Ārsti, kas ārstē bez vārdiem

Ārsti, kas ārstē bez vārdiem

14. May 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visi bērni mīl dzīvniekus, un dzīvnieki viņiem atbild ar to pašu, bet dažiem piemīt pat ārstnieciska iedarbība.

Delfīnterapija

Izplatīts ir viedoklis par to, ka delfīni ir labi ārsti. Uz visu Baltiju ir tikai viens delfinārijs, kurš atrodas Klaipēdā, Lietuvā. Bet daudzi zina, ka te var baudīt ne tikai īstu šovu, bet arī iziet delfīnterapijas kursu. 

Tiesa, pašlaik delfinārijs ir slēgts uz rekonstrukcijas laiku, bet informācijas par to, kad tas atkal tiks atvērts, pagaidām nav. Māmiņu Kluba filmēšanas grupai izdevās turp doties laikā, kad delfinārijs vēl bija atvērts. Noskaidrojām, kā tad notiek delfīnterapija!

Delfīnterapijas pedagogs Brigita Kreiviņiene uzreiz uzsvēra: delfīnterapija - tā nav ārstēšana, tas ir kontakts, sadarbība ar dzīvnieku. Delfīnterapiju vada speciāli apmācīti speciālisti, kuri palīdz izvēlēties individuālo pieeju katram pacientam. "Delfīnterapijai ir pozitīvs efekts, kas saistīts tieši ar psiholoģiskajiem aspektiem un arī ar motorikas un kustību attīstību", - paskaidro fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Delfīni izdala speciālu ultraskaņu, kas atrodas viņu galvas priekšējā daļā. Šī ultraskaņa pozitīvi ietekmē visa veida mehānismus organismā, tātad, aktivizēta tiek visa iekšējā sekrēcija. Uzlabojas sirdsdarbība, gremošanas sistēmas darbība, var uzlaboties arī kustību sistēmas darbība. Tāpat delfīnterapija palīdz arī galvas smadzeņu attīstībai. Tātad, ja bērnam ir problēmas ar psihomotoro attīstību, tad vecākiem bieži tiek ieteikts tieši vērsties pie delfīnterapeitiem. 

Delfīnterapija sastāv no 4 posmiem:

  • pirmais - iepazīšanās ar speciālistu, bez kura terapija nav iespējama;
  • otrais - mazuļa iepazīšanās ar apkārtējo vidi, kurā notiks darbošanās;
  • trešais - iepazīšanās ar objektiem, rotaļlietām un arī pašiem delfīniem;
  • ceturtais un pats satraucošākais posms - ir process, kurā bērns dodas peldēties kopā ar delfīniem. 

"Pats interesantākais delfīnterapijā ir tas, ka delfīni paši izvēlas, kā ārstēt, kā ar ko komunicēt. Tas ir apbrīnojami! Manā praksē bija meitenīte, kurai bija nopietnas veselības problēmas. 14 gadu vecumā viņa praktiski nekustējās un pārvietojās invalīdu krēslā. Pēc brauciena uz delfināriju pie terapeitiem meitene sāka staigāt. Patiešām, delfīnterapijas efekts ir pārsteidzošs, un es savā dzīvē neesmu dzirdējusi nevienu negatīvu atsauksmi", - stāsta Kristīne Stalīdzāne. 

Lietuvas delfinārijā ar īpašajiem bērniem darbs sācies 2001.gadā, un rezultāti pārsniedza gaidīto. Pie delfīnterapeitiem vērsās to bērnu vecāki, kuru ģimenēs ir visdažādākās diagnozes bērnam - autisms, Dauna sindroms, cerebrālā trieka un pat vēzis.

"Gadās, ka veselam bērnam ir problēmas ar socializāciju apkārtējā vidē. Tādiem bērniem delfīnterapija arī tiek ieteikta. Delfīni kļūst par bērna draugiem, un bērni kopā ar viņiem pārvar savas psiholoģiskās barjeras. Uzlabojumi ir redzami pēc katras terapinas nodarbības", - fizioterapeite norāda uz vēl kādu terapijas labvēlīgo ietekmi. 

Pa lielam, doties uz delfīnterapiju var jebkurš bērns, izņēmums ir vien kādas ādas saslimšanas, infekcijas slimības un alerģijas. Tādā gadījumā ir savlaicīgi jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu, jāuzzin, vai bērns vispār drīkst doties uz šāda veida terapiju. 

Lai nokļūtu delfīnterapijas pasaulē, jāpierakstās un jāgaida rindā, kura, saprotams, nav nekāda mazā rinda, diemžēl. "Vairumam jāgaida dažkārt ir ļoti ilgi. Bija gadījums, kad vecāki rindā bija gaidījuši pat 6 gadus, bet vispār ir vērts rēķināties ar aptuveni pusgadu ilgu gaidīšanu" - stāsta Brigita Kreiviņiene.

Ja jums nav laika tik ilgi gaidīt, ir arī citas, ne mazāk veiksmīgas zooterapijas metodes. 

Mājdzīvnieki

"Nez kāpēc daudzi uzskata, ka zooterapija saistīta tikai ar delfīniem, vai kādiem liela izmēra dzīvniekiem. Ticiet, tā sākas ar mājdzīvniekiem. Jau ir pat zinātniski pierādīts, ka dzīvnieki sekmē bērna pareizu attīstību. Pie tam dzīvnieki bērnā attīsta daudzas spējas, un te nav runa tikai par psiholoģiskajām, bet arī par fiziskajām iemaņām", - norāda Kristīne Stalīdzāne. 

Izvēloties mājdzīvnieku, jāņem vērā bērna individualitāte. Ja bērns ir ļoti nemierīgs, pastāvīgi saskaras ar sasprindzinājumu, ieteicams pieņemt mājās kaķi, jo tas nomierina, īpaši, ja tas ir vecāks mincis, kurš ir maigs un var vienkārši bērnam blakus apgulties. Bet, ja bērnam ir pazemināts muskuļu tonuss, viņš jāmotivē kustēties, tad, varam izvēlēties gudru, labsirdīgu suni. 

Reitterapija

Latvijā populāra ir arī reitterapija, kas ir ārstnieciskas izjādes. Nodarboties ar to var praktiski visi bērni, kuri prot stabili sēdēt. 

Zirgs pārvietojas pa dažādām virsmām, attiecīgi jāšana ar zirgu pozitīvi ietekmē visu bērna muskuļu sistēmu, kā arī - kaulu sistēmu. Interesanti, ka arī zirga ķermeņa temperatūra labvēlīgi ietekmē bērna veselības stāvokli. 

Sākumā bērns jāj kopā ar speciāli apmācītu fizioterapeitu, kurš ņem bērnu rokās, pēc tam procesā var piedalīties arī vecāki. 

Izvēloties kādu no zooterapijas veidiem, orientējieties uz bērna vajadzībām, lai izvēlētā metode nestu tieši viņam maksimāli veiksmīgu rezultātu!

Māmiņu Klubs