Idejas rotaļām, ar kuru palīdzību bērns var iemācīties atpazīt krāsas

Idejas rotaļām, ar kuru palīdzību bērns var iemācīties atpazīt krāsas

15. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai tu atceries, kā savulaik iemācījies atpazīt krāsas? Tagad spēja pazīt krāsas, tās atšķirt un nosaukt īstajos vārdos šķiet pašsaprotama lieta, taču mazajam pasaules pētniekam tās ir jaunas zināšanas, kas jāapgūst un jānostiprina.

Ja vaicāsi, kurā brīdī jāsāk bērnam mācīt pazīt krāsas, zini, ka nav viena konkrēta vecuma, jo katrs mazais attīstās savā tempā, katram ir savs īstais brīdis, kad apgūt jaunas zināšanas. Ja esi piefiksējusi, ka tavs bērns sāk saprast atšķirību starp vārdiem "liels", "mazs", "rīt", "uz augšu" un saprot citas abstraktas lietas, tad vari būt droša, ka mazajam noteikti nebūs problēmu arī iemācīties un atšķirt krāsas.

Ir vairāki veidi un metodes, ar kuru palīdzību sekmēt krāsu apgūšanu. Nepieciešams vien laiks un nedaudz pacietības.

Krāsu apgūšanā izšķir trīs etapus:

  • krāsu atpazīšana;
  • krāsu nosaukumu apgūšana;
  • patstāvīgi atpazīt un nosaukt krāsas.

Montesori metode krāsu apgūšanai

Marijas Montesori metode paredz, ka mazulim visas jaunās zināšanas un prasmes jāapgūst pakāpeniski, jo pārāk daudz jaunas informācijas bērnu var samulsināt un viņš nespēs efektīvi koncentrēties jaunā apgūšanai.

Vienkāršākā metode, kā apgūt krāsas, ir sagatavot kartītes, katru savā krāsā, lai ar to palīdzību iemācītos atpazīt krāsas. Kartīšu priekšrocība - mācoties ar to palīdzību, bērna uzmanība netiek novērsta uz priekšmetu formām, izmēriem un citām raksturojošām īpašībām.

Gadījumā, ja mazajam pasaules pētniekam vienkāršas kartītes šķiet pārlieku garlaicīgas, varat tās nomainīt, piemēram, pret Lego klucīšiem, bumbiņām vai citiem priekšmetiem.

Ielāgo, ka vienas dienas laikā bērnam nav jāapgūst visas krāsas. Pietiks, ja tās būs maksimums divas krāsas vienas dienas laikā, un tikai tad, kad būs nostiprinātas iegūtās zināšanas, varēs ķerties pie nākamo krāsu apgūšanas.

Apgūt krāsas var ar rotaļu palīdzību

Noteikti esi piefiksējusi, ka viena no efektīvākajām metodēm, kā palīdzēt bērnam apgūt ko jaunu, ir rotaļāšanās. Tāpēc, lūk, dažas idejas rotaļām.

Atrodi krāsu

Ja tavs mazais vēl nespēj pareizi nosaukt krāsas, šī spēle būs tieši laikā, jo būs pirmais solītis uz krāsu apgūšanu. Uzdevums pavisam vienkāršs - parādi bērnam kartīti vai arī kādu priekšmetu noteiktā krāsā (piemēram, diega spolīti, krekliņu, šķīvi), lūdzot, lai mazais telpā atrod un atnes jebkuru priekšmetu tādā pašā krāsā.

Atrodi atbilstošo

Saliec vienā traukā Lego klucīšus dažādās krāsās, bet otrā traukā - tikpat klucīšus tajās pašās krāsās. Lūdz, lai bērns atrod vienādo krāsu klucīšus un sastiprina tos kopā pa pāriem.

Kurš ir lieks?

Ņem, piemēram, 4 pogas, no kurām trīs ir vienādā krāsā, bet ceturtā - atšķirīga. Lūdz bērnam noteikt, kura no pogām ir lieka. Šī rotaļa palīdzēs ne tikai atšķirt krāsas, bet veicinās arī domāšanas attīstību.

Lipiniet no plastilīna!

Pavisam vienkāršs veids, kā apgūt krāsas un iemācīties tās atšķirt, ir darbošanās ar plastilīnu. Vienlaikus bērns attīstīs arī sīko motoriku. Ņem gan vērā - priekšmetiem, kurus veidojat no plastilīna, jābūt to dabīgajās krāsās. Tas nozīmē, ka tad, ja izdomājat veidot zāli, tai jābūt zaļā krāsā nevis koši lillā.