Bērniņa attīstība pirmajā dzīves gadā: 4. mēnesis

07. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iepriekšējo mēnešu pielāgošanās periods pasaulei ir beidzies un ceturtajā mēnesī bērniņš jau kļuvis par aktīvu rakari.

Starp citu, vai zināji, ka vadošie ginekologi un dzemdību speciālisti bieži vien mazuļa pirmos trīs mēnešus sauc par grūtniecības ceturto trimestri? Šajā laikā mazulis jau ir piedzimis, taču tikai pielāgojas dzīvei plašajā pasaulē. No šī perioda lielā mērā būs atkarīga mazuļa turpmākā attīstība, tāpēc ir svarīgi, lai šajā laikā bērniņš justos drošībā un viņam tiktu radīta mājīga ligzdiņas sajūta.

Ceturtais mēnesis ir jau pavisam cita lieta! Mūsu priekšā ir aktīva un zinātkāra personība. 

Fiziskā attīstība

Laikā no ceturtā līdz septītajam dzīves mēnesim mazulis ik mēnesi svarā pieņemas par aptuveni 750 g. Strauji arī aug bērniņa kauli un viņš ik mēnesi pastiepjas garumā par aptuveni 2,5 cm. Bērna svars un garums vecākiem bieži rada satraukumu, taču daudz svarīgāk ir tas, lai svara un auguma līknes būtu ar pozitīvu pieaugumu, jo mazuļi ir tik atšķirīgi – vieni ir smalki un ļoti trausli, svarā pieņemoties pavisam lēnīgi, bet ir arī mazuļi, kuri jau piedzimstot pārsniedz 4 kg atzīmi. Parasti šie bērniņi pirmajā gadā arī vairāk pieņemas svarā, taču tas nebūt nenozīmē, ka bērnam ir nosliece uz lieko svaru! Tu redzēsi, ka jau bērnudārza vecumā gan vieni, gan otri būs aptuveni vienāda svara un garuma. Noteikti vērts ņemt vērā arī ģenētisko faktoru.

Ja ikmēneša pārbaužu laikā ārsts atklāj, ka mazulis svarā nav pieņēmies vai arī svars ir samazinājies, noteikti jāieklausās ārsta ieteikumos.

Lūdzu, nesalīdzini savu bērnu ar citiem bērniem! Viņš ir unikāls, ar savu unikālo temperamentu, spējām un talantiem. Otra tāda uz pasaules nav! Tāpēc, ja salīdzini, tad tikai bērniņu ar viņu pašu – vakar viņš tik tikko spēja noturēt savu galviņu, bet šodien jau to pavērš sev interesējošo skaņu un cilvēku virzienā!

Uzlabojoties koordinācijai, mazulis atklāj pats savas ķermeņa daļas – jo īpaši viņu piesaista pēdiņas, kuras viņš sev pievelk tuvāk, lai iebāztu mutītē un nogaršotu. Mazulis sāk apgūt arī dažādas cēloņsakarības – kāpēc vajadzīgas rociņas un kājiņas. Piemēram, ja kājas pieskaras cietai virsmai, viņš cenšas ar tām atsperties vai arī ar tām sāk dauzīt pa virsmu. Tas ir sava veida signāls tam, ka mazais instinktīvi apzinās, ka ar laiku celsies kājās un staigās.

Četru mēnešu vecumā bērniņš jau mērķtiecīgi pagriež galu un koordinē savu skatienu. Šajā vecumā mazais ar abām acīm pēta objektus un apkārtējo pasauli, jo attīstās viņa binokulārā redze.

Bērns šajā vecumā jau itin labi spēj pats noturēt galvu, tāpēc ļaujam mazulim pašam tikt galā ar šo uzdevumu, protams, tikai uzmanīgi! It īpaši reizēs, kad paceļam bērnu no horizontālas pozīcijas vai arī guldām uz virsmas, nesteidzamies, jo mazulim vajadzīgs laiks, lai sakoncentrētos galvas pozīcijas noturēšanai. Noskaties video, lai uzzinātu, kā bērniņš attīstās četru mēnešu vecumā!

