Vitamīni ģimenes ēdienkartē ziemas garajos mēnešos

Vitamīni ģimenes ēdienkartē ziemas garajos mēnešos

22. Oct 2010, 14:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā kā dienas kļuvušas pavisam vēsas un iestājusies ziema, laiks padomāt par vitaminizētu uzturu, kas ļautu saglabāt pozitīvu enerģijas lādiņu. Lai gan tas šķiet vienkārši – uzņemt vitaminizētu uzturu, ziema ir laiks, kad tas piemirstas un cilvēka, sevišķi bērnu, imūnsistēma ir apdraudēta.

 

Lai saglabātu veselību un cīnītos pret infekcijām, īpaša uzmanība jāpievērš ikdienas uzturam un vitamīnu uzņemšanai. Tomēr tas, vai vitamīnus uzņemt ar uzturu vai uztura bagātinātājiem, ir katra paša ziņā.

 

Ēd, dzer un ikdienā lieto produktus ar vitamīniem

 

Ēd sabalansētu uzturu un neizlaid maltītes, lai visu ziemu tiktu saglabāta spēcīga imūnsistēma. Lai gan ziemā svaigo dārzeņu un augļu klāsts nav tik daudzveidīgs kā vasarā vai rudenī, tas ir pietiekams, lai aizpildītu vitamīnu budžetu.

 

Izvēlies ēdienus ar augstu antioksidantu līmeni, piemēram, apelsīnus, kivi, brokoļus, burkānus un kāpostus. Daudzi eