Vēlies sākt slēpot? Atbildes uz māmiņu biežāk uzdotajiem jautājumiem par slēpošanu

Vēlies sākt slēpot? Atbildes uz māmiņu biežāk uzdotajiem jautājumiem par slēpošanu

17. Feb 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Māmiņas kopā ar bērniem, sagaidot biezāku sniega kārtu, sāk izmantot arī dažādas izklaides un lietderīgas nodarbes ārpus mājām. Viens no šādiem ziemas priekiem ir slēpošana! Bet, kā zināms, māmiņas vienmēr vēlas būt piesardzīgas un labi informētas, lai izvairītos no dažādām problēmsituācijām, tāpēc aicinājām uzdot savus jautājumus par slēpošanu. Uz tiem šodien atbild Bērnu slēpošanas skoliņas vadītājs Matīss Žagars.

No cik gadu vecuma bērns var sākt mācīties slēpot?

Tiklīdz der pirmie slēpošanas zābaki! Mēs savā slēpošanas skoliņā sākam mācīt bērnus no 3 gadu vecuma, bet ļoti uzmanīgi skatāmies, lai bērnam tiešām tas patīk, jo šajā vecumā tas ir galvenais. 

Kas jāvelk mugurā, un kāda materiāla apģērbam, apaviem tiem būtu jābūt?

A. Parasti velkam termoveļu (var aizstāt ar zeķubiksēm, krekliņu garām rokām), slēpošanas bikses, džemperīti, slēpošanas jaku. Protams, siltus cimdus (ieteicams ne vilnas, jo tie samirkst), cepuri, šalli. Svarīgi novērtēt laikapstākļus – pārāk silti saģērbtam bērnam būs grūti kustēties.

Vai slēpojot obligāti vajag ķiveri?

Jā, ķivere ir obligāta. Kalnu slēpošana ir sporta veids, kur gadās kritieni un galvai vienmēr jābūt drošībā.

Kā ar cepuri, ja liek ķiveri- plānāku vai tādu kāda ir ikdienā? Slēpošanas zābakos- parastās zeķes vai var arī vilnas?

Ieteicams lietot plānu cepurīti, par siltumu nav jāsatraucas, ķivere pati kalpo kā silta cepure. Vislabāk lietot speciālās slēpošanas zeķes (tās ir siltas un piemērotas slēpzābakiem), jā tādas nav pieejamas – parasto zeķīti un plānu vilnas zeķi.

Kā notiek iesildīšanās slēpošanai?

Līdzīgi kā citos sporta veidos – pirms sākt slēpot iesildām un iestaipām visas muskuļu grupas. Ar bērniem to darām rotaļu formā – uzspēlējam sunīšus, uzdejojam un pastiepjamies pretim saulei.

Kā pareizi notiek pieradināšana pie slēpošanas? Uzreiz uz slēpēm un uz kalnu prom, vai tomēr – pakāpeniski?

Visa slēpošanas apmācība notiek pakāpeniski. Sākumā ieliekam pamatus un tikai tad būvējam māju – pie slēpēm pierod nodarbības sākumā paslidinoties, pastaigājot, palēkājot kalna pakājē un tikai tad sākam slēpot lejup pa kalnu.

Kā iemācīt bērnam bremzēt ar slēpēm? Labāk to darīt vecākiem vai ļaut to darīt slēpošanas instruktoram?

Pareizi slēpot, tai skaitā nobremzēt, vislabāk spēs iemācīt kvalificēts slēpošanas instruktors. Instruktoriem ir zināma metodika, kā tas tiek darīts un labas zināšanas par multenēm, suņiem un kaķiem, lai aizpildītu laiku uz pacēlāja.

Kādas ir visbiežāk pieļautās vecāku kļūdas, sagatavojot bērnu slēpošanai?

Vienīgais, kas vecākiem jāizdara pirms slēpošanas – bērns silti jāsaģērbj un jānoskaņo, ka slēpot ir forši.

Vai slēpot var iemācīties jebkurš? Vai tomēr ir vajadzīga kaut kāda fiziskā sagatavotība. 

Slēpot var iemācīties jebkurš. Sportiskiem cilvēkiem šis process ir ātrāks, bet prieku beigu beigās no tā gūst visi.

Saka, ka peldēt nevarot pēc ēšanas, vai ar slēpošanu ir līdzīgi? Labāk pirms tam neēst?

Uz slēpošanu attiecas tie paši vispārīgie ieteikumi, kas uz citiem sporta veidiem. Tai skaitā ieteikums lielo ēšanu atstāt uz laiku pēc slēpošanas. Ar pilnu vēderu ir grūtāk kustēties.

Vai ir kādi aprēķini, cik liela slodze ir slēpojot un tieši kurām muskuļu grupām? Kam slēpošana būtu visieteicamākā kā sporta veids?

Slēpojot visvairāk tiek noslogoti kāju muskuļi, kā arī vēdera un muguras muskulatūra. Slēpošana samērīgos daudzumos ir ieteicama jebkuram veselam cilvēkam.

Vai slēpotāji vasarās nūjo? Vai šiem sporta veidiem ir līdzības vai tomēr tie ir kaut kas pilnīgi atšķirīgs?

Nūjošana, līdzīgi kā skriešana ir labs veids kā slēpotājam uzturēt sevi formā vasaras sezonā. Profesionāli kalnu slēpotāji vasarās daudz brauc ar skrituļslidām un skrituļslēpēm, kas pēc sajūtām ir līdzīgi sporta veidi.

www.zagarkalns.lv

Baudīsim ziemas priekus kopā!

Māmiņu Klubs

 

20140128144910-68677.jpg