Bērna nomierināšana bez vārdiem

Bērna nomierināšana bez vārdiem

15. Aug 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni var būt satraukti, nobijušies vai vienkārši dusmīgi, kad nekādi vārdi viņiem nepalīdz. Jo īpaši tā var būt bērniem ar īpašām vajadzībām. Tāpēc rakstā apkopotas vairākas idejas, kā bērnu nomierināt bez vārdiem.

Noteikti jāņem vērā, ka bērni ir ļoti atšķirīgi – kas patiks vienam, citam var izraisīt vēl lielākas dusmas un nepatiku. Tāpat arī metode, kas vienā reizē nepalīdz, tā reizē var nostrādāt.

Lielais apskāviens. Bērna apskaušana var ļoti nomierināt bērnu, jo viņš sajūt vecāku mieru un to, ka viss joprojām ir kārtībā, pat ja viņam ir bail vai ir dusmas.

Elpošana. Nevajag neko teikt, bet vecāks sāk dziļi ieelpot un izelpot, tādējādi netieši aicinot bērnu darīt to pašu.

Uzmanības novēršana. Kādreiz vienkārši jānovērš bērna uzmanība uz ko citu, kas bērnam patiesi patīk. Ne vienmēr bērna emocijas ir jānomāc, bet laiku pa laikam šī metode vienkārši palīdz pārslēgties uz ko citu.

Čukstēšana. Ja pieaugušais sāk čukstēt, bērns tam automātiski pievērš uzmanību un vismaz uz brīdi aizmirst par savu aktuālo problēmu, tādējādi ļaujot nomierināties un arī saklausīt, ko vecāks saka.

Dziedāšana. Var gan dziedot jautāt – kāda ir tava problēma, gan vienkārši dziedāt dažādos stilos – klasika, opera, roks, šūpuļdziesma. 

Smiešanās. Negaidīta, dabiska, labvēlīga - atraisa, atbrīvo un nomierina kā bērnu, tā pieaugušo.

Kutināšana (bet tikai tad, ja bērnam patiešām tā patīk). Arī kutināšana ļauj atbrīvoties no emocijām. Bet tas iespējams tikai tad, ja bērnam ir iespēja pateikt nē, ja viņam kutināšana tiešām rada prieku.

Glaudīšana. Bērnu var glaudīt caur segu, kopā ar bērnu var glaudīt viņa mīļāko rotaļlietu. Tas nomierina. Var paglāstīt muguriņu vai vienkārši viegli pieskarties pirkstiem.

Mūzika. Var uzlikt iemīļoto mūziku un aicināt pievienoties bērnu dejai.

Vannošanās. Silts ūdens nomierina. Vannošanās laiku kādreiz var pārcelt, sniedzot papildus piedzīvojumu un jautrību. Arī silta ūdens padzeršanās ķermenim ļauj nomierināties.

Ēteriskās eļļas. Lai gan daudzas eļļas ir ar nomierinošu iedarbību, ir jāizmanto tikai tādas, kuru smarža bērnam patīk. Ja izplatīsies aromāts, kas bērnam nepatīk, nekāda labuma no tā nebūs. Klasiski kā nomierinošu uzskata lavandas, kumelīšu eļļu. 

Pacietība. Var apsēsties bērnam blakus un nogaidīt. Neko nevajag ne teikt, ne darīt. Var ļaut bērnam pašam atrast nomierināšanās veidu. Ne vienmēr tas nostrādā, tomēr kādreiz var palīdzēt.

Nomierināšanās vieta. Mājās var būt vieta, kur iespējams nomierināties. No tās bērnam vecāks tik un tā ir jāredz un bērns zina, ka jebkurā brīdī šo vietu var atstāt.

Pasaku laiks. Pat ja bērns sākumā neklausās, stāstu vai pasaku lasa skaļi un bērns ar laiku pievienojas, lai dzirdētu, kas pasakā notiek.

Sensoro sajūtu spēles. Ja bērnam ir iespējams spēlēties ar smiltīm, čiekuriem vai ir sensoro aktivitāšu galdiņš, tad darbošanās pie tā var ļoti nomierināt.

Masāža. Maiga masāža bērnu var nomierināt. Var pamasēt muguriņu vai pēdiņas, kā bērnam labāk patīk. 

Avots->>>

PSIHOLOĢES DIĀNAS ZANDES LEKCIJAS MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ->>>>

20160801121310-33908.jpg