Daudzbērnu ģimenes atklāj ģimenēm ar 3 un vairāk bērniem draudzīgās vietas

15. Oct 2014, 11:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“3+ Ģimenes karte” daudzbērnu ģimenēm  ir pirmā atbalsta programma ar speciālu atlaižu un bonusu piedāvājumu ģimenēm, kurās aug trīs un vairāk bērnu. 

“3+ Ģimenes karte” ir pirmā valsts veidota atbalsta sistēma daudzbērnu ģimenēm, kas reizē kalpos arī kā apliecinošs dokuments tam, ka ģimenē aug trīs un vairāk bērnu vecumā līdz astoņpadsmit gadiem. Šīs kartes īpašniekiem, par kuriem kļuvuši jau ap 6000 vecāku, ir iespēja saņemt atlaides, izmantojot pakalpojumus, kurus piedāvā valsts un privātie uzņēmumi Latvijā. Programma tapusi ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu.

Pirmajā daudzbērnu ģimeņu portālā www.godagimene.lv un www.maminuklubs.lv norisinājās vecāku aptauja par daudzbērnu (3+) ģimenēm draudzīgām vietām un pakalpojumiem, ko ģimenes norādījušas kā nepieciešamību.

Kā īpaši draudzīgas vietas ar pretimnākošu attieksmi pret daudzbērnu ģimenēm  vecāki nosauc:

  • Rīgas ZOO
  • Tērvetes dabas parks
  • Latvijas Leļļu teātris
  • Brīvdabas muzejs
  • Siguldas dabas parks, izklaižu trases

Daudzbērnu ģimenēm draudzīgāko iestāžu topā ar visdraudzīgāko attieksmi pret ģimenēm ar kuplu bērnu pulciņu pirmajā vietā ierindojas rotaļu un izklaides centri, kam seko - 

2. Sabiedriskās ēdināšanas iestādes - restorāni, kafejnīcas

3. Veikali

4. Poliklīnikas, veselības centri

5. Kultūras un tūrisma objekti

6. Viesnīcas

7. Kultūras iestādes

8. Valsts un pašvaldības iestādes - kā viszemāk novērtētās draudzīguma ziņā pret ģimenēm ar bērniem. 

Bez biežāk nosauktajām, vecāki min arī ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju - restorānu "Vairāk saules", kafejnīcu "Bemberi" Saulkrastos un “Gan Bei” ēdināšanas iestāžu tīklu. Vēl pie atsaucīgiem, draudzīgiem minēti tiek kroga "Sombrero" darbinieki (Iecavā) un “Picu Darbnīca” Olainē. Tāpat labu iespaidu par sevi atstājusi arī Saldus VSAA filiāle, kur bērniem iekārtots pat rotaļu stūrītis.

Arī lielveikali aizvien biežāk nokļūst ģimenēm draudzīgāko vietu topos - tajos var netraucēti pārvietoties ar bērnu ratiņiem un atrast daudz izklaižu iespēju dažādu vecumu bērniem.

Vecākuprāt, galvenie trūkumi, kas liecina par to, ka konkrētā iestāde nav daudzbērnu ģimenēm draudzīga vieta, ir:

  • šauras, pārblīvētas telpas, kas apgrūtina pārvietošanos ne tikai ar vairākiem bērniem, bet arī ar bērnu ratiem;
  • tualetes telpu trūkums;
  • nedraudzīga personāla vai apkārtējo attieksme pret bērnu radīto troksni, vai mazāko bērnu raudāšanu;
  • fakts, ka daudzās kultūras un tūrisma vietās tā saucamās “ģimenes biļetes”  ir definētas kā 2 pieaugušajiem ar 2 bērniem, nevis ģimenes ar vairāk bērniem (piemēram, 3+);
  • nav vietas, kur pabarot mazuli ar krūti vai pārtīšanas aprīkojuma;
  • nav bērnu rotaļu stūrīšu;
  • nav īpašu piedāvājumu un atlaižu ģimenēm ar bērniem;
  • ēdināšanas iestādes, kurās nav bērnu barošanas krēsliņu un bērnu ēdienkaršu.

Tomēr jāatzīst, ka vecākus visbiežāk apbēdina nevis kādu konkrētu lietu trūkums, bet gan neiecietīga attieksme no sabiedrības vai iestāžu darbinieku puses.

Kādu atbalstu daudzbērnu ģimenes vēlētos sagaidīt no savas pašvaldības?

31% aptaujāto vecāku savu pašvaldību drīzāk vērtē kā pretimnākošu tām ģimenēm, kam patiešām klājas grūti, bet pārējām daudzbērnu ģimenēm universāla atbalsta nav. Dažādi piedāvājumi  pašvaldībās ir vien tām daudzbērnu ģimenēm, kurās  ir vecāki ar maznodrošinātā vai trūcīgās personas statusu. Daudzbērnu ģimenes savās pašvaldībās visvairāk novērtētu bez maksas pulciņus bērniem (18%); vairāk bez maksas pasākumus ģimenēm ar bērniem (17%);

pašvaldības (domes) dāvinājumus un labus vārdus īpašos svētkos, godinot daudzbērnu ģimenes (14%); finansiālo atbalstu, sociālos pabalstus no pašvaldības (12%); pretīmnākošāku attieksmi no pašvaldību darbiniekiem, informējot vai sniedzot atbalstu daudzbērnu ģimenēm (11%); vairāk rotaļu laukumu (10%); daudzbērnu ģimeņu biedrību aktīvāku darbību, kas pārstāvētu ģimeņu intereses pašvaldībā (7%).

Atsevišķi vecāki min arī vēlmi sagaidīt atbalstu tādā formā, kas paredz daļēju vai vispārēju sabiedriskā transporta izmaksu segšanu, tāpat arī brīvpusdienas bērniem skolās un bērnudārzos.

*   Aptauja norisinājās elektroniski portālā www.godagimene.lv. 300 respondenti.

Par projektu “3+ Ģimenes karte”:

Latvijā “3+ Ģimenes kartei” ir  tiesības pieteikties visām daudzbērnu ģimenēm, kurās aug trīs un vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem, kā arī tām daudzbērnu ģimenēm, kurās kāds no vecākiem ir aizbildnis trīs un vairāk bērniem vecumā līdz 18 gadiem. Kartei ir iespēja pieteikties jebkuram no vecākiem - gan bērnu mātei, gan tēvam. Karte pienākas, ja personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam ir trīs vai vairāk bērnu līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) un personai un tās laulātajam un minētajiem bērniem ir deklarēta dzīvesvieta Latvijas Republikā.

Lai daudzbērnu ģimenēm būtu iespēja saņemt “3+ Ģimenes karti”, interneta vietnē www.godagimene.lv jāaizpilda kartes pieteikuma elektroniskā veidlapa, precīzi norādot lūgto informāciju par sevi un saviem bērniem, kā arī norādot adresi, uz kuru karti nosūtīt vai arī vērsties deklarētajā pašvaldībā.