Bērna attīstība pirmajā dzīves gadā: Atbildes uz vecāku biežāk uzdotajiem jautājumiem par mazuļa miegu

Bērna attīstība pirmajā dzīves gadā: Atbildes uz vecāku biežāk uzdotajiem jautājumiem par mazuļa miegu

06. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa miegs ir jautājums, kas vienmēr bijis aktuāls visiem vecākiem. Negulētas naktis, nemiers pirms iemigšanas – tā daudziem vecākiem ir realitāte. 

Izprotot mazuļa miegu, ieviešot gulētiešanas rituālus un ņemot palīgā dažādus trikus, mazuļa miega režīms nostabilizēsies un arī negulētās naktis ar laiku kļūs par vēsturi.

Jaundzimušais miegā var pavadīt līdz pat 20 stundām diennaktī, taču ar katru nākamo mēnesi bērna miega režīms pamazām noregulēsies – miegā pavadītais laiks samazināsies un pakāpeniski mazulis naktī gulēs aizvien vairāk, bet dienā miegā pavadītais laiks saruks.

Cik ilgi bērnam jāguļ?

Bērna miega ilgumu ietekmē dažādi faktori, viens no kuriem ir arī bērna vecums – jo mazāks ir bērniņš, jo ilgāku dienas daļu viņš pavadīs miegā. Ja jaundzimušais diennaktī miegā var kopā pavadīt līdz pat 20 stundām, tad gadu vecam bērnam tās būs aptuveni 12 stundas.

Uzzini, cik ilgi guļ bērni dažādos vecuma posmos:

  • 1 līdz 4 nedēļu vecumā: 15 līdz 16 stundas diennaktī. Pirmajā dzīves mēnesī dažkārt bērniņi diennaktī miegā var pavadīt pat 20 stundas, visbiežāk nepārtraukts miedziņš ilgs divas līdz četras stundas, pēc kurām bērniņš mostas paēst. Priekšlaicīgi dzimuši bērniņi diennaktī miegā var pavadīt vairāk stundu. Tā kā jaundzimušajiem vēl nav iekšēja bioloģiska pulksteņa vai diennakts ritma, viņu miega modelis nav saistīts ar dienas/ nakts ciklu.
  • 1 līdz 4 mēnešu vecumā: 14 līdz 15 stundas diennaktī. Kad mazulis sasniedzis 6 nedēļu vecumu, vecāki var pamanīt, ka bērniņam ir iestrādājies konkrētāks miega cikls. Garākie miega periodi var ilgt līdz pat 6 stundām, kas visbiežāk vakara un nakts stundās.
  • 4 līdz 12 mēnešu vecumā: 13 - 14 stundas diennaktī.  Lai gan ideālā gadījumā bērni šajā vecumā miegā pavada līdz 14 stundām, daļa bērniņu vecumā līdz 11 mēnešiem diennaktī kopā var nogulēt arī mazāk stundu. Šajā vecumā jāpievērš īpaša uzmanība miega režīma veidošanai - ņemot vērā, ka šajā vecumā mazulis jau ir daudz sociālāks, ieteicams arī viņa miega režīmu pielāgot pieaugušo režīmam, kas nozīmē, ka lielāko daļu miegam paredzēto stundu bērns noguļ naktī. Ja 4 mēnešu vecumā bērnam dienā būs aptuveni 3 snaudas, tad jau 9 mēnešu vecumā to skaits saruks līdz 2, bet gada vecumā, atkarībā no bērna, tās var būt divas vai arī viena snauda dienas laikā.
  • 1 līdz 3 gadu vecumā: 12 līdz 14 stundas diennaktī. Šajā vecumā dienas snaudu skaits saruks līdz vienai. Novērots, ka nereti bērni šajā vecumā diennakts laikā noguļ tikai 10 stundas, lai gan bērniem vecumā līdz 3 gadiem būtu vajadzīgs nedaudz vairāk miega. Bērni šajā vecumā bieži ceļas jau ar saullēktu, no rītiem mostoties jau no plkst. 6.00 līdz 8.00.

Miega fāzes

Mazuļa miegu var iedalīt divās galvenajās fāzēs – aktīvajā un dziļajā –, kas arī izskaidro iemeslus, kāpēc mazulis, lai gan vēl tikko gulēja saldā miegā, pēkšņi pamostas.

Dziļajā miegā visi mazuļa fizioloģiskie procesi kļūst lēnāki – elpošana un sirdsdarbība kļūst lēnāka, pazeminās arī muskuļu tonuss.

Bērniņa miega aktīvās fāzes laikā viss mazuļa ķermenīti izpauž emocijas, sejiņa var savilkties dažādās grimasēs un plaukstiņas var būt te atslābinātas, te atkal savilktas dūrītēs. Šajā miega fāzē mazulis no aktīvajām kustībām var pats sevi pamodināt. 

Miega laikā bērna organismā notiek enerģijas un spēka atjaunošanās. Ne velti ir teiciens, ka miegā bērniņš aug, jo tā patiešām arī ir – miedziņa laikā aktīvi izdalās augšanas hormons.

