X kājas bērnam. Ko darīt?

X kājas bērnam. Ko darīt?

25. Oct 2010, 19:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažādu iemeslu dēļ mazulim var attīstīties nepareiza kāju forma. Ieskaties fizioterapeites Kristīnes Baranovas atbildē, ko darīt šādā situācijā!

 

Māmiņa jautā:

 

Manam dēliņam ir jau 6 gadi un ir X veida kājas un izskatās kā aizlauzta dzērvīte. Ko darīt? Vai nav par vēlu visu labot?

 

 

 

2

Atbild fizioterapeite Kristīne Baranova:

 

Pirmkārt, 6 gadu vecums ir diezgan liels vecums, lai sāktu to koriģēt. Noteikti šajā gadījumā būtu individuāli jāskatās stāja, turklāt X veida kāju pamatproblēma ir pēdas, tāpēc apskates laikā fizioterapeits novērtēs pēdas velvi, kā bērns balstās uz kājās, kā strādā pēdas velve un pēdas muskuļi.

 

Šādā gadījumā noteikti tiks piemērota ārstnieciska individuāla vingrošana, novērtējot bērniņa kustību stereotipus; gaitu; sēdēšanas pozu; vingrinājumu pildīšanu. Pēc tam izejot no šiem parametriem fizioterapeits sastādīs programmu ar vingrinājumiem, ar kuru palīdzību tiks koriģētas X kājas. Tas noteikti būs diezgan ilgstošs process, jo kā jau minēju 6 gadi ir jau pirmsskolas vecuma bērns, tāpēc es ieteiktu vērsties pie speciālista cik ātri vien iespējams un cik vien agri ir pamanīta šī problēma.

 

Fizioterapeites Kristīnes Baranovas nodarbības Māmiņu Kluba Vecāku skolā! Piesakies!

24. Nov 2010, 14:18

bet es tā arī neesmu sapratusi no kā veidojas X kājas? esmu dzirdējusi, ka tādēļ, ka bērns sēž uz celīšiem, kājas plati un dupsis starp kājiņām, esot jāsēž uz kājām vai ar taisnām uz priekšu. tad nu nesaprotu vai man jācīnās ar savējo, ka tagad 9 mēnešos visu laiku tik tā sēž rāpošanas starplaikos - uz ceļiem, dupsis starp kājām.