Kustības kļūst aizvien koordinētākas – paskaties, kā mazulis jau ar abām rociņām sniedzas pēc interesējošā priekšmeta. Protams, viss, kas nonāk viņa rokās, uzreiz nonāk arī viņa mutē. 

Atceries – mazulis pasauli iepazīst ar mutes starpniecību! Tāpēc atļauj viņam “nogaršot” dažādus priekšmetus, protams, neaizmirstot par higiēnu un drošību. Tas nenozīmē, ka apkārtējai videi jābūt pilnīgi sterilai, pilnīgi pietiekami būs, ja ievērosi tīrību un sekosi līdzi drošībai – lai mazuļa rokās nenonāktu sīki priekšmeti, kurus viņš var pilnībā iebāzt mutē, vai arī lietas ar sīkām detaļām.

Mazulis šajā laikā ir kļuvis par aktīvu vērotāju – viņš ne tikai vēro objektus, bet arī cenšas tos aizsniegt. Īpaši viņa uzmanību piesaista vienkārši un spilgti objekti. Neskatoties uz to, ka mazulis jau spēj atšķirt primāro krāsu spektru, priekšroku tomēr dod kontratējošiem krāsu objektiem.

Šis ir ļoti svarīgs periods mazuļa attīstībā, jo tieši šobrīd viņš gatavojas apgūt tādas prasmes kā rāpošana, celšanās kājās, tāpēc uz grīdas pavadītais laiks kļūst aizvien ilgāks.

Parasti šajā vecumā bērniņš jau prot apvelties, taču atceries, ka katram bērnam ir savs attīstības temps – daļa bērnu šo prasmi apgūst vēlāk, līdz 6 mēnešu vecumam. 

Bērniņa fiziskā attīstība ir ļoti individuāla un daudz kas atkarīgs no apstākļiem, kādus mēs savai atvasītei radām – vai mēs gana bieži mazulim ļaujam rotaļāties uz grīdas, vai arī lielāko daļu laika viņš pavada gultiņā vai krēsliņā? Protams, māmiņai ir jāpadara arī mājas darbi un jāatrod arī kāds mirklītis savai atpūtai, taču ļoti svarīgi ir rast laiku, kuru pilnvērtīgi pavadīt ar bērnu, vērojot viņu un dodot viņam pilnīgu rīcības brīvību. 

Svarīgi, lai bērna kustību brīvību neierobežotu apģērbs. Priekšroku labāk dot biksēm un apģērbam ar vaļēju pēdiņu daļu. Tā mazulis jutīsies brīvāk, drošāk un šādu apģērbu varēs arī ilgāk nēsāt, jo mazulis aug ļoti ātri!

Sen aiz muguras ir tie laiki, kad tika dots padoms bērnu ietīt pēc iespējas ciešāk autiņos. Pasaules Veselības organizācija iesaka dot bērnam maksimālu brīvību sevis un apkārtējās pasaules izzināšanai, protams, ievērojot piesardzības pasākumus.

Bērniņa pilnīgai kustību brīvībai mēs rekomendējam Huggies® Elite Soft Pants autiņbiksītes - biksītes, kuras ir maksimāli pielāgotas mazuļa ķermenim.

Runas attīstība

Runas attīstība noris pakāpeniski un dažas skaņas mazuli sasniedza jau viņam atrodoties māmiņas puncī, taču visu skaidrāk bērniņš sāk dzirdēt pēc piedzimšanas. Dažādi pētījumi liecina, ka, neraugoties uz to, ka bērns, visticamāk, vēl nesaprot vārdu nozīmi, viņš ir jutīgs pret intonāciju. Tāpēc mazulis saprot, ka, runājot ar viņu maigi un mierīgi, viņu vēlas nomierināt un viņš patiešām arī nomierinās. Laika gaitā bērniņš iemācās labāk izprast savus vecākus un apkārtējos cilvēkus.

