Arī drošību uz ūdens bērns mācās no vecākiem

Arī drošību uz ūdens bērns mācās no vecākiem

31. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

pixabay.com

Sākoties siltajām dienām, daļa bērnu tās izvēlas pavadīt ūdens tuvumā. Tomēr kā zināms, tas var būt bīstami. Psiholoģe Diāna Zande portālam www.maminuklubs.lv atklāj, kāda nozīme drošības noteikumu ievērošanā ir vecākiem! 

Tad, ja divpadsmit vai trīspadsmit gadus vecs bērns, kurš patiešām prot peldēt, vēlas doties uz ezeru kopā ar draugiem, tas ir tikai dabiski. Un šajā gadījumā, domājot par viņa drošību, ļoti liela nozīme ir tam, ko viņš par to ir iemācījies no saviem vecākiem!

„To, ko nedrīkst un aizliedz, bērniem parasti gribas pārbaudīt. It īpaši, ja domājam par agrīniem pusaudžiem, kuriem nepieciešamo prasmju vēl nav, toties pārliecība par savu visvarenību ir liela.

Turklāt nereti draugu kompānijā ir kāds, kurš saka: „nu, ko tu klausi mammu, ejam labāk nopeldēties”, un tad gribās skriet līdzi.

Tomēr jāatceras, ka tas, cik bērns ūdens tuvumā būs piesardzīgs, neveidojas vis tīņa gados, kad peldēties viņš sāk doties viens vai kopā ar draugiem! To ietekmē tas, kā vecāki paši uzvedās, esot ūdens tuvumā, un kā viņi vispār ievēro un attiecas pret dažādiem drošības pasākumiem," uzsver psiholoģe. 

Lai bērns ievērotu noteikumus uz ūdens, ļoti svarīgi ir tas, vai noteikumus viņš ievēro, piemēram, esot automašīnā vai uz ielas, bet to savukārt bērns iemācās no savas mammas un tēta. Bērniņš ievēro to, vai vecāki piesprādzējas, un vai ielu šķērso pie zaļās gaismas!

Tāpat, ja vecāki paši lielos viļņos nepeld, arī bērnam šķitīs normāli to nedarīt tikai tāpēc, ka viņa ģimenē šādi ir pieņemts. Un tas attiecas kā uz drošības noteikumiem, attiecībā uz peldēšanu, tā arī uz citiem drošības pasākumiem!

"Tātad, ja kopumā ģimenē drošības noteikumi kā tādi tiek ievēroti un par tiem ar bērnu tiek runāts, un viņam tiek skaidrots, ka noteikumi ir tāpēc, lai mēs labāk justos un būtu droši, viņš to apgūst," tā Diāna Zande.