Bērna piesaistes stils un tā ietekme uz mazuļa dzīvi

Bērna piesaistes stils un tā ietekme uz mazuļa dzīvi

13. Dec 2018, 08:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs bieži sakām, ka bērni mums ir pieķērušies, bet ko tas patiesībā nozīmē?

Saskaņā ar psihologa Džona Boulbija (John Bowlby) sniegto definīciju piesaiste ir ilglaicīga, spēcīga emocionāla un sociāla saikne ar konkrētu (bērnam nozīmīgu) personu. Piesaisti var raksturot trīs pamata īpašības: 1) selektivitāte – koncentrēšanās uz kādu konkrētu personu, kura bērnā rada tādu piesaistes uzvedību, kāda nav novērojama attiecībās ar citiem cilvēkiem; 2) fiziskā tuvuma ar piesaistes personu meklēšana; 3) komforts un drošības sajūta, saņemot fizisko tuvumu ar piesaistes personu, vai tieši pretēji – atšķirtības trauksme, kas rodas, ja to nav iespējams iegūt. Ir nepieciešams tikai mirklis laika, lai izanalizētu sava bērna uzvedību, un Tu ātri vien varēsi identificēt šos elementus.

Kā attīstās bērna piesaiste?

Piesaiste sāk attīstīties jau no pirmajiem mirkļiem pēc bērniņa nākšanas pasaulē. Jaundzimušais sūta Tev signālus raudot, kliedzot, smaidot un kustoties – tā mazulis izrāda savu pašsajūtu. Lai gan tik mazs bērniņš vēl nav spējīgs apzināti mijiedarboties ar pieaugušajiem, mazulis ir ārkārtīgi jūtīgs pret pieaugušo uzvedību. Pieaugušo reakcija uz mazuļa darbībām spēcīgi ietekmē bērna drošības sajūtu un veido bērna viedokli par pasauli un sevi pašu. Apmēram četru mēnešu vecumā mazulis jau sāk reaģēt atšķirīgi, kontaktējoties ar sev pazīstamiem cilvēkiem un kontaktējoties ar svešiniekiem. Ap šo pašu laiku bērns sāk pieprasīt arvien biežāku kontaktu ar sev tuvāko aprūpētāju, piemēram, smaidot vai lalinot. Ilglaicīgas attiecības starp bērnu un galveno aprūpētāju izveidojas laika posmā no bērna septiņu mēnešu līdz divarpus gadu vecumam. Bērns vēlas palikt mammas tuvumā un būt ar viņu kopā. Kad notiek kas nepatīkams, mazulis redz mammu kā drošu patvērumu, kur viņš vienmēr var justies pasargāts. Ar tuvāko aprūpētāju atbalstu, kuri sniedz bērnam drošības sajūtu, viņš iemācās atpazīt savas vajadzības un emocijas un ievērot sabiedrībā pieņemtos noteikumus un principus. Nākamajos gados mazulis arvien attīsta šīs prasmes. Bērns pastāvīgi vēlas apgūt arvien vairāk jauna par pasauli sev apkārt un arī par sevi pašu.

Kādi ir piesaistes stili un kā tie ietekmē bērna attīstību?

·      Drošā piesaiste veidojas, ja vecāki pret mazuļa vajadzībām un signāliem izturas uzmanīgi un iejūtīgi, kā arī reaģē uz tiem adekvāti, piemēram, samīļo bērniņu, kad viņš raud, vai iesaistās kopīgās rotaļās, ja mazulis vēlas spēlēties. Vecāku atsaucība un rūpes sniedz bērnam pārliecību, ka citi cilvēki ir draudzīgi noskaņoti, tādēļ nākotnē bērnam ir vieglāk veidot savstarpējās attiecības ar citiem. Drošā piesaiste sniedz bērnam pārliecību, ka pasaule ir pilna ar vērtīgiem un interesantiem atklājumiem, un bērns ar prieku vēlēsies to iepazīt. Turklāt drošā piesaiste pozitīvi ietekmē bērna pašapziņu, bērniņš jūtas vērtīgs un mīlestības cienīgs.

