D.Zande: 100% laba mamma nav iespējama

D.Zande: 100% laba mamma nav iespējama

02. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gatavojoties dzemdībām, topošā māmiņa koncentrē visas domas, visu enerģiju, gatavojoties dzemdībām - sarūpējot mazuļa pūriņu, iekārtot mājas vidi, apmeklējot kursus un mācoties par bērniņa vajadzībām, bet aizmirstot par sevi. 

Un principā ir vienalga, vai par mammu sieviete kļūst pirmo, otro, ceturto vai astoto reizi, daudzas lietas ir jāmācās no jauna, jo katrs bērniņš ir kā jauns pārbaudījums ģimenē. 

Nodarbībās par psiholoģisko gatavību dzemdībām psiholoģe, psihoterapeite Diāna Zande daudz runā par un ap mammas lomu - ko ietver šis jēdziens, ko nozīmē būt mammai, ko mammas grib ieaudzināt bērnos, kā pati sieviete ir audzināta. Kā uzsver speciāliste, bieži vien ir ļoti augstas gaidas pret to, kādas būsim vienā vai otrā lomā.

Diānas Zandes lekcijas Māmiņu Kluba Vecāku skolā

Sabiedrībā ir pieņemts, ka sievietei, gatavojoties dzemdībām, jākoncentrējas uz pašu dzemdību procesu, elpošanu, pozām, bērna vajadzībām. Tomēr tiek aizmirsts, ka sieviete automātiski nekļūst par mammu. Reālajā dzīvē paiet laiks, līdz sieviete izprot sevi šajā mammas lomā. 

Daudzas mammas ne tikai šaubās par to, kādas mammas ir, kad rokās jau tur mazulīti, bet ir daļa sieviešu, kuras izjūt visai nopietnus pēcdzemdību depresijas simptomus, kas nesader ar laimīgo, smaidīgo mammu, kurai viss izdodas, viss sanāk, bērns ir mierīgs un dzīve bez haosa. Bieži vien tas ir tikai iedomātais tēls no filmām, bet realitāte ir pavisam cita. Šādas nodarbības, satikšanās ar citām mammām ļauj atrast un saprast to normalitāti, kas ikdienā pietrūkst - būt nogurušai, ne vienmēr smaidīgai un laimīgai. 

Sieviete, kļūsto par mammu, var justies labi un slikti, var just bezgalīgu mīlestību vai šaubas, vai maz bērniņu vajadzēja. Ir normāli just dažādās sajūtas saistībā ar jauno lomu. Nodarbībā Diāna Zande sniedz atbalstu un iedrošinājumu un zināšanas par to, kurā mirklī meklēt atbalstu, kā saglabāt sevī sievieti un līdzsvarot visas sabiedrībā pieņemtās lomas!

100% laba mamma nav iespējama, mēs visas mācāmies kļūt par kripatiņu labākas un zinošākas!

Diānas Zandes lekcijas Māmiņu Kluba Vecāku skolā

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā