Interesanti – vai var sakrāt, katru dienu liekot 1 EUR krājkasītē?

Interesanti – vai var sakrāt, katru dienu liekot 1 EUR krājkasītē?

28. Apr 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aprīļa sākumā aicinājām Jūs piedalīties aptaujā par uzkrājumiem bērnu nākotnei. Aptauja ir noslēgusies, un esam ieguvuši interesantus faktus. Turklāt mums ir iespēja rezultātus salīdzināt arī ar 2013.gadā veikto pētījumu, lai redzētu, kas gada laika ir mainījies.

  • 2014.gadā veiktajā aptaujā vairāk kā 2 reizes (no 14% 2013.gadā uz 32% 2014.gadā) ir palielinājies māmiņu skaits, kuras veido naudas uzkrājumus bērna nākotnes mērķu piepildīšanai. Ievērojami ir samazinājies vecāku skaits (no 53% 2013.gadā uz 38% šogad), kuri velta daudz laika un uzmanības bērna aktivitātēm, uzskatot to par galveno priekšnosacījumu bērna spējai sasniegt savus mērķus pieaugot.
  • Ir būtiski pieaugusi vecāku interese un apziņa par ilgtermiņa plānošanas nepieciešamību – trīs reizes (no 19% 2013.gadā uz 6% šogad) ir samazinājies respondentu īpatsvars, kuri neplāno savu bērnu nākotni, jo uzskata to par tālu notikumu.
  • Šogad māmiņas biežāk vēlētos veikt uzkrājumus bērna pirmās dzīvesvietas iegādei (17% 2014.gadā , pērn - 11% ), taču salīdzinoši retāk būtu gatavas uzkrāt izglītības iegūšanai (2013.gadā – 59%, 2014.gadā – 56%), kas tik un tā paliek par pārliecinoši populārāko mērķi bērna uzkrājumam. Ceturtā daļa māmiņu nenosaka konkrētu mērķi uzkrājumam un uzskata, ka bērnam būs tiesības izmantot to pēc saviem ieskatiem. Vēl tiek minēti tādi uzkrājuma mērķi kā ceļojumi, sava uzņēmuma izveide.
  • Šogad ir samazinājies māmiņu īpatsvars, kuras neko nezina par nodokļu atvieglojumiem vai ir kaut ko dzirdējušas, taču nezina, kā šos atvieglojumus izmantot. Satraucoši, ka tā ir puse no respondentiem (2013.gadā tie bija 60%). Savukārt par pozitīvu tendenci var uzskatīt faktu, ka gada laikā par 10 procentiem (no 18% 2013.gadā uz 28% šogad) pieauga vecāku skaits, kuri izmanto iespēju atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli 24% apmērā par izdevumiem, kas saistīti ar izglītības vai medicīnas pakalpojumiem, kā arī iemaksām privātajos pensiju fondos vai uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā.
  • 2014.gadā māmiņas atbildēja arī uz jautājumu par summu mēnesī, ko viņas būtu gatavas novirzīt nākotnes uzkrājumam. Vairākums, t.i.,53% ikmēneša uzkrājumam varētu atvēlēt līdz 25 eiro; ceturtā daļa respondentu (26%) – no 25 līdz 35 eiro un 18% aptaujāto – attiecīgi virs 35 eiro. Ir māmiņas, kas krāšanai izvēlās savas metodes, piemēram, liekot katru dienu 1 eiro krājkasītē vai arī bērna ikmēneša pabalstu novirzot nākotnes vajadzībām. 

Ko varam secināt? Esat bijušas aktīvas un sniegušas ļoti vērtīgas atziņas: Jūs domājat par savu bērnu nākotni, un katrai no Jums ir savs stāsts, kā to izdarīt vislabāk!

25.aprīļa rītā no 10.00 līdz 12.00 uzdod jautājumus Online SEB dzīvības apdrošināšanas ekspertei Līgai. Noskaidro visu, ko vēl nezini par uzkrājumiem bērna nākotnei vai nodokļu atvieglojumiem un saņem vērtīgus padomus!

UZDOD JAUTĀJUMUS ŠEIT->>

Liene Krúza Liene Krúza 23. Apr 2014, 21:16

savai meitai atveru kontu,kad vinai palika 1menesitis,tagad jau ir 3g8m,tani laika atlavos noziedot 25ls,nu tagad eiro😀 tagad ir otrs bernins,to summu esmu samazinajusi. un ir velesanas ari otram berninam atvert kontu......tik vel janoskaidro,varbut to kontu varu parregistret uz abu bernu vardiem,un 18gados godigi naudinu sadalit uz pusem

dandelion2013 dandelion2013 23. Apr 2014, 16:50

Man ir piemeri draugu viduu, kuri makaa netura nevienu 2euro monetu bet met to krajkasitee.
un viens no gadijumiem ir kad cilveks sakrajis jaunai mashinai naudinju 5000euro

un otrs ne tik lielu summu bet celojumam sakraja kopaa ar gimeni.
ta kaa piemeri rada ka var sakrat, ja vien tie 2euro nav pedejie tavaa macinjaa, tad drosi tos var atlikt un neteret.

Pasi gan neesam meginajusi nav tadas vajadziigas kaut ko krat. bankaa viss krajas 😀