Uģis Olte: Multfilmas svešvalodā latviešu valodai netraucē

Uģis Olte: Multfilmas svešvalodā latviešu valodai netraucē

06. Sep 2012, 11:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā ar bērnu runāt, kā viņam izskaidrot to, kas ir labs, kas slikts? Vai multfilmas svešvalodā nejauc galvu mazulim valodas attīstības ziņā? Par to un daudz ko citu parunāt Rīga Radio ēterā gatavi bija psiholoģe Sandra Lase un režisors, 2 bērnu tēvs Uģis Olte.

Kā ar bērnu runāt, kā viņam izskaidrot to, kas ir labs, kas slikts?

 „Pirmais, kā bērns iemācās, kas ir labais, kas sliktais, ir vienkārši skatoties uz mūsu rīcību un to, kā mēs uztveram pasauli.  Viņš pasauli uztver arī caur savu pieredzi, bet sekas viņš var izvērtēt tikai, kļūdams vecāks”, speciāliste Sandra Lase pauž savu viedokli, pieminot, ka adekvāts bērna vecums šajā ziņā varētu būt 10 gadi.

„Tā kā mazs bērns sekas izvērtēt nevar, viņam regulāri jādod līdzi teorētiskais pamatojums. „  tāpēc speciāliste turpinot atzīst, ka „ar bērnu ir jārunā, jāstāsta viņam, kas notiks, ja viņš rīkosies tā vai citādi un reizēm, drošības „rāmītī” jāļauj viņam pašam izbaudīt kādas rīcības sekas.”

Noderēt var arī dzīves piemēru stāstīšana, uzmanības pievēršana labajam, un jāatceras – daudz jārunā!

Uz jautājumu par to, kā ir jārunā ar bērnu par dabas likumiem, Sandra Lase atbild, ka -”Jāstāsta tā, kā ir” – arī par dabas procesiem, kuros, piemēram, lauva, lai izdzīvotu, apēd antilopi utml. „Bērnam jāskaidro, kā pasaule ir iekārtota”.

„Bērnam svarīgi ir nošķirt, kas ir mūsu mīļais mājdzīvnieks, un kas – meža iemītnieks, kas der apēšanai”. viņa uzsver.

Kā ir ar multfilmām svešvalodās, vai tās nejauc galvu mazulim valodas attīstības ziņā?

Režisors Uģis  Olte stāsta, ka viņa dēls skatās multfilmas oriģinālvalodā, un līdz ar to, mājās ir novērots, ka dēls lieto dažādus svešvalodas vārdus gan vietā, gan nevietā, bet režisoram ir pārliecība – ar laiku tas var atmaksāties, jo svešvalodas apguvei būs nepieciešama vien neliela palīdzība skolā, savukārt latviešu valodai, viņaprāt, tas netraucē. Arī Sandra Lase piekrīt, ka tas bērnam dzīvot netraucē.

Vēl režisors uzsver, ka par spīti tam, ka ir valodas šķērslis, bērns iemācās uztvert vizuālo valodu, kas ir ļoti būtiski.

Bet Sandra Lase atgādina:„Ja ģimene prot dozēt televīzijas plūsmu, nevis tv ieslēgt agrā rītā un izslēgt vēlā vakarā, tad arī bērns iemācās šķirot, ko skatīties”, sarunas laikā piebilstot, ka viņasprāt bērnībā jau tā bērns ir pietiekami noslogots ar dažādiem iespaidiem un pajautājot, vai maz vajag viņu noslogot vēl papildus.

Ko tu par šo visu domā? Vai bērns, tavuprāt, skatoties multfilmas svešvalodā, iegūst, vai tomēr tiek papildus noslogots?

Māmiņu Klubs

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.13:00 līdz 14:00!