Bērnudārzs ir jāizvēlas bērna, ne vecāku ērtībām!

Bērnudārzs ir jāizvēlas bērna, ne vecāku ērtībām!

16. Feb 2018, 16:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uz kādu bērnudārzu vedīsim mūsu bērnu? -  viens no būtiskākajiem jautājumiem, kad vecāki ir nolēmuši, kas vecākiem jāpieņem, izvēloties vietu, kur bērniņš pavadīs tuvākos dzīves gadus un lielāko dienas daļu.

Māmiņu kluba mammas dalās ieteikumos, kas viņuprāt ir svarīgi izvēloties Pirmsskolas izglītības iestādi

Atsauksmes no citiem vecākiem – ir svarīgi zināt, kāda līdz šim ir vecāku un bērnu pieredze, kuru var uzzināt dažādos māmiņu forumos. Citu vecāku viedoklis, varbūt reizēm emocijās balstīts, tomēr, kopējo viedokli par bērnudārzu tas parādīs gan.

Atrašanās vieta – viens no būtiskākajiem faktoriem, māmiņu vidū, un grūti tam nepiekrist – bērnudārza atrašanās vieta ir ērta kā vecākiem, tā bērniem. Atrašanās vieta tuvu dzīvesvietai vai vecāku darbavietai. Nav jāpavada daudz laika ceļā un arī rīti, iespējams var sākties, nedaudz vēlāk. Atrašanās vieta ir svarīga arī no tāda aspekta – vai uz bērnudārzu mēs varam nokļūt ar auto, ja tāds ir, ar sabiedrisko transportu, ja tas nepieciešams.

Saruna ar bērnudārza vadītāju un audzinātājām – uz šo faktoru norāda ne tikai mammas, bet arī speciālisti. Tikai esot klātienē, mēs varam pārliecināties par to, cik piemērots konkrētais bērnudārzs būs Jūsu bērnam. Vēl, iepazīstot bērnudārzu, noskaidrojiet, vai bērnudārzā ir iespēja bērniņu pirmās nedēļas vest tikai uz pusdienu, vai bērnudārzā atļaus sākuma posmā nedaudz laika pavadīt kopā ar bērnu, lai palīdzētu tam iejusties un iedrošinātu.

Izmaksas – šis gan vairāk attiecināms uz privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, bet ja vecāki nolemj par labu šādam bērnudārzam – jāizvērtē tas, kādas ir izmaksas un kā tās tiek plānotas. Vai ēdināšana ir par papildus samaksu, vai bērnudārzā ir iespēja saņemt pašvaldības līdzfinansējumu, vai samaksa par bērnudārzu ir adekvāta, ņemot vērā pieejamos pakalpojumus un nodarbības.

Papildus nodarbības – mammas norāda, ka ir svarīgi, lai bērnudārzā tiktu piedāvātas arī papildus nodarbības, piemēram – valodas pulciņi, ritmikas nodarbības, fizkultūra, dziedāšana un citas.

Rindas – lai gan šo faktoru grūti ietekmēt, tomēr ir mammas, kuras izvēlas bērnudārzu pēc šāda kritērija. Cik ilgi būs jāgaida rindā, lai apmeklētu konkrēto bērnudārzu.

Ēdināšana – kvalitatīva un daudzveidīga.

Kādus kritērijus iesaka izvērtēt fizioterapeite, Māmiņu kluba Vecāku skolas speciāliste Klaudija Hēla?

Bērnu skaits grupiņā  – Svarīgi, sevišķi pavisam mazajiem dodoties uz bērnudārzu, lai grupiņā nav viena audzinātāja uz 20 bērniem. Tas ir daudz par daudz, jo 1.5 līdz 3 gadu vecam bērniņam ir nepieciešama piesaistes persona. Bērnudārzā, kurā bērns saņem minimālu individuālo momentu, bieži veidojas konfliktsituācijas.

  • Bērni konfliktsituācijas izveido, lai piesaistītu sev uzmanību un, ņemot vērā, ka audzinātāju reakcija uz šādām situācijām ir teju tūlītēja, bērns saprot, ka šāda rīcība ir pareiza, jo palīdz viņam dabūt to uzmanību, kas viņam tik ļoti nepieciešama

Bērnam vecumam piemērots telpu iekārtojums – Lai gan Ministru kabineta noteiktumi un arī Pirmsskolas izglītības iestāžu iekšējās kārtības vadlīnijas paredz speciāli iekārtotas telpas, nepieciešamo telpu izmēru, kāds jānodrošina uz katru bērnu, tāpat arī dažādie izglītojošie materiāli, fizioterapeite norāda uz kādu ļoti būtisku niansi, tieši pavisam mazajiem bērniņiem no 1.5 līdz 3 gadu vecumam – vai telpās bērniem ir iespēja, ne tikai sēdēt pie galdiņiem un darboties, bet arī aktīvi, savam vecumam atbilstoši – rāpties, līst, kustēties.

Pastaigas svaigā gaisā un rotaļāšanās ārā – cik bieži bērniņi tiek vesti ārā un vai pie bērnudārza ir tiem piemērots rotaļlaukums, jo nodarbības ārā dod citas iespējas un svaigs gaiss, dabas materiāls, lielāka teritorija un bērnam ir iespēja krietni vairāk sevi radoši nodarbināt, attīstīt dažādās maņas, iepazīt vidi sev apkārt.

Vieta, kur bērnam pabūt vienam – sevišķi vecumā no 3 līdz 5 gadiem. Bērni kopā pavada visu dienu līdz pat 10 stundām, un iedomājieties, ka viņiem nav iespējas no citiem bērniem izvairīties, nav iespējas pabūt vieniem, mierīgi pabūt pašiem ar sevi un atpūsties.  Gluži tāpat kā mēs pieaugušiem, arī bērni ik pa laikam pabūt vienatnē.

Ēdināšana – Jāpievērš uzmanība tam, vai bērnam tiek dota iespēja izvēlēties un vai tad, ja bērns atsakās no konkrēta ēdiena, viņam tiek piedāvāta alternatīva. Svarīgi, lai bērnam netiktu ēšana spiesta ar varu un svarīgi, lai pavisam mazajiem netiktu piedāvāts tieši tas pats, kas lielajiem (vecāku grupiņu) bērniem.

Protams, ir vēl daudz un dažādu aspektu un skatu punktu, no kuriem varam apskatīt iespējamo bērnudārzu, bet ir viena lieta, ko vajadzētu paturēt prātā – “bērnudārzs ir jāizvēlas bērna, ne vecāku ērtībām”, kas protams skan skaļi un bieži izvēles iespējas ir ierobežotas, bet svarīgi ir apzināties, ka Jūsu lolojums, kurš ir tik ļoti droši juties mājās, būs pateicīgs, ja arī bērnudārzā būs padomāts par to, kā jūtas viņš! 

 

Māmiņu klubs, 2018