Bērnu drošība automašīnā – vecāku pienākums nr.1.

Bērnu drošība automašīnā – vecāku pienākums nr.1.

05. Sep 2017, 12:30 Runner Runner

Vēl laikos, kad nebiju mammu, uzskatīju, ka bērniem obligāti ir jāsēž sev paredzētos un drošos sēdeklīšos nevis jāripinās pa automašīnas aizmugurējo sēdekli, tāpēc ir tikai likumsakarīgi, ka pašas bērna auto sēdeklīša iegāde kļuva par ļoti rūpīgu izpētes tēmu. Pats pirmais auto sēdeklītis bija visparastākais 0-9kg, kas nāca komplektā ar ratiem 3in1. Vēl esot grūtniecība nebija liela nojausma par manām prasībām un bērna vajadzībām saistībā ar auto sēdeklīti, līdz ar to tikai lietošanas procesā izkristalizējās punkti, kuriem pievērstu uzmanību, ja vēlreiz iegādātos jaundzimušo mazuļu auto krēsliņu.

  • Galvenie punkti kam pievērstu uzmanību būtu, tas, lai krēsliņš ir ar iso fix, vai vismaz nopietnāk pārdomātu jostu stiprināšanu, jo pāris reizes saskārāmies ar to, ka ari iebraucot līkumā, auto krēsliņš ar visu bērnu sasvērās uz sāniem, manuprāt, tā tam nevajadzētu notikt.
  • Otra lieta būtu labāk pārdomāts galvas balsts, jo ar vienkāršu ieliktni ir par maz, prasītos tomēr, lai mazā galviņa tiem noturēta balstā.
  • Un trešais mazāk nozīmīgs no drošības jautājuma, bet ļoti aktuāls mums bija jumtiņš. Manam mazulim ļoti nepatika, ja braucot ar auto acīs iespīd saule, līdz ar to garāks un apjomīgāks jumtiņš būtu ļoti noderējis.

Ņemot vērā pieredzi ar mazo auto krēsliņu, tad jau ļoti laicīgi sāku meklēt un interesēties par nākamo krēsliņu. Šoreiz gribējās, lai tas atbilstu visām mūsu prasībām. Sākotnēji lasīju dažādus forumus un citu mammu atsauksmes, kas tikai ar vien vairāk man sajauca galvu, jo cik cilvēku tik viedokļu, tādēļ sapratu, ka jāsāk pašai priekš sevis noformulēt kas ir mana bērna ideālai auto krēsls. Galvenie manis izvirzītie punkti, kurus ar vīru izspriedām un apdomājām, lai ar dedukcijas metodi nonāktu pie sava vispiemērotākā:

  • Virziens kādā ir novietots auto krēsliņš. Sākumā bija jānolemj vai pirksim ar skatu braukšanas virzienā vai tomēr pret. Lasot forumus daudz tiem runāts par to, ka drošāk ir likt mazo pret braukšanas virzienu, taču redzot cik kašķīgs bija palicis mūsu bērns mašīnā, jo neredz vecākus, vienojāmies, ka tomēr pirksim ar skatu braukšanas virzienā.
  • Tālāk bija jānolemj par to vai krēsliņš būs stiprināms ar iso fix vai drošības jostām. Vīrs sākumā bija iso fix, jo mums tak auto tas ir un tad jau jāizmanto, tomēr vēlreiz apdomājot par to ko darīsim, ja kādreiz mūsu mazo vedīs kāds cits un ar citu auto kurā nav iso fox? Tas nu lika mums tomēr izvēlēties un palikt pie krēsliņa, kuru stiprina ar jostām.
  • Nākamais aktuālais punkts bija par to kā bērnu krēsliņā piesprādzēs: ar siksnām vai ar bortiņu. Man ļoti patika doma par bortiņu, tāpēc devāmies uz veikalu iemēģinātu kādus šāda veida auto krēsliņus, taču ātri viens nācās secināt, ka mūsu bērns tādā nejūtas ērti, varbūt pēc kāda gada vai diviem, bet ne tagad, kad uzliekot bortiņu nevar pakustēties. Tā nu nonācām pie krēsliņiem, kur bērnu piesprādzēs ar siksnām.
  • Svarīgs bija jau iepriekš minētais galvas balsts, gribējās, lai krēslas savā ziņā „ieskauj” un tura diez gan stingri savā klēpī, šāda dizaina krēsliņus piedāvāja tikai divi zīmoli.
  • Krāsa, audums, krēsliņa dizains – šie gan neattiecas uz drošību, bet tomēr ir nozīmīgi krēsliņa izvēlē.

Kad šie galvenie punkti bija apzināti, paralēli izpētījām auto krēsliņu testu rezultātus, ko piedāvā ADAC test, kur uzreiz atsijājām visus kas neietilpst zaļajā krāsu kategorijā, tā nu ar sen zināmo dedukcijas metodi un izpēti 2 mēnešu garumā bijām nonākuši pie savas izvēlēs.

Pie izvēles faktoriem neminēju tādu lietu, ka cenu, kaut gan cena vienmēr ir svarīga. Jau sākot izpēti sapratu, ka apmierinoši krēsliņi no drošības viedokļa ir sākot no 200 euro un ja neizvēlās īpaši modernus un dizainīgus zīmolus, tad maksimums līdz 350eruo var iekļauties. Mums krēsliņa cena bija 240euro, bet zinu, ka pasūtot no Vācijas šāds krēsliņš maksātu ap 200euro.

Jāatzīst, ka jaunā krēsliņa atrašana un izvēlēšanas man bija daudz grūtāka, kā ratu iegāde vai jeb kas cits, kas ir manam mazulim. Šis likās īpaši svarīgs lēmums, jo skar mana bērna veselību un drošību un ceļa, kur diemžēl ne vienmēr ir tik droši, ka gribam domāt un paļauties uz veiksmi. Es teiktu, ka veiksmei ir jāpalīdz izvēloties pēc iespējas drošāku un piemērotu auto krēsliņu tiešu savam mazulim.

Liels prieks un pateicība Bella Baby Happy par iniciatīvu, kas vērš vecāku un visas sabiedrības uzmanību uz bērnu drošību automašīnās. Es ļoti ceru, ka mēs mammas ar saviem mazajiem stāstiem, un Bella ar savu kampaņas ieguldījumu kopīgi un pamazām varām mainīt sabiedrības viedokli un jau pēc gadiem pieciem desmit nebūs automašīnās, kur mazuļi brauc nepiesprādzēti sev paredzētos krēsliņos. 

Vairāk par kampaņu var lasīt Paulas Rozes blogā: ŠEIT!

Foto avots: google