INTERESANTI: Iemesls, kāpēc bērna piena zobiņus nevajadzētu atdot zobu fejai. Apbrīnojams atklājums!

INTERESANTI: Iemesls, kāpēc bērna piena zobiņus nevajadzētu atdot zobu fejai. Apbrīnojams atklājums!

03. Mar 2016, 12:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērnam izkrīt piena zobs, daudzi vecāki izpilda īpašu rituālu. Bērnam par prieku, vecāki samaina zobu pret naudu un saka, ka to paņēmusi zobu feja- visi taču gribam saglabāt maģiju bērnu dzīvēs pēc iespējas ilgāk… Uzzinot par šo jaunāko atklājumu, vairs nesteigsieties, lai tiktu vaļā no izkritušajiem piena zobiem. Izrādās, ka tie ir vērtīgs ģenētiskais materiāls, kas varētu palīdzēt cīņā ar dažādām nopietnām slimībām.

Lieta tāda, ka piena zobi satur cilmes šūnas. Šīs šūnas var atjaunot neironus, kaulus un skrimšļus un pat noteiktas šūnas sirds muskuļa audos. Mūsdienu zinātnes sasniegumi mums ļauj izmantot šīs šūnas, lai reģenerētu orgānus slimības gadījumā.

Nesenie zinātniskie atklājumi rāda, ka ir iespējams izārstēt leikēmiju, multiplo mielomu un Hodžkina slimību, izmantojot bērna cilmes šūnas. Iepriekš ārstēšanai izmantoja tikai kaulu smadzeņu transplantus vai citus audus.

Lai saglabātu cilmes šūnas, piena zobs ir jāiesaldē 48 stundu laikā pēc tā izkrišanas. ASV un citās valstīs ir ierasts saglabāt cilmes šūnas no nabas saites uzreiz pēc dzimšanas, jo arī tajā saglabāts ģenētiskais materiāls. Ja bērns saslimtu, tad viņš būtu pasargāts, jo šī jaunā tehnoloģija par viņu veselību parūpēsies.

Ja nevari atļauties glabāt cilmes šūnas no nabas saites, tad vienkārši nāksies sasaldēt bērna piena zobu un saglabāt to. Kas zina, varbūt nākotnē, tas var glābt bērna dzīvību…

Avots: tomstv.lv