·      Ambivalentā piesaiste rodas, ja vecāki ne vienmēr ir pieejami un mēdz nereaģēt uz bērna sniegtajiem signāliem. Šāda nekonsekventa izturēšanās, kad dažkārt uzmanība tiek veltīta, bet dažkārt tās nav, rada bērnā trauksmi, vai vecāki būs līdzās, kad viņam tas būs nepieciešams. Tas var padarīt bērnu nemierīgu, emocionāli nestabilu, negatīvi atsaukties uz pašnovērtējumu. Bērnam būs grūtāk izrādīt savas emocijas, viņš jutīsies nedrošs un izjutīs bailes par plašo pasauli visapkārt, tādēļ vienmēr vēlēsies sev blakus kādu, kas pasargās.

·      Izvairīgā piesaiste veidojas, ja vecāki ir atturīgi, noraidoši vai neprot izrādīt savas emocijas un izjūtas. Tas atņem mazajam pārliecību, ka tad, kad viņam būs vajadzīgas rūpes, palīdzība vai atbalsts, kāds viņam to sniegs. Turklāt bērns zaudē ticību citiem cilvēkiem, cieš no zemas pašapziņas radītajām sekām un uzkrāj sevī negatīvās emocijas, kuras viņš neprot izpaust konstruktīvā veidā.

Tieši tāpēc ir tik ārkārtīgi nozīmīgi rūpēties par visām mazulīša vajadzībām jau no pašām pirmajām dienām, pavadīt kopā laiku un sniegt savu atbalstu, kad vien tas ir nepieciešams. 

Padomi radošai jautrībai

Tu esi atbildīgs par to, ko pieradini

Šis citāts no Antuana de Sent-Ekziperī grāmatas “Mazais princis” raksturo piesaistes būtību un ir ļoti nozīmīgs. Kad izveidojam dziļu, emocionālu saikni ar kādu, mēs kļūstam atbildīgi par šo cilvēku, par viņa jūtām un emocionālo stāvokli. Tas attiecas ne tikai uz cilvēkiem, bet arī dzīvniekiem. Tā ir vērtīga atziņa, kuru iemācīt savam mazulim, it īpaši, ja mazais jau sācis izteikt vēlēšanos par mājas mīluli. Dažādie LEGO® DUPLO® komplekti ar dzīvniekiem lieliski derēs, lai pastāstītu mazulim vairāk par to, kā ir jārūpējas par dzīvniekiem. Paskaidro bērnam, ka dzīvnieciņi ir jāpabaro, jāpadzirda, dažreiz jāķemmē to kažoks, turklāt tiem jāvelta arī uzmanība un laiks, jo arī dzīvnieki vēlas saņemt mīļumu un rūpes.

LEGO® DUPLO® Mans pirmais dzīvnieku klucīšu komplekts (10863)

No komplekta "Mans pirmais dzīvnieku klucīšu komplekts" bērni varēs aizrautīgi būvēt paši savu dzīvnieku vilcienu. Palīdzi viņiem sašķirot klucīšus pēc krāsām un būvēšanas laikā stāsti par katru attēlā redzamo dzīvnieku: ziloni, kam snuķis kā slidkalniņš, krokodilu ar atplestiem žokļiem, lauvu ar atvērtu muti, žirafi ar lokanu kaklu un balto putnu. Košie un lielie LEGO® DUPLO® klucīši ir īpaši radīti, lai būtu interesanti un droši mazajām rociņām, turklāt klucīšiem ir ērta uzglabāšanas kaste.

LEGO® DUPLO® Piedzīvojumi lauku sētā (10869)

Izspēlējiet reālās dzīves notikumus ar LEGO® DUPLO® Pilsēta: tā ir atpazīstama pasaule ar modernām DUPLO figūrām! Kopā ar mazuli apciemojiet piedzīvojumiem pilno lauku sētu un palīdziet pabarot draudzīgos dzīvniekus! Mazajiem lauksaimniekiem patiks paraustīt zvana auklu un šļūkt pa slidkalniņu. Nolieciet dzīvnieciņus gulēt šķūnī, dodieties uz māju izcept vafeles un likties uz auss! Komplektā iekļautas trīs DUPLO figūras un piecas dzīvnieku figūras. Izbaudiet jaukus piedzīvojumus lauku sētā un pabarojiet mīļos dzīvnieciņus!