Bērna audzināšanā atstāj pagātnei kaunu, vainu un bailes! BEA grupa

02. Jan 2022, 18:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna fantāzija ir brīnišķīga telpa, taču ir grūts uzdevums bērnu audzināt tā, lai viņa radošumu nenogalinātu un neieslēgtu kastē. Māmiņu Kluba Vecāku skolas kursa “Bērnu emocionālā audzināšana” vadītājs Lauris Bokišs skaidro, kas ir bērna emocionālā audzināšana.

Ar bērna fantāziju saskaramies jau brīdī, kad bērns rokās paņem kādu priekšmetu, jo viņa rokās priekšmets atdzīvojas un iegūst pavisam citu nozīmi. Lai bērna fantāzija turpinātu attīstīties un uzplauktu, vecākiem jābūt vērīgiem un jāļauj attīstīties, pretējā gadījumā radošuma dzirksts bērnā var tikt nogalināta.

“Stāsts ir par to, ka katrā no mums mīt mazs bērns, ar kuru ir jāstrādā, tāpēc bērnu emocionālās audzināšanas nodarbību laikā tiek apgūts un uzzināts, kā strādāt gan ar sevi, gan bērnu, lai mēs visi būtu laimīgāki,” stāsta L. Bokišs.

Lai kļūtu laimīgāki, mums, pieaugušajiem, sevi ir arī jātrenē. Kā piemēru Lauris Bokišs min brīdi, kad bērns kļuvis izteikti dusmīgs vai arī viņš sācis raudāt: “Tas ir brīdis, kad varam būt klātesoši un bērnu samīļot, neatkarīgi no tā, vai viņam ir 9 mēneši vai jau 9 gadi.” Bērnu emocionālās audzināšanas kontekstā ir svarīgi saprast, ka katrs bērns ir vērtīgs ar to, kāds viņš ir, jo katrs ir unikāls un īpašs.

Bērna harmoniskai attīstībai ir nepieciešamas trīs lietas - tas, ka viņš regulāri tiek redzēts, dzirdēts un novērtēts no vecāku puses. Tajā pašā laikā ir trīs lietas, kuras ikdienā nav vajadzīgas, un tās ir kauns, vaina un bailes. Ja spējam kopt un attīstīt pirmās trīs lietas un nolikt malā pagātnei trīs nevajadzīgās, ir liels potenciāls izaudzināt daudz laimīgāku un integrētāku jaunu paaudzi, domājot par katru bērnu individuli.

PIESAKIES BĒRNU EMOCIONĀLĀS AUDZINĀŠANAS KURSAM ŠEIT->>>

Eksperts