Jautājumi un atbildes par bērnu sakodienu

Jautājumi un atbildes par bērnu sakodienu

19. Feb 2020, 14:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uz jautājumiem atbild Sky Dream Clinic stomatologs-ortodonts - Jeļena Pastere.

1.     Kādā vecumā ir vēlams pirmoreiz doties pie ortodonta pārbaudīt sakodienu?

Piecu un 5,5 gadu vecums lielākoties bērniem ir tas brīdis, kad izkrīt pirmie piena zobi. Šī vecuma sasniegšanu ortodonti min kā labu brīdi, lai dotos pirmajā profilaktiskajā vizītē, jo tad ir vērts uztaisīt panorāmas rentgena uzņēmumu visiem zobiem. Rentgens parādīs, vai visiem zobiem veidojas aizmetņi un attiecīgi – vai visi zobi izaugs.

2.     Pie kā ir jāvēršas, kad bērnam veidojas nepareizs sakodiens?

Jāgriežas pie ortodonta. Tas ir speciālists, kas nodarbojas ar zobu stāvokļa regulāciju.

3.     Izkrituši divi piena zobi, vietā izaudzis viens pilnīgi šķībs! Tā kā ģimenē gēnos ir šāda veida problēmas, gribas ar tām tikt galā jau pašos pamatos! Vai, augot īstajiem zobiem, nepieciešams likt stīpiņu, lai tie sastātos taisni? Kāds ir piemērotākais variants un kad vispār jāsāk kaut ko darīt lietas labā?

Nekas nav jādara, kamēr pastāvīgie priekšējie zobi nav izšķīlušies pilnīgi. Bieži notiek tā, ka zobi iztaisnojas paši.

4.     Kā elpošana caur muti ietekmē zobu veidošanos?

Parasti „mutes elpotājiem” ir tā saucamais smaganu smaids. Tas nozīmē, ka cilvēks smaidot atklāj augšžokļa smaganas, ko parasti nosedz augšlūpa. Ir novērojams „vaļējs sakodiens”, kad sānu zobi saskaras savā starpā, bet priekšējie zobi, aizverot muti, nepārklāj apakšžokļa priekšējo zobu šķautnes, vai augšējie un apakšējie priekšzobi vispār nesaskaras.

5.     Bērns naktī griež zobus, vai ir bērnu nakts kapes?

Jā, tādas kapes pastāv.

6.     Jauns zobs aug otrajā rindā aiz piena zoba, ko šādā situācijā darīt, kur vērsties, kāpēc tas tā notiek?

Ja ortodonts vizītes laikā konstatēs, ka bērnam ir zobu saspiestība priekšējā rajonā, tad tiks piedāvāta ārstēšana ar palīglīdzekļu izmantošanu. Mazākiem bērniem, kas ir piecus līdz deviņus gadus veci, visbiežāk izmanto tādas ārstēšanas metodes kā izņemamās platītes un treineri.

7.     Bērnam ir dziļais sakodiens, kad vislabāk doties pirmo reizi pie ortodonta?

Kad aptuveni 7–8 gadu vecumā izšķīlušies pirmie pastāvīgie zobi – četri augšā, četri apakšā un sestie sānos. Tad ieteicams konsultēties ar ortodontu.

 

8.     Ir nepareizs sakodiens, turklāt bērns zīž pirkstu. Ko var darīt lietas labā, kā atradināt no nelāgā ieraduma un izlabot sakodienu?

Regulāri un ilgstoši sūkājot pirkstu vai citu priekšmetu, veidojas vaļējais sakodiens. Augšžokļa zobi stipri izvirzās uz priekšu un nesaskaras ar apakšžokļa zobiem. Tas var būt saistīts ar nervu sistēmu. Satraukuma, baiļu, stresa, uzbudinājuma brīdī, sūkājot pirkstu, bērns atbrīvojas no stresa. Sākot no 5 gadu vecuma bērniem kaitīgo ieradumu korekcijai izmanto silikona treinerus.

9.     Kad māneklīša lietošana sāk ietekmēt sakodienu?

Pēc 2 gadu vecuma.

