Izvēlamies gumijas zābaciņus

Izvēlamies gumijas zābaciņus

25. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laiks aiz loga vēsta-  klāt jau rudens, tāpēc jāapsver doma par gumijas zābaku iegādi. Kas jāņem vērā, pērkot gumijas zābaciņus, stāsta pediatra Larisa Zaharova.

Ģimenē ienākot mazulim, vecākiem nopietni jāpiedomā pie dažādu nepieciešamo lietu iegādes, sarūpējot ne tikai priekšmetus, kas domāti, lai mazulim būtu sauss dupsis, pilns vēders un silts apģērbs, bet arī lai mazais rakaris varētu no sirds iepazīt apkārtējās pasaules košumus. Un tieši tādēļ tad, kad mazais cilvēkbērns ir iemācījies staigāt, daudzas ģimenes iegādājas gumijas zābaciņus.

Taču, lai arī mums, vecākiem, grūti bez gumijas zābakiem iedomāties sava mazuļa garderobi, izrādās, ka speciālisti par to valkāšanu izsakās skeptiski, norādot, ka pusotra gada vecumā, kad bērni puslīdz stabili iemācījušies staigāt, tomēr vēl ir par agru valkāt gumijas zābakus.

„Bērna pēda un bērna pēdas locītava vēl nav stabila un gumijas zābakus grūti uzvilkt, netraumējot pēdu, pēdas locītavu. Es uzskatu, ka ideāls laiks, kad uz neilgu laiku var sākt bērnam vilkt gumijas zābakus ir ap 3 gadiem,” atklāj pediatre Larisa Zaharova.

Tāpat tiek norādīts, ka nekādā gadījumā mazulis gumijas zābakos nedrīkst pavadīt visu dienu.

„Lai cik labi būtu gumijas zābaciņi, tajos tiek traucēta gaisa apmaiņa, tāpēc nevajadzētu gumijas zābakus valkāt ilgāk kā stundu, jo kāja sāk svīst un mitrā un siltā vidē var attīstīties dažādas infekcijas, piemēram, sēnīšu infekcija,” stāsta pediatre. „Simptomi infekcijai varētu būt plaisiņas, nieze un iekaisums. Šādā gadījumā bez ārstēšanās neiztikt.”

Jāatceras arī, ka pārvietojoties gumijas zābakos tad, ja āra temperatūra ir zem +10 grādiem pēc Celsija, kājas salst, tādēļ mazulim iespējams nopietni saaukstēties un saslimt ar dažādām urīnceļa slimībām, tāpēc nevajadzētu  vilkt gumijas zābaciņus, ja vien tiem nav siltā oderīte, vēlā rudenī vai agrā pavasarī.

Protams, ka dzirkstošajam priekam mazuļu acīs nespēj pretoties arī ārsti, tādēļ viņi vien nosaka, ka tam, lai pabradātu pa piemājas peļķēm vai aizbrauktu uz mežu sēņot vai ogot, gumijas zābakus var un vajag lietot, vien mums, vecākiem, rūpīgi jāseko līdzi, lai laiks, ko mazā pēdiņa pavada ieauta šajos zābakos, nebūtu pārlieku ilgs un lai mazuļa kājas arī pēc zābaku novilkšanas būtu gan siltas, gan sausas.

Pediatre iesaka: „Dodoties uz mežu sēņot, labāk paņemt līdzi lieku apavu pāri nekā stundām ļaut bērna kājām atrasties gumijas zābakos!”

Lai visiem krāsains šis rudens!

Māmiņu klubs

Parādi sava bērna gumijas zābaciņus, iesūtot bildi un stāstiņu, kā tos izvēlējies, šeit!