Kā atjaunot ādas aizsardzību autiņbiksīšu dermatīta gadījumā?

08. Jun 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apsārtis mazuļa dibentiņš rada trauksmi ne tikai vecākiem, kuri meklē iemeslus, kāpēc tā noticis, bet arī pašiem bērniņiem, jo autiņbiksīšu dermatīts mazajam cilvēkam rada diskomfortu, līdzi nesot nemieru, negulētas naktis un raudāšanu.

Kā skaidro dermatologs Aleksejs Zavorins, dermatoloģijā autiņbiksīšu dermatītu sauc par kairinājuma kontakta dermatītu, jo, esot kontaktā ar mitrumu, fēcēm un urīnu, kas sakrājies autiņbiksītēs, rodas ādas kairinājums. Papildus iepriekšminētajam, kairinājumu palielina arī siltumnīcas efekts, kas rodas starp ādu un autiņbiksītēm, tā bojājot mazuļa ādas barjeru un izsaucot iekaisuma attīstību.

Iekaisuma gadījumā uz ādas veidojas apsārtums, mitrošanās un dažkārt, smagākos gadījumos, var attīstīties arī ādas erozija, kas izpaužas kā nobrāzumi, jēla āda. Dažkārt iekaisumam var pievienoties arī infekcija.

Dermatologs norāda, ka parasti autiņbiksīšu dermatīts novērojams vietās, kur ir ādas kontakts ar autiņbiksītēm. “Ja palūkosimies ādu krociņu dziļumā, tur iekaisuma var arī nebūt, jo šajās vietās netiek klāt fēces un urīns, kā arī nav kontakta ar autiņbiksītēm,” skaidro dermatologs Aleksejs Zavorins, liekot būt vērīgiem, jo situācijās, ja tomēr ādas krociņās tiek novērtos apsārtums, tas var liecināt arī par sēnīšu infekciju. 

Aprūpējot autiņbiksīšu zonu, ārsts iesaka izvairīties no spirtotu salvešu lietošanas, jo tās var kairināt ādu, tā vietā labāk ādu tīrot ar marli, lai to netraumētu. Papildus regulārai autiņbiksīšu maiņai svarīgas arī regulāras gaisa peldes, kā arī ādas aizsardzība, lietojot cinku saturošus krēmus un ziedes.

Ārsts vērš uzmanību, ka situācijās, ja arī pēc iepriekšminēto rekomendāciju ievērošanas mazuļa ādas stāvoklis autiņbiksīšu zonā neuzlabojas, jāvēršas pie speciālista, lai precizētu diagnozi.