10.  Bērnam ir 7 gadi, daži zobi ir nomainījušies, tie izauguši šķībi un ar atstarpēm, kur un kad vislabāk izlabot šo problēmu?

Pēc ortodonta konsultācijas tiks nozīmēta attiecīga ārstēšana- silikona treineris vai platīte.

11.  Meitai gandrīz divi gadi, ļoti aktīvi zīž knupīti, kādas sekas var būt sakodienam?

Var veidoties vaļējais sakodiens, ko ir ļoti grūti labot.

12.  Pusotru gadu vecs bērns ik pa laikam, savā valodiņā runājot, apakšžokli izbīda nedaudz priekšā augšžoklim. Kas risina šādu jautājumu – zobārsts, ortodonts vai varbūt jāmeklē logopēda palīdzība?

Šajā vecumā ir jāsāk ar logopēdu.

13.  Bērnam ir 8 mēneši. Vai īkšķa sūkāšana var sabojāt sakodienu?

Var veidoties vaļējais sakodiens, ko ir ļoti grūti labot.

14.  Bērns (2,3 gadi) runājot reizēm izbāž mēli, tā kā nedaudz šļupstot. Vai ir iemesls uztraukties par nepareizu sakodienu?

Šajā vecumā vēl nē.

15.  Neviens nav minējis mugurkaula un sakodiena savstarpējo sasaisti! Lūdzu apgaismot šo tēmu, jo daudz svarīgāk vispirms novērst problēmas ar mugurkaulu, tad jau ir ļoti liela varbūtība, ka ortodonts nebūs nepieciešams. Kāds ir jūsu viedoklis?

Pirms ortodontiskās ārstēšanas noteikti ir jāapmeklē osteopāts, kas izvērtē žokļa, mēles un sejas funkcionālo stāvokli attiecībā pret galvas un kakla novietojumu un pozas kontroli, kopējo stāju un fizisko attīstību, jo tas ir cieši saistīts ar sakodiena veidošanos.

16.    Vai šķirbu labošanai starp diviem priekšējiem zobiem ir vairāk estētisks vai funkcionāls iemesls?

Biežāk estētisks, kaut gan dažreiz tās palīdz pareizai skaņu izrunai.

17.    Bērnam 5 gadi, piena zobi, sakodiens nav pareizs, zobiņi visi taisni, spraugas nav starp zobiem. Vai jāpievēršas koriģēšanai, kad izaugs visi kaula zobi? Kādas ir koriģēšanas metodes un to plusi un mīnusi?

Piena sakodienā ir jābūt spraugām starp zobiem, jo tā tiek nodrošināta vietas rezerve pastāvīgiem zobiem, kas izmēra ziņā ir lielāki.

18.    Meitai 1,4 gadi, ir šķībs apakšžoklis ar vienas puses slīpumu uz leju par gandrīz 0.5-1cm (pēc vizuālā novērtējuma) un slīpums sākas priekšējās zobu rindas malā. Arī augšžokļa viens sāns ir it kā uz iekšu iespiests. Šādas problēmas ir kopš dzimšanas. Tomēr ārēji gandrīz nekas nav manāms, nedaudz zemāka tā vaiga puse, kur ir apakšžokļa slīpums. Ko darīt, kur vērsties, kā šāda vecuma bērnam ar diagnostiku – rtg vai CT miera pozīcijā? Kā koriģēt, vai tas vispār iespējams?

Jums ir jāvēršas pie ortodonta, kur pēc apskates ieteiks visus nepieciešamus izmeklējumus un sastādīs ārstēšanas plānu.

19.    Vai varu likt bērnam zobu breketes pirms viņam ir nomainījušies visi zobi uz īstajiem?

Dažos gadījumos ir iespējams likt daļējo brekešu sistēmu.

20.    Dēls – pusaudzis, 12 gadi, bet vēl visi zobi pilnībā nav nomainījušies! Kādā tieši vecumā bērniem sāk regulēt sakodienu?

Kad pilnīgi izšķilsies visi pastāvīgie zobi.

www.skydream.lv