Četrus mēnešus vecs bērniņš ne tikai klausās mūsu runas toni, bet arī sāk atšķirt atsevišķas skaņas – ar laiku viņš sāks izrunāt zilbes, vārdus un teikumus! Ja runājot paātrini runas tempu vai kāpini intonāciju, mazulis jau šobrīd centīsies tempu un tonalitāti atkārtot. Tāpat arī mazais var censties atkārtot kādu konkrētu skaņu – sākumā tie būs vieglāk izrunājamie patskaņi, vēlāk tiem pievienosies arī līdzskaņi.

Ieklausies, ko saka tavs bērniņš! “Aaaa, eeee, uuuu,” ja mazais atkārto un velk kādu konkrētu skaņu, saki viņam vienkāršu vārdiņus, kas sākas ar šo zilbi, tos atkārtojot. Laika gaitā bērniņš arī arvien labāk izpratīs arī dažādas frāzes, piemēram, “Iesim ēst!”, “Ir laiks nomainīt autiņbiksītes!”, “Ejam pastaigāties!”, “Laiks doties gulēt!” u.c.

Eksperti saka, ka visiem bērniem bez izņēmuma ir iedzimta ritma izjūta. Klausoties ar bērniem kopā klasiskās mūzikas kompozīcijas, tas ne tikai nostiprinās bērna muzikālo dzirdi, bet arī labvēlīgi ietekmēs viņa runas attīstību un spēju iemācīties svešvalodas, jo ikvienai valodai ir noteikts ritms. Jo labāk attīstīta ir muzikālā dzirde, jo vieglā arī uztveram valodas.

Sociālā attīstība

Mēs visi vēlamies, lai mūsu bērni izaugtu veseli, laimīgi un gudri. Pētījumi par smadzeņu attīstību agrīnajā vecumā parāda, ka ir iespējams veicināt mazuļa attīstību un viņa alkas pēc zināšanām un atklājumiem. Un to ir iespējams darīt jau no bērniņa piedzimšanas brīža:

  1. Katru dienu lasi priekšā bērniņam, piepildot šo aktivitāti ar jautrību. Lasi lomās, atdzīvini tēlus, maini intonācijas, jo tas viss piesaistīts mazuļa uzmanību!
  2. Lasīšana attīsta runu un iztēli. Protams, dažkārt vari izmantot arī audiopasakas, taču, ja bērniņam būtu jāizvēlas, viņš noteikti dos priekšroku pasakām, kas lasītas vecāku un ģimenes locekļu maigajās balsīs.
  3. Runājiet, dziediet, ritmizējiet vārdus, runājiet par to, ko redzat visapkārt.

  4. Izveidojiet ikdienas rituālus – ēšanas rituālus, rotaļāšanās, aprūpes, gulētiešanas rituālus. Rituāli liks justies mazulim paredzami, jo viņš zinās, kas sekos pēc katras darbības. Bērni ir konservatīvi un viņiem patīk, ja dienu no dienas seko konkrēts plāns. Ne mazāk svarīgas ir arī kopīgas ģimenes maltītes, jo tas veidos mazulī izpratni par ģimenes vērtībām un tradīcijām.

  5. Slavē savu mazuli! Slavē, ja viņam izdodas apvelties, ja izdodas satvert mantiņu vai sasniegt jaunus panākumus. Dari to no visas sirds, taču arī nepārspīlē, kas nozīmē, ka nevajag stāvaplausus vai fanfaras! Pārcenšanās ir tikpat slikts variants kā bērniņa panākumu ignorēšana, tāpēc ievēro mērenību, atrodot zelta vidusceļu.

  6. Veidojiet attiecības, kas piepildītas ar rūpēm un cieņu. Esat paši bērna paraugs, jo daudzkārt ir pierādīts, ka bērni ņem piemēru no vecākiem, atkārtojot viņu rīcību, tāpēc mūsu vārdiem nevajadzētu būt pretrunā ar darbiem.

Atceries, ka katrs mēnesis mazuļa attīstībā ir ļoti īpašs – gluži kā maza dzimšanas diena. Starp citu, kāpēc gan lai to nesvinētu! Nelieli ģimenes svētki par godu mazuļa mēneša jubilejai sniegs prieku visai ģimenei un dažādos ikdienu.

Izbaudi katru mirkli, kas pavadīts kopā ar mazuli!