Apavu izvēle bērniem- ko ņemt vērā? Ortopēda ieteikumi

Apavu izvēle bērniem- ko ņemt vērā? Ortopēda ieteikumi

05. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Konsultē “Veselības centrs 4” tehniskā ortopēde Evita Kučerova

No kāda vecuma ir jāapmeklē ortopēds?

Vispirms ir jāņem vērā bērna vecums. Ir normāli, ja bērnam līdz četru gadu vecumam ir plakanā pēda. Tāpēc, ja nav vēl paralēli tai kādas citas sūdzības, tad neko speciāli darīt nevajag. Bet, ja paralēli plakanajai pēdai ir arī potīšu nestabilitāte vai potīšu "giešanās" uz iekšu vai uz āru, kas rada O vai X veida ceļu formu, tad ir jāapmeklē tehniskais ortopēds, lai speciālists novērtētu situācijas nopietnību.

Parasti, ja bērnam ir tikai plakanā pēda, nav nepieciešami speciāli ortopēdiskie apavi, var iztikt ar ortopēdiskajām zolītēm. Ortopēdiskie apavi ir nepieciešami tad, ja ir jau iepriekš minētā potīšu nestabilitāte. Tādā gadījumā apaviem ir jābūt ar cietu, stabilu apava aizmugurējo daļu (augstu kapi), kas būtu virs potīšu locītavām, tādējādi tās tiek stabilizētas un netiek pieļauta deformācijas progresēšana, ka arī apavā ir iestrādāts supinators pēdas garenvelves korekcijai. Tikai jāatceras, ka šādā gadījuma ir obligāti nepieciešama ārstnieciskā vingrošana.

Ieteikumi platai kājai un ar augsto pacēlumu

Ja šeit domātas dobās pēdas, kad pēdas noslogojums ir uz papēžiem un uz pēdas priekšējo daļu, tad, lai normalizētu pēdu noslogojumu, ir nepieciešamas ortopēdiskās zolītes, kas koriģē (paceļ) garenvelvi, šķērsvelvi un pēdas ārmalu, jo šādos gadījumos parasti pēdas noslogojums ir uz pēdu ārējām malām.

Gan vecāki ir ievērojuši, gan arī pēc bērna apaviem ir redzams, ka apavu ārmalas ir vairāk nodilušas nekā iekšmalas. Varētu teikt, ka dobās pēdas ir pretstats plakanajām pēdām. Arī šādā gadījumā ir nepieciešama ārstnieciskā vingrošana, kaut gan dobās pēdas ir grūtāk koriģējamas nekā plakanās pēdas.

Šādu pēdu - potīšu locītavu stāvokli izsauc muskuļu un saišu vājums - bērnam strauji augot, ne vienmēr muskuļu attīstība (nostiprināšanās) ir tik pat ātra kā kaulu augšana garumā. Bieži vien straujā augšana noved pie dažāda veida stājas problēmām (gan veidojas vāja stāja, dažreiz pat mugurakula deformācija), kā arī pēdu, potīšu un ceļu locītavu problēmām. Tādēļ vecākiem vajadzētu apzināties, cik svarīga bērnu ikdienā ir fiziskā slodze! Ideālā variantā ieteicama kombinācija - aktīvi pavadīts brīvais laiks plus treniņi trenera vadībā! Bērnu sēdēšana pie datora, mobilā telefona, televizora rada ļoti daudzas kaulu un muskuļu sistēmas attīstības problēmas. Un dažas no tām nevar atrisināt ar ortopēdisko zolīšu, ortopēdisko apavu un ārstnieciskās vingrošanas palīdzību!

Ieteikumi gadījumiem, kad pēda virzās uz iekšpusi

Ja pēda "virzās" uz iekšpusi, parasti vaina ir potīšu locītavās. Ne vienmēr bērnam šādā gadījumā ir plakanā pēda. Bērnam strauji augot, ikdienā ir nepieciešama fiziskā slodze. Pareiza, tāda, kas nostiprina ne tikai virspusējos, bet arī dziļos muskuļus. Tāpēc bērnam ikdienā ir nepieciešami treniņi trenera vadībā. Par treniņiem runājot - ir jāatceras, ka ikviens treniņš sākas ar muskuļu iesildīšanu. Ko tas nozīmē? Tie ir stiepšanās vingrojumi! Ne tikai skriešana pa apli, kā bieži vien notiek. Skriešana ir muskuļu darbs, bet neiesildītiem muskuļiem uzliekot slodzi, mēs palielinām traumu iespēju. Tieši tāpat ir nepieciešama atsildīšanās treniņu beigās.

Ārstnieciskā vingrošana jāveic ikdienā. Ar desmit reizēm, kuras visbiežāk pie fizioterapeita kursa veidā tiek īstenotas, ir par maz. Šī kursa laikā būtu jāiemācās doto vingrojumu komplekss, lai pēc tam to varētu izpildīt mājās, vēlams katru dienu 3 - 4 mēnešu garumā. Tikai tā mēs varat sasniegt rezultātu - stiprus muskuļus, kas neatļaus skeletam/locītavām veikt patvaļīgas kustības uz iekšu vai āru.

Šādos gadījumos lieto ortopēdiskos apavus ar augstu, cietu kapi, kas nofiksē potīšu locītavu un pēdu. Bet tikai ar apavu lietošanu mēs vēlamo rezultātu neiegūsim.

Kas ir jāievēro, izvēloties pirmos apavus un kad jāsāk tie valkāt?

Iesaku pirmos apavus sākt lietot tad, kad bērns sāk celties kājās. Bieži vien ir tendence celties uz pirkstgaliem. Tādējādi palielinās muskuļu tonuss ikros, kas var radīt sāpes un krampjus, kuru dēļ bērns var sākt staigāt uz pirkstgaliem.  Šādos gadījumos var palīdzēt apavi, kur potītes nofiksējas deviņdesmit grādu leņķī, kā arī masāžas.
Bērnam vajadzētu ļaut staigāt basām kājām pa nelīdzenu virsmu  -  zāli, smiltīm, akmeņiem. Atcerieties, ka grīda un mīksts paklājs nav nelīdzena virsma.

Vissastopamākā problēma ir fiziskās slodzes trūkums. Ir jāatceras, ka ikdienā bērnam pie televizora, datora, mobilā tālruņa nav ieteicams pavadīt vairāk laika par 30 minūtēm. Un tas ir par visām ierīcēm kopā! Šī atkarība ir ļoti bieži sastopama. Kad vizītes laikā vecākiem un bērniem pasaku par šo ierobežojumu, daudzi to uztver kā katastrofu.

Vēl – ir jāiet kājām! Kā gan citādi lai nostiprina muskuļus, padara tos spēcīgākus? Mācīsim bērniem spēlēt paslēpes, gumijas, lekt ar lecamauklu, visas tās spēles un rotaļas, ar kurām uzaugušas iepriekšējās paaudzes. Tad mums būs veseli, stipri bērni!