Dvīņu audzināšana: padomi topošajiem vecākiem

Dvīņu audzināšana: padomi topošajiem vecākiem

19. Oct 2022, 11:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Audzinot dvīnīšus, vecāki tiek pie dubulta prieka un arī dubulta noguruma. Daudziem dvīnīšu vecākiem pirmais dzīves gads paliek atmiņā kā sava veida murgs. Mēs piedāvājam jums izlasīt padomus, kas atvieglos rūpes par dvīnīšiem!

Dzīve ar dvīņiem. Diānas Zandes Online lekcija


Sagatavošanās darbi - dubultā.Dvīnīši reti kad ir pārsteigums topošajiem vecākiem, jo ar USG palīdzību jau visai agrīnā grūtniecības stadijā ir iespējams noteikt, ka gaidāmi būs divi bērniņi, vai dažkārt pat vairāk. Atceries, ka dvīnīši un trīnīši parasti dzimst 2-3 nedēļas pirms noteiktā laika. Ja gatavošanos bērniņu dzimšanai atliksi līdz pēdējam brīdim, beigās vari saskarties ar dažādām stresa situācijām. Vislabāk jau savlaicīgi apbruņoties ar visu nepieciešamo. Nav nekā vērtīgāka par citu vecāku pieredzi, tāpēc droši iepazīsties arī ar citām topošajām dvīnīšu māmiņām!

Divkārša komanda.Ja ģimenē piedzimst viens bērniņš, tēta dalība rūpēs par mazuli ir vairāk vai mazāk brīvprātīga. Bet, ja ir vairāk kā viens bērniņš - tas viss kļūst par stingru pienākumu. Rūpējoties par dvīnīšiem, mammas un tēta lomas nav strikti iedalītas, jo tētim jāpiedalās visā, izņemot krūts ēdināšanas procesu, kaut gan - arī tur viņa palīdzība var noderēt.

Pusdienas diviem.Centies ieradināt mazuļus ēst pēc viena grafika. Ja bērnu tētis ir mājās, un mazuļi tiek baroti ar pudelīti, katrs no jums var ņemt pa vienam bērnam, lai abi var paēst vienlaikus. Ja baro ar krūti, izvēlies krūts ēdināšanas pozas, kurās ērti ēdināt abus bērniņus.

Divkārt daudz pienākumu.Mēģini ieradināt mazuļus ne tikai ēšanas procesam, kurš norit vieglaikus abiem, bet arī miega režīmam. Iekārto dienas laikā divas klusās stundas, kad tu kopā ar bērniem dodies pagulēt. Tas palīdzēs mazuļu organismiem izveidot vajadzīgo attieksmi pret miegu. Tāpat arī ar vannošanos - ņem talkā bērnu tēti, un vannojat abus reizē. Protams, brīžos, kad būsi viena, tā būs neiespējamā misija. Bet ielāgo - mazuļi patiešām nav obligāti jāvanno katru dienu. To var darīt katru otro dienu vai pat reizi 4-7 dienās, atkarībā no gadalaika. Ikrīta apmazgāšanās gan, saprotams, jāveic katru dienu.

Organizācija - dubultā.Kopš dienas, kad kļuvi par divu bērnu māmiņu, īpaši ir jāplāno savs laiks. Dari tikai to, ko vari izdarīt, pārējos pienākumus atstājot vīra ziņā. Varbūt, ka talkā var nākt vēl kāds no tuviniekiem, draugiem. Daudzie pienākumi, kas reizēm nav nemaz tik steidzami, var pagaidīt.

Divi vienā gultā.Dvīņi ātrāk nomierinās un labāk guļ, ja tos liek vienā gultiņā. Galu galā, viņi šo 9 mēnešu laikā tavā puncītī ir satuvinājušies. Atkarībā no viņu svara un garuma, var izveidot plašāku guļvietu. Tāpat, ņem vērā arī viņu gulēšanas ieradums - iespējams, viņiem patiks gulēt cieši blakus, bet varbūt, ka viņiem patiks gulēt tā, ka ka galva ir katram savā gultas pusē, bet saskaras tikai kājiņas.

Palīgs. Ja vien tas ir iespējams, nolīgsti kādu auklīti vai palīgu dvīnīšu pirmajiem dzīves mēnešiem. Dvīnīšu vecākiem tā nav greznība, bet gan nepieciešamība. Ja draugi vaicā, ko jums palīdzēt, esiet abi ar vīru godīgi, un pasakiet, kā ir patiesībā - varbūt, jums vajag, lai kāds aiziet uz veikalu jūsu vietā, palīdz pagatavot vakariņas vai pat uzkopt māju.

Nēsāt divus.Bērni, kurus bieži nēsā uz rokām, mazāk raud. Pieredzējuši vecāki zina, ka bērniem nēsāšana patīk un tā viņus nomierina. Tikai tev būs jānes abi mazuļi vienlaikus. Ja kāds no viņiem sāks raudāt, tiks satraukts otrs bērniņš, un dvīņu savstarpējās klaigas patiešām ir sāpīgas arī mammas nerviem. Biežāk dodies garās pastaigās! Svaigs gaiss izvēdinās galvu ne tikai tev, bet arī bērniem.

Kā atšķirt?Ja tev ir grūti atšķirt savus mazuļus, kas ir tik tiešām ļoti līdzīgi, izveido atpazīšanas zīmes - rokassprādzītes, atšķirīgs matu griezums, citas krāsas drēbītes utt. Pat, ja bērniņi ir līdzīgi viens otram kā 2 ūdenslāses, agri vai vēlu tu sapratīsi, ka viņi, patiesībā ir ļoti atšķirīgi, jo katrs no viņiem ir individualitāte.

Sauciet dvīņus vārdos.Ņem vērā, ka tu audzini divas personības, nevis vienkārši dvīņus. Sauc savus bērnus vārdos, nevis par "dvīņiem".

Līdzīgi, bet tomēr - tik atšķirīgi.Dvīņi aug, un var gadīties saskarties ar problēmām, kas ir tikai un vienīgi vecākiem, kas audzina dvīnīšus vai trīnīšus. No vienas puses bērniem patiks, ka viņi ir dvīņi, no otras puses, viņi aizvien vairāk vēlēsies būt individualitātes. Vienā dienā viņi var sagribēt ģērbties vienādi, citā - atšķirīgi. Peldi pa straumi, panāc saviem bērniem solīti pretī un nebaidies viņus izlutināt.

Un atceries -  tā ir vienreizēja laime un bauda, vērot, kā aug un attīstas dvīņi, vērot, kā veidojas viņu savstarpējās attiecības. Dubulta slodze atmaksājas dubultā priekā. Kad bērni sāk sēdēt un rāpot, vecākiem kļūst vieglāk, jo mazais bērnu pārītis pats sevi var nodarbināt, ļaujot vecākiem atvilkt elpu. Ar laiku, problēmu kļūst aizvien mazāk, bet pilnībā, audzinot bērnus, tās neizzūd nekad. Tādi nu ir šie bērnu audzināšanas prieki!

Māmiņu Klubs

Dzīve ar dvīņiem. Diānas Zandes Online lekcija