Trauma: kur meklēt medicīnisko palīdzību?

Trauma: kur meklēt medicīnisko palīdzību?

26. Oct 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Nesen saskāros ar situāciju, kad vajadzēja meklēt ārsta palīdzību traumpunktā. Taču informācijas internetā par to, kur  var traumpunktos meklēt un kā viņi strādā gandrīz nav. Kur var saņemt papildinformāciju?" jautā māmiņa. 

 Atbild Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga.

-Kas ir steidzamās medicīniskās palīdzības punkti? 

 - Steidzamās medicīniskās palīdzības punktos (SMPP) un traumpunktā VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" veselības aprūpes pakalpojumus sniedz pacientiem, kuriem ir trauma, pēkšņa saslimšana vai hroniskas slimības saasināšanās, kas prasa steidzamu ārstniecības personu iejaukšanos, un nepieciešamā palīdzība pārsniedz ģimenes ārsta kompetenci. Piemēram – mežģījumu, lūzumu vai grieztu brūču gadījumos.

Ja SMPP pacienta stāvokli ārstniecības persona novērtē kā smagu un konstatē, ka nepieciešama hospitalizācija, tiek izsaukta neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, lai pacientu nogādātu slimnīcā.

Saņemot valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus SMPP, par veselības aprūpes pakalpojumiem pacients veic pacienta iemaksas. Pacienta iemaksas neveic no pacienta iemaksām atbrīvotās iedzīvotāju kategorijas (bērni līdz 18 gadu vecumam, I grupas invalīdi, trūcīgās personas u.c.).

Ar visiem SMPP, to kontaktinformāciju un darba laikiem iedzīvotāji var iepazīties Nacionālā veselības dienesta mājaslapā www.vmnvd.gov.lv (sadaļā „Veselības aprūpes pakalpojumi” – „Steidzamās medicīniskās palīdzības punkti”) vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

- Kas ir ārstniecības personas, kuras strādā SMPP, un  kāda  ir medicīniskās palīdzības sniegšana kartībā?

- SMPP tiek iedalīti atšķirīgos līmeņos. Dažādu līmeņu punktos ir atšķirīgs darba laiks, kā arī speciālisti, kuri konkrētajos darba laikos sniedz medicīnisko palīdzību. SMPP medicīniskā palīdzība tiek sniegta darbdienās, brīvdienās un svētku dienās.

1.līmeņa SMPP medicīnisko palīdzību no plkst.00.00-24.00 sniedz 1 ārsts un 1 māsa vai ārsta palīgs.

2.līmeņa SMPP medicīnisko palīdzību no plkst.8.00-24.00 sniedz 2 ārsti – ķirurgs vai traumatologs un internists vai anesteziologs-reanimatologs, kā arī 1 māsa, savukārt no plkst.24.00-8.00 viens ārsts un viena māsa vai ārsta palīgs.

3.līmeņa SMPP medicīnisko palīdzību no plkst.8.00-24.00 sniedz ķirurgs vai traumatologs, anesteziologs un internists vai anesteziologs-reanimatologs, kā arī 2 māsas vai ārstu palīgi, savukārt no plkst.24.00-8.00 2 ārsti un 1 māsa vai ārsta palīgs.

SMPP medicīniskā palīdzība tiek sniegta gan bērniem, gan pieaugušajiem. Izņēmums ir traumpunkts VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca", kur medicīniskā palīdzība tiek sniegta bērniem.

- Vai var griesties pēc palīdzības Slimnīcu uzņemšanas nodaļās? 

- Traumu, pēkšņu saslimšanu gadījumos un hronisku slimību saasinājuma gadījumos, iedzīvotāji var vērsties arī slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Informējam, ka Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, kā arī Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcā darbojas slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

Ar informāciju par slimnīcu uzņemšanas nodaļām visā valsts teritorijā iedzīvotāji var iepazīties Nacionālā veselības dienesta mājaslapā www.vmnvd.gov.lv (sadaļā „Veselības aprūpes pakalpojumi” – „Slimnīcu uzņemšanas nodaļas”) vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Pacientam vēršoties slimnīcas uzņemšanas nodaļā, ārstējošais ārsts izvērtē pacienta veselības stāvokli, nosaka, kāda veida manipulācijas ir jāveic un izvērtē ārstniecības iestādes palīdzības sniegšanas iespējas. Gadījumā, ja medicīniskās palīdzības sniegšanā nepieciešams iesaistīt noteikta profila speciālistus (piemēram, mikroķirurģijas speciālistu vai mutes, sejas un žokļu ķirurģijas speciālistu), ārstējošais ārsts izvērtē pacienta veselības stāvokli un iespējas saņemt medicīnisko palīdzību citā ārstniecības iestādē.

Saņemot valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus slimnīcas uzņemšanas nodaļā (gadījumā, ja pacients netiek stacionēts), par saņemtajiem pakalpojumiem pacients veic pacienta iemaksas.

Vienkārši saprotama informācija par visiem veselības aprūpes saņemšanas veidiem un iespējām ir atrodama Nacionālā veselības dienesta mājaslapas www.vmnvd.gov.lv sadaļā „KUR SAŅEMT MEDICĪNISKO PALĪDZĪBU?”.