Bērnu pirmajos soļos - netraucēt

Bērnu pirmajos soļos - netraucēt

25. Feb 2015, 13:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Vislabākā palīdzība bērnam, sākot staigāt, būtu viņu netraucēt un ļaut darīt iesākto," atzīst fizioterapeite Dace Bērtule Ģimenes studijā.

Ikviena mamma un tētis zina, kas tas par prieku, redzot mazo ķiparu sperot pirmos nedrošos soļus. Kā nesasteigt, kā izdarīt pareizu pirmo apavu izvēli un kā neizdarīt "lāča pakalpojumu" mazajam staigātājam ar dažādiem staiguļiem vai pavadām? 

Nevajadzētu bērnu pieturēt un viņu vadīt, turpina Bērtule. "Agrīnajā vecumā kustību attīstība iet roku rokā ar intelektuālo attīstību, jo vairāk bērnam vairāk pasākām priekšā, jo mazāk viņam iespēju pašam domāt, pašam mēģināt risināt problēmu, tādejādi attīstīties intelektuāli."

Arī ar pārāk laicīgu apavu uzvilkšanu bērniem ir iespējams iejaukties bērna attīstībā, norāda mamma un muki.lv īpašniece Iveta Sondore.

"Ja bērns ir vesels, apavam ir jābūt tādam, kas bērna kāju ietekmē pēc iespējas maz," turpina Sondore.

Bet vislētāk ir staigāt basām kājām. Arī veselīgi un nāk par labu arī ģimenes naudas makam.

Staiguļi nav labi, jo risks tas ir, pirmkārt, bērna drošībai, bilst Bērtule. "Otrs risks, ievietojot bērniņu staigāšanas palīgierīcē, izlaižam zināmus attīstības posmus."

Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Sanita Gertmane bilst, ka neieteiktu šo ierīču izmantošanu kā mamma, lai arī to tirdzniecība ir atļauta.

LR1 "Ģimenes studijas" 17.februāra raidījums ŠEIT>>

20150223172919-37533.jpg

Kad jūs bērniem sākāt vilkt apavus? Vai vilkāt katru dienu arī mājās vai tikai dodoties ārpus mājām?

Māmiņu Klubs