Jaundzimušajiem aktīvā miega fāze aizņem gandrīz 70 - 80% miega, savukārt jau pēc aptuveni 2 nedēļām tās īpatsvars samazinās līdz 50%, bet līdz 4 mēnešu vecumam - jau līdz 40%.

Bērna miega  fāzes  ilgst aptuveni 40 līdz 90 minūtes un tā kā mazulim ir grūti pāriet no vienas miega fāzes otrā, viņš starp tām var pamosties un raudāt, tā sazinoties ar vecākiem.  Ja mazulis miedziņa laikā sāk raudāt ar aizvērtām acīm, uzreiz neņem viņu ārā no gultiņas. Velti mazulim maigus glāstus, nomierinošus vārdus pieklusinātā balsī un, visticamāk, mazulis nomierināsies un ieslīgs nākamajā miega fāzē.

Savienot  miega fāzes mazulis iemācās aptuveni 4 mēnešu vecumā, tādējādi bērna miedziņš kļūst mierīgāks, līdz ar to - arī vecāku naktis.

Gulētiešanas rituāli

Speciālisti novērojuši, ka miega traucējumi retāk tiek novēroti bērniem, kuriem ir ieviesti miega rituāli, jo tie bērnam nodrošina ikdienas rutīnu, ļaujot paredzēt turpmākos notikumus. Ik vakaru aptuveni vienā un tajā pašā laikā ievērojot pirmsmiega rituālus ar vienām ar tām pašām darbībām, bērns būs mierīgāks, jo, kā zināms, mazuļi ir konservatīvi, -  tiem patīk zināt, kāda darbība sekos nākamā. Tas ļaus mazulim pirms miega labāk nomierināties un sagatavoties naktsmieram.

Galvenais, ko der atcerēties, gatavojoties gulētiešanai, - pirmsmiega rituāliem jānotiek pilnīgā mierā, bez stresa un asām kustībām, kas bērnu uzbudinātu un "aizdzītu" miedziņu.

Izveidojiet savu pirmsmiega rituālu, parūpējoties, lai tā laikā mazulis nomierinātos un sagatavotos miedziņam. Kādas darbības var ietvert gulētiešanas rituāls?

Vannošanos

Vannošanās lielākajā daļā bērnu izsauc sajūsmu, tāpēc vanniņa kā ikvakara pirmsmiega rituāls ir svarīgs ne tik daudz, lai mazgātos, kā tāpēc, lai dotu bērnam iespēju izšļakstināties, nogurt, nomierināties un lēnām sākt gatavoties miedziņam. Svarīgi, lai vanniņai viss nepieciešamais būtu sagatavots jau savlaicīgi un vannas procedūra varētu noritēt harmoniski bez stresa.

Masāžu

Masāžas uzdevums ir ar maigiem un siltiem pieskārieniem viegli pieskarties mazuļa muguriņai, ķermenim, izraisot bērnā patīkamās emocijas. Masāža ir lieliska pieredze, lai mamma un mazulis viens otru labāk iepazītu un, pateicoties šiem pieskārieniem, uzlabosies gan bērna elpošana, gan ķermeņa šķidrumu cirkulācija, gremošana un augšana.

Pārģērbšanos miedziņam

Pēc vannošanās un masāžas mazulis noteikti ir noguris, tāpēc ir labi, ja visas vajadzīgās drēbītes esi sagatavojusi vēl pirms ikvakara rituāla veikšanas. Miedziņam izvēlies drēbītes, kurās mazulis jūtas ērti, un autiņbiksītes, kurās viņš var justies komfortabli un sausi visas nakts garumā. Īpaša nozīme labam miedziņam ir arī autiņbiksīšu izvēlei, jo tieši tās palīdzēs mazulim visas nakts garumā justies sausumā un komfortabli. Mēs rekomendējam izmantot Huggies® Elite Soft autiņbiksītes – biksītes, kas ļaus mazuļa ādai brīvi elpot, pasargājot no noplūdēm un nodrošinot sausu visu nakti! Biksītēm ir īpaši plata un elastīga jostiņa, kas nodrošinās pilnīgu komfortu, lai bērniņam naktī būtu ērti un sapnīši būtu mierīgi, kā arī biksīšu dizains radīts tā, lai tas pielāgotos mazuļa kustībām.

Barošanu

Kad mazulis ir saģērbts gulēšanai, viņš ir gatavs pirmsmiega maltītei. Tāpēc izslēdz TV, ieslēdz pieklusinātu apgaismojumu un ļauj mazulim mierīgi, netraucēti paēst.

Šūpuļdziesmu

Liela daļa no mazuļiem aizmieg jau ēšanas laikā, taču, ja tavs bērniņš vēl ir nomodā, vari nodziedāt viņam šūpuļdziesmu, kas viņu ieaijās saldā miedziņā un kļūs par jūsu bērna miega rituāla neaņemamu sastāvdaļu.

Guļvietas iekārtošana

Būtiska nozīme mazuļa miega kvalitātē ir guļvietai. Jābūt konkrētai vietai, kurā mazulis ik vakaru dodas gulēt, un tai jābūt iekārtotai bērnam droši un ērti. Ko tas nozīmē?

Pareizā gaisma

Lai mazuļa miegs būtu kvalitatīvs, svarīgs ir pareizs apgaismojums. Bērnam vislabāk gulēt tumsā, tāpēc nodrošinies ar žalūzijām vai aizkariem logiem, kas aizkavēs rīta agrās saulītes iekļūšanu istabā. Pirms gulētiešanas rituāla telpa ir jāaptumšo, pieklusinot apgaismojumu, kas bērnam būs kā sava veida signāls tam, ka ir pienācis laiks gulēšanai. Nodrošinies, lai gultiņas tuvumā atrastos naktslampiņa, lai naktīs tev būtu ērti mazulim nomainīt autiņbiksītes vai arī mazo pabarot. Lampiņas slēdzim jāatrodas tev viegli pieejamā vietā.

Vēdināta telpa

Arī tev daudz vieglāk aizmigt ir izvēdinātā telpā, kurā temperatūra nav ne par augstu, ne par zemu. Uz bērniņu attiecas tieši tas pats - pirms gulētiešanas izvēdini telpu, nodrošinot, lai nakts laikā tajā būtu optimāla temperatūra - tie ir + 20⁰ С jebkurā gadalaikā, kā arī parūpējies, lai telpā būtu optimāls mitruma līmenis (60%).

Gultiņa

Mazuļa gultiņā jābūt gultas izmēram piemērotam matracim, kas nozīmē, ka tas nedrīkst būt ne par lielu, ne arī par mazu, lai neveidotos liekas šķirbas, kurās mazulis var sevi savainot. Izvēloties mazuļa gultai matraci, priekšroku dod cietākam matracim, kas izgatavots no dabīgas pildvielas, piemēram, kokosriekstu šķiedras.

Gultiņas iekārtojums

Iekārtojot mazuļa gultiņu, atceries, ka tajā nedrīkst atrasties nekas lieks - mīkstās rotaļlietas, karuselīši - tam nav vietas mazuļa gultiņā. Gultiņā drīkst atrasties tikai mazuļa miega mantiņa, kas pēc pamošanās tiek aizvietota ar citu rotaļlietu, ar kuru bērns rotaļājas dienas laikā.

Vecāku biežāk pieļautās kļūdas

Ja gulētiešanas laiks mazulim vienmēr izvēršas ar raudāšanu un arī naktis ir nemierīgas, ir svarīgi pārliecināties, vai nepieļaujat kādu no tipiskākajām kļūdām, ar kurām mēdz saskarties jaunie vecāki. Tās novēršot, pavisam iespējams, gan vakari, gan naktis jūsu ģimenē kļūst mierīgākas.

  • Nav ieviests gulētiešanas rituāls. Ka jau iepriekš pieminēts, rituāli palīdz bērnam nodrošināt iepriekšparedzamību. Ja mazulis zina, kas sekos pēc konkrētas darbības, viņš kļūst mierīgāks. Gulētiešanas rituāls palīdz mazulim ne tikai relaksēties un atslābināties, bet arī kalpo kā lieliska pieredze būšanai vienkārši kopā.
  • Tiek ignorēti mazuļa signāli par vēlmi gulēt. Bērniņš visbiežāk raida signālus, kuri liecina, ka mazais vēlas doties gulēt. Tā var būt actiņu berzēšana, žāvāšana, intereses zaudēšana par apkārt notiekošo. Nekādā gadījumā šos signālus neignorē, jo pretējā gadījumā mazulis kļūs raudulīgāks un arī grūtāk būs viņu iemidzināt.
  • Bērns netiek likts gulēt vienā un tajā pašā vietā. Lai attīstītu miega paradumus, ir svarīgi, lai mazulim būtu noteikta konkrēta vieta, kurā viņš ik vakaru dodas gulēt. Tas nozīmē, ka nedrīkstētu būt situācijas, kad vienu vakaru mazuli liek gulēt viņa gultiņā, nākamo vakaru - dīvānā, vēl kādu vakaru bērns aizmieg savā rotaļu stūrītī, bet vēl pēc dienas - autosēdeklītī. 
  • Ļauj bērnam palikt nomodā ļoti ilgi, cerot, ka viņš aizmigs pats. Ja ļausi savam mazulim līdz pusnaktij vai vēl ilgāk dzīvoties nomodā, cerot, ka viņš pats aizmigs un nākamajā dienā ilgi gulēs, ļaujot tev pašai no visa atpūsties, tad zini, ka bērna iekšējais pulkstenis ir tik spēcīgs, ka mazi bērni, neatkarīgi no tā, cik vēlu aizgājuši gulēt, nākamajā dienā ceļas aptuveni vienā un tajā pašā laikā. Vienīgais, šajā gadījumā, ja mazulis nomodā būs palicis parāk ilgi, nākamajā dienā viņš būs saguris. 

Ienākot plašajā pasaulē, mazulis mācās tai pielāgoties, tāpēc esi klāt savam bērniņam viņam svarīgajos brīžos. Lai jums skaists kopā pavadītais laiks un daudz jaunu atklājumu!