Grāmatu laiks

Grāmatu laiks

22. Aug 2019, 16:00 Olīša mamma Olīša mamma

Mūsmājās jau vairāk kā pus mēnesi ir sācies izteikts grāmatiņu laiks. Nevaru vien nopriecāties, cik lielu interesi mazais cālēns izrāda par grāmatiņām.

Pirms kāda laika bijām, katram gadījumam, iegādājušies dažas grāmatiņas, ko ik pa laikam parādījām viņam. Bet kaut kā tad viņu tas neaizrāva. Nolikām nost. Līdz nesen, uz atlaidēm iegādājos vienu grāmatiņu ar skaņas podziņām un šķiet, ka tajā brīdī viņam parādījās interese. Ar katru dienu arvien vairāk un biežāk, viņš sāka nest mums savas grāmatiņas, iekārtojās mums blakus vai klēpi un kopīgi skatījāmies tās.

Uz katru bildi, zīmējumu, kas viņu interesēja, viņš norādīja ar pirkstu, kas nozīmēja, ka viņš grib zināt, kas tas ir. Tā nu šķirstījām grāmatiņas, viņš rādīja ar pirkstiņu un es stāstīju kas tur attēlots un kādu skaņu izdveš, ja ir kāds transporta līdzeklis vai dzīvnieciņš.

Tā kā pašlaik grāmatiņas mums ir kļuvušas tik ļoti aktuālas, tad mums ik pa laikam nākas nopirkt klāt kādu jaunu, lai nezaudētu šo interesi. Ļoti priecājamies arī par tām, ko saņemam dāvanā.

Citi rīti mūsu mājās ir diezgan smieklīgi, Olivers ir knapi atmodies, acis vēl līdz galam nav atvēris, ka jau “ķeksē” caur redelēm grāmatiņas un sāk skatīties tās un savā pupiņu valodā cītīgi stāstīt attēlos redzamo. Tas ir tik mīlīgi.

Arī vakaros viņš iet gulēt ar grāmatiņām kopā. Atstājam viņu istabiņā, ar ieslēgtu mazo gaismiņu un grāmatiņām gultā. Viņš sēž skatās grāmatiņas, līdz ir gatavs čučēt un tad liekas uz auss. Kad dzirdu, ka ir iestājies klusums istabā jau ilgāku laiku, es aizeju, izņemu grāmatas no gultas, kurām visticamāk viņš guļ virsū un sasedzu viņu.

Ar tēti viņiem ir izveidojies savs īpašais vakara rituāls, jo tētis mums ir pasaku lasītājs. Ne gluži katru vakaru, bet vismaz katru otro tētis pirms miega viņam lasa pasakas. Viņš cītīgi noklausās pasakas un tad atkal ķeras klāt savu bilžu grāmatiņu šķirstīšanai – savam pirms miega rituālam!

Es ļoti ceru, ka šāda grāmatiņu skatīšanās/izpētīšana arī tālākā nākotnē viņam raisīs tik pat lielu interesi un mīlestību pret grāmatām.

Jo kā jau mēs zinām, grāmatu lasīšanai ir ļoti daudz plusu:

·       Prāta stimulēšana

·       Stresa mazināšana

·       Valodas bagātināšana/vārdu krājumu papildināšana

·       Atmiņas uzlabošana

·       Analītisko spēju uzlabošana

·       Koncentrēšanās spēju uzlabošana/uzmanības noturēšana

·       Rakstīšanas prasmju uzlabošana

·       Un galu galā arī izklaide

Īpašs Paldies Māmiņu klubam par lieliskajām grāmatiņām, kas ik pa laikam papildina mūsu grāmatu plauktiņu! (Maminuklubs.lv katru mēnesi iesūtot vismaz 4 blogus, var tikt pie lieliskām dāvanām. Ļoti bieži tās ir grāmatiņas un tas ir tik forši!)