Agnese Strazda: gribu atsākt jogas nodarbības

Agnese Strazda: gribu atsākt jogas nodarbības

10. Jun 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto:  ekrānšāviņš

 Agnese Strazda, Korporatīvās komunikācijas pārvaldes vadītāja SEB bankā, šobrīd savam dekrēta atvaļinājumā 

Novērtē savu tuvību ar jogu (skalā 1 - 5, kur viens ir "nekādas attiecības", bet 5 - "pasniedzu jogu")!

1,9

Cik ilgi Tu praktizē?

Būtu pārgalvīgi teikt, ka es praktizēju jogu , jo mana iepazīšanās un līdzšinējā pieredze jogā bija pirms 6 gadiem, kad gaidīju savu pirmo bērnu un grūtniecības laikā gāju uz grūtnieču jogu.

Ar kādu jogas veidu tu nodarbojies?

Ar lielu apbrīnu veros visos tajos cilvēkos, kas paralēli jogas fiziskajām nodarbībām studē arī tās filozofiju un kas pārzina arī jogas paveidus un to nozīmi/ietekmi. Iespējams, ka mans „1,9” pat būtu jāsamazina, jo laikā, kad es gāju uz jogu, es to uztvēru kā ļoti pieņemamu veidu relaksācijai, ķermeņa izkustināšanai. Esmu aktīvāku sporta veidu cienītāja, piemēram, spēlēju tenisu, līdz ar to brīdī, kad manam ķermenim ir liegta šī nodarbe, labprāt meklēju ko citu – lēnāku un mierīgāku. Pirms 6 gadiem tādā veidā iepazinos ar jogu.

Ar ko tev asociējas joga?

Joga man viennozīmīgi asociējas ar kustību treniņu, es baidos jogai piedēvēt vārdu “sports”, jo man tā vairāk šķiet kā filozofija, domāšanas treniņš, kas notiek caur ķermeņa izkustināšanu. Vēl – man pavisam emocionāli un bez īpašiem pierādījumiem šķiet, ka joga ir tiem, kas savā dzīvē kaut ko meklē. Un meklē dažādu iemeslu vadīti – saprast, atrisināt, pilnveidot. Arī tie mani draugi un paziņas, kas ar jogu nodarbojas, manā vērtējumā ir meklētāji.

Vai rietumniekiem ir jānodarbojas ar jogu? Kāpēc?

Es domāju, ka sportam/ķermeņa treniņiem nav nacionalitātes. Tāpat varētu jautāt – vai mums pārtikā tik lielā īpatsvarā būtu jālieto austrumnieku pārtika? Ja ir pieprasījums pēc šāda veida ķermeņa treniņa un cilvēki tajā atrod meklēto, tad to noteikti vajag darīt.

Nosauc trīs īpašības, kas piemīt cilvēkiem, kas nodarbojas ar jogu?

Tie noteikti ir ļoti pacietīgi cilvēki, liela daļa no viņiem noteikti māk balansēt darbu un atpūtu, šķiet, arī inteliģenti, mīl sevi.

Nosauc trīs lietas, kam noteikti ir jābūt kārtīgos latviešu vasaras saulgriežos!

Man patīk tradīcijas un drosme  - siers, alus, ugunskurs un kailiem peldēties iet.

Kuru no latviešu tautasdziesmām var pielīdzināt meditācijai?

Lielisks jautājums, kuram atbilde nenāk tik ātri.

Aija, mani mazi bērni,


Kad jūs lieli uzaugsiet?


Kad jūs cūkas ganīsiet?


Kad jūs tēva klausīsiet? 

Drusku Dainu skapis palīdzēja, bet uzreiz nodefinēju, ka meditācija man asociējas ar mieru, aijāšanu un tajā pašā laikā mēģināšanu tikt vaļā no ikdienišķajām domām. Un šī tautasdziesma labi parāda, ka domas nelaiž vaļā. Kā par mani saka mani kolēģi, kad sūdzos par miega kvalitāti un domām par darbu – tev vajag iet meditēt.

Kāda bija tava pirmā jogas pieredze?

Kā jau minēju – pirms sešiem gadiem, kad gaidīju Kristoferu. Sapratu, ka darbi nelaidīs vaļā, un lai sevi piespiestu vismaz reizi nedēļā vakarā 17.00 piecelties no virpas un doties mērķtiecīgi vingrināt un gatavot ķermeni bērniņa iznēsāšanai tā, lai nav beigās pārlieku grūti (tāpat jau bija), nolēmu doties uz grūtnieču jogu. Sāku ar 4 mēnesi un darīju to līdz 8 mēnesim, kad neplānoti bija nedēļa jāpavada slimnīcā asinsainas dēļ. Visu šo jogas apmeklējuma laiku sapratu, cik sasprindzis ikdienā ir mans ķermenis un arī to, cik drosmīgas kustības grūtnieces tomēr var jogas laikā paveikt, piemēram, “taisīt svecīti”.

Kāda ir Tava jogas prakse?

Šobrīd ar jogu nenodarbojos, bet, kad darba ritms ir bijis pārāk dinamisks, ir bijusi doma atsākt, lai sevi kaut kā disciplinētu kustēties.

Ko joga ir mainījusi Tavā dzīvē?

Būs godīgi teikt, ka lielas izmaiņas tā nav nesusi, tajā pašā laikā pirms 6 gadiem apmeklētās nodarbības ļāva novērtēt, ka, lai nodarbotos ar jogu, vajag pacietību. Pacietība ir kas tāds, ko es patiesi varētu patrenēt.

Ja cilvēks grib meditēt, ar ko sākt?

Patiešām nezinu, jo tas ir kas tāds, ko man pašai vajadzētu sākt praktizēt, bet visu laiku ir sajūta, ka es neizturēšu, jo, pavērojot sevi no malas, pieķeru sevi pie nemitīgas darbības – nekad nesēdi bezdarbībā un bez domām: raksti, lasi, plāno. Dari kaut ko!  Lai gan reizēm tieši iziešana no domām būtu tik laba atpūta.

Nosauc trīs lietas, ko veselībai dod joga!

Ja vien joga ir saistīta ar pacietības trenēšanu un lēnāku pieeju dzīvei, tad es domāju, ka tas varētu palīdzēt man radināties arī lēnāk ēst  Un kur nu vēl labākas rūpes par gremošanas sistēmu!

Kādi ir ieguvumi, jogojot kopā ar citiem?

Man gan liekas, ka jogošana ir salīdzinoši individuāla darbība, bet tas, kas pievieno vērtību grupu nodarbībām – saprast, ka ne tikai tu vienīgais esi meklējumos.

PIEDALIES KONKURSĀ UN LAIMĒ BIĻETES UZ JOGAS UN MŪZIKAS FESTIVĀLU!

Vairāk par Jogas un Mūzikas festivālu:

www.solsticeyogafestival.com

20140519153817-28759.jpg