Aptauja: Gandrīz pusei alerģijas slimnieku ir rinīts jeb alerģiskās iesnas

Aptauja: Gandrīz pusei alerģijas slimnieku ir rinīts jeb alerģiskās iesnas

06. Oct 2014, 15:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neutral akadēmijas veiktajā aptaujā secināts, ka visizplatītākie alerģijas veidi Latvijā ir rinīts jeb alerģiskās iesnas (43% respondentu), ādas nātrene (35% respondentu) un acu iekaisums jeb alerģisks konjunktīvs (31% respondentu). Atbildes sniedza tikai tie respondenti, kuriem ir alerģijas izpausmes.

Pēdējos gados gan Latvijā, gan pasaulē ir novērojama tendence, ka saslimšanas ar alerģiju kļūst smagākas. Turklāt rudens ir viens no gada periodiem, kad pastiprinās alerģiju izpausmes, ko Neutral akadēmijas alergologi skaidro ar to, ka iedzīvotāji pēc atvaļinājuma daudz vairāk laika pavada telpās darbā un mājās, kā arī rudenim raksturīgie vīrusi.

17%respondentu atzīst, ka viņiem ir bronhiālā astma, kas ir viena no smagākajām alerģijas radītajām slimībām un šobrīd Eiropā visizplatītākā bērnu slimība. 15% ir ekzēma un 6% ir „siena drudzis” jeb polinoze.

Ineta Grīsle, Neutral akadēmijas alergoloģe un pneimonologs RAKUS Tuberkulozes un plaušu slimību centrā: „Alerģijas gadījumā ir svarīgi pēc iespējas savlaicīgi uzsākt ārstēšanos. Bieži iesnas un klepu grūti sasaistīt ar alerģiju. Tāpēc pirmais solis, kad rodas aizdomas par alerģiju, ir vērsties pie sava ģimenes ārsta, lai saņemtu norīkojumu pie speciālista. Pēdējos gados pieaug pacientu skaits ar alerģisko rinītu, kuri nesaņem atbilstošu terapiju. Vēl joprojām mūsu sabiedrībā valda uzskats, ka alerģiskās iesnas var neārstēt, jo tās dzīvībai briesmas nerada. Vajadzētu atcerēties, ka alerģiskās iesnas iet roku rokā ar bronhiālo astmu un biežiem deguna blakus dobumu iekaisumiem, kuriem nepieciešama nopietna ārstēšana.”

Alerģija tiek uzskatīta par mūsdienu urbānās vides slimību. Aptaujas rezultāti liecina, ka izteikti mazāk ar alerģijām slimo lauku iedzīvotāji. Ja, piemēram, Rīgā ar astmu slimo 21% no respondentiem, tad laukos – tikai 11%. Ja Rīgā ar rinītu jeb alerģiskajām iesnām saskaras 45% respondentu, tad laukos – 36%. Alerģijas ir raksturīgas pilsētniekiem, ņemot vērā to dzīvesveida atšķirības ar lauku iedzīvotājiem – gaisa piesārņotību, uzturu un apmātību ar sterilas vides sev apkārt veidošanu.

Neutral akadēmijā ir apvienojušies alergologi ar mērķi izglītot sabiedrību par alerģiju un kā to savlaicīgi atpazīt, lai pasargātu no smagākām saslimšanām. Svarīgi, lai iedzīvotāji sekotu līdzi saviem ieradumiem un neveicinātu alergēniem bagātas vides veidošanos. Alergologi norāda, ka tiklīdz parādās pirmie simptomi alerģiskām reakcijām, ir nepieciešams nekavējoties vērsties pie ģimenes ārsta, kas tālāk norīkos pie speciālista.

Ja apstiprinās bažas par alerģiju, ir jāmaina arī apkārtējā vide un paradumi. Svarīgi ir izslēgt kontaktu ar alergēnu, kas to izraisa. Jāmaina arī ikdienas paradumi – jālieto alerģiskiem cilvēkiem draudzīgus kopšanas līdzekļus ķermenim un tīrīšanas līdzekļus mājai, pārdomāti jāizvēlas produkti uzturā bez konservantiem, jāpārtrauc smēķēšana un jāizvairās no uzturēšanās smēķētāju vidē, tādā veidā nepakļaujot sevi smagākām alerģijas un to radīto slimību izpausmēm.

Pēc Neutral akadēmijas pasūtījuma interneta aptauju veica GFK CR Baltic. Aptaujā piedalījās 1019 Latvijas iedzīvotāju.