns patstāvīgi jau spēj staigāt, savukārt mājās jāļauj mazulim staigāt ar basām kājām, tādējādi ļaujot viņam labāk izjust savas pēdiņas. “Piedāvā bērnam apavus, kad esi pārliecināta, ka viņš ārā var pārvietoties patstāvīgi bez palīdzības. Kamēr bērns to vēl nespēj, viņš vienmēr izvēlēsies sev drošāku vidi un drošāku prasmi, proti, rāpos,” skaidro speciāliste.