Bērna slimošanas laikā vecākiem svarīgi saglabāt mieru

28. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tikpat dažādi kā mēs, pieaugušie, arī bērni uz vīrusiem reaģē atšķirīgi. Atšķirīgas ir gan slimības pirmās pazīmes, gan arī  pats atveseļošanās periods. Par to, kas jāņem vērā atveseļošanās periodā, Māmiņu Klubam skaidroja Sievietes veselības centra “Aura” vadītāja Edīte Damaševa.

Saslimšanas gadījumā svarīgākais ir saglabāt mieru

Lai gan katrs bērns uz vienu un to pašu saslimšanu var reaģēt atšķirīgi, lielākā daļa bērnu kļūst gurdenāki, vēlas vairāk gulēt, ir niķīgāki, raudulīgāki un, protams, vēlas no māmiņas saņemt emocionālo komfortu.

Lai gan katra bērna slimošanas reize vecākiem rada spriedzi un uztraukumu, E. Damaševa aicina vecākus saglabāt mieru, kas ir svarīgi gan pašiem vecākiem, gan arī bērnam.

Atveseļošanās periodam jābūt saudzīgam

Edīte Damaševa norāda, ka atveseļošanās periodam jābūt saudzīgam: “Jo saudzīgāk pret mazuli izturamies, jo ātrāk viņš atveseļojas.” Ne mazāk svarīgs šajā periodā ir arī emocionālais komforts un miers, kā arī viegla uztura uzņemšana, kas palīdz bērnam atjaunot savas rezerves.

Atveseļošanās periodā ir ļoti svarīgi, lai mazuļa ēdienkarte būtu pilnvērtīga un starp ēdienreizēm bērns pietiekami bieži padzertos. Ārste gan norāda, ka tad, ja bērns jūtas labi, taču no ūdens malka atsakās, to noteikti nevajag uzspiest.

Kad bērns ir atveseļojies, ieteicams nodot asins analīzes, lai izvērtētu veselības stāvokli un varētu pārliecināties, ka organismā nav atrodams iekaisuma process, kas būtu jāturpina ārstēt. Asins analīzes palīdzēs arī izvērtēt, kā vislabāk stiprināt bērna imunitāti.

Pas imunitātes stiprināšanu jādomā ne tikai vīrusu laikā

Par bērna imunitāti jādomā ne tikai laikā, kad vīrusi kļuvuši aktīvi, bet arī vasarā un pārējos gadalaikos. Tas nozīmē, ka vasarā jāparūpējas par D vitamīna uzņemšanu dabiskā veidā, bet ziemā tas jāuzņem ar uztura bagātinātāju un medikamentu palīdzību.

Ne mazāk svarīga imunitātes stiprināšanā ir bērna norūdīšana, kas nozīmē, ka bērnu nevajag ģērbt pārāk silti, un tā vietā jāizvēlas apģērbs vairākās kārtās, lai sajūtot, ka bērnam kļuvusi mitra muguriņa, varētu vienu kārtu noģērbt. Tāpat arī, lai bērnu norūdītu, jāļauj mazulim pēc iespējas biežāk mājās dzīvoties ar plikām pēdiņām.

Vīrusu laikā E. Damaševa mudina izvairīties no uzturēšanās ar bērnu sabiedriskās vietās, īpaši masu pasākumos, kas norisinās slēgtā vidē, jo šādās vietās uzņēmība pret vīrusiem ir ievērojami lielāka, kā arī izmantot tradicionālās metodes imunitātes stiprināšanā – sīpolu, ķiploku, svaigi spiestu augļu un dārzeņu, kā arī dārzeņu un augļu iekļaušanu uzturā.

Vīrusu laikā pirms gulētiešanas vēdini telpas, kā arī seko līdzi, lai visi ģimenes locekļi regulāri mazgātu rokas!