Kā ēdināt bērnu slimības laikā?

Kā ēdināt bērnu slimības laikā?

14. Dec 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav nekā sliktāka par laiku, kad bērniņš apslimis. Mazulis kļūst kaprīzs, atsakās ēst, attiecīgi, krītas svarā. Vecāki cenšas bērnu barot ar varu, vadoties pēc princpa "jo vairāk apēdīs, jo ātrāk būs vesels". Bet pārbarošana arī bērna veselībai kaitē, nemaz nerunājot par apslimušu bērnu. Piespiešana ēst var izraisīt problēmas ar gremošanas traktu, nierēm, sirdsdarbību, pasliktināsies arī bērna vispārējais stāvoklis, tātad - ievilksies arī atveseļošanās process. Tāpēc ļoti svarīgi ir ievērot šādus tādus nosacījumus attiecībā uz mazuļa ēdināšanu slimības laikā un pēc tās.

Ar ko ēdināt?

Bērna uzturs slimības laikā ir atkarīgs no bērna stāvokļa. Ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra virs 37 grādiem, mazuļa organismā skābju balanss ir izjaukts. Tas izraisa arī traucējumus šūnu darbībā. Augstas temperatūras gadījumā bērns ļoti svīst, tas var izraisīt atūdeņošanos. Atjaunot mazuļa organisma darba spējas palīdzēs produkti, kas satur A, C un E vitamīnus: burkāni, spināti, upenes, aknas, brokoļi, citrusaugļi utt. Augļi un dārzeņi vislabāk būtu jālieto sulu veidā. Ārsti uzsver, ka paaugstinātas ķermeņa temperatūras gadījumā mazuļi labprāt dzer citrusaugļu sulas, piemēram, greipfrūtu un apelsīnu sulu, vīnogu un bumbieru sulu, saldu tēju, ķīseli, savukārt no ēdieniem bērni tomēr atsakās. Nespied bērnu ēst. Pēc dažām dienām, pat, ja temperatūra nepazemināsies, bērns pats sagribēs ēst. Kā pirmais ēdiens vislabāk derēs biezputras, kas vārītas ūdenī, augļu biezeņi, biezpiens, cepumi, mājās gatavotas želejas. Smagāku ēdienu, piemēram, gaļu labāk atstāt uz vēlāku laiku.

Disbakterioze (vemšana, caureja, meteorisms, aizcietējums, kolikas) var noritēt gan kā atsevišķa saslimšana, gan arī kā saindēšanās sekas vai pat alerģija. Katrā gadījumā, neskatoties uz to, kas šādu saslimšanu izraisījis, jāievēro būtu šādi nosacījumi:
1. spēcīgas vemšanas un caurejas gadījumā notiek organisma atūdeņošanās, tāpēc jāatjauno šķidruma balanss organismā, jādzer ļoti daudz;

2. nedod bērnam ēst neko treknu, asu, ceptu vai sālītu, visu vislabāk būtu tvaicēt, vārīt vai cept krāsnī;
3. izvairieties no produktiem, kas izraisa vēdera pūšanos - kāposti, pākšaugi, zirņi, rupjā maize, skābpiena produkti;
4. atjauno bērna kuņģa mikrofloru ar speciāliem produktiem, kas satur pārtikas šķiedrvielas.

Ja ir runa par rētām, lūzumiem, operācijām, izmežģījumiem, sastiepumiem, organismam nepieciešama cita veida atjaunošanās, jāizvēlas produkti, kas satur kalciju un D3 vitamīnu, kā arī B grupas vitamīnus, olbaltumvielas, fluoru, pārtikas šķiedrvielas. Pirmkārt, tie būtu: gaļa, zivis, aknas, olas, dažādas biezputras, spināti.

Ja ir gļotādas ievainojumi elpceļos, smaganās, jālieto uzturā dzelzs, C vitamīns, skābeklis, un, protams, olbaltumvielas. Āboli, citrusaugļi, burkāni, gaļa, zivis, olas, aknas, pākšaugi, graudaugi, griķi kļūs par lieliskiem palīgiem bērna slimošanas un arī atveseļošanās laikā.

Cik un kad?

Slimības laikā bērna organisms cīnās, tāpēc spēka pārtikas pārstrādei tam praktiski neatliek, un, ja vēl klāt visam ir arī disbakterioze, bērnam pārtika var šķist kā kaut kas atbaidošs. Kā bērnam palīdzēt atlabt, nekaitējot viņam pašam?
1. Nespied bērnam ēst.
2. Dod bērnam dzert ūdeni tik, cik viņš vēlas. Jā, ūdenī nav barības vielu, bet, lai atjaunotu bērna organismā šķidruma rezerves, šis būs labākais palīgs.
3. Sulas, zālīšu novārījumi, vitamīnu morsi, attiecīgi, var palīdzēt tikt galā ar iekaisumiem.
4. Pārtiku gatavo ar tvaika palīdzību, vāri vai sautē, jo bērna nieres un aknas nevajadzētu pakļaut liekai slodzei.
5. Nemodini bērnu ar mērķi paēdināt viņu. Viņš var paēst arī tad, kad pamodīsies.
6. Vislabāk dod ēst nelielās devās, bet biežāk.
7. Augļiem un dārzeņiem jābūt uz galda visu laiku!

Māmiņu Klubs

20130919103517-40240.jpg