Kā bērniņam atvieglot zobiņu nākšanas laiku?

24. Feb 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zobu nākšanas laiks nereti līdzi nes negulētas naktis, trauksmaināku bērniņu, kas, protams, rada uztraukumus arī vecākiem. Kas liecina, ka bērniņam sākuši šķilties zobiņi, un kā šo procesu mazulim atvieglot, vaicājām ģimenes ārstei Inesei Kuģei.

Bērniem pirmie zobiņi visbiežāk sāk šķilties 4 līdz 6 mēnešu vecumā, taču, kā norāda ģimenes ārste Inese Kuģe, ir bērni, kuriem pirmie zobiņi parādās arī vēlāk, tāpēc nav iespējams nosaukt konkrētu vecumu, kurā izaugs pirmie zobi. “Jo vēlāk šķiļas zobi, jo grūtāk šis process norit,” saka ģimenes ārste.

Kamēr ir mazuļi, kuriem zobu nākšanas periods paiet teju nemanāmi, liela daļa bērnu šajā laikā kļūst nemierīgāki, var sliktāk gulēt, naktīs biežāk mosties, un var nevēlēties arī ēst. Zobu nākšanas laikā bērnam var paaugstināties temperatūra, var būt arī iesnas un caureja. Šķiļoties zobiņiem, uzpampst bērna smaganas un, pataustot to ar pirkstu, reizēm var sataustīt arī zoba maliņu.

Runājot par to, kā atvieglot bērnam zobu nākšanas periodu, ģimenes ārste Inese Kuģe norāda, ka ir pieejami dažādi risinājumi, piemēram, speciāli gēli un smēres, kurus uzsmērēt uz smaganas, lai samazināti zobu nākšanas sāpes, tāpēc tie ir labs risinājums, kā mazulim atvieglot šo laiku, neliekot viņam ciest. Ārste gan uzsver, ka šim nolūkam vajadzētu izvēlēties maksimāli dabiskākus līdzekļus.

Ģimenes ārste iedrošina vecākus nepieciešamības gadījumā nekautrēties lūgt padomu savam ārstam, uzsverot, ka nav muļķīgu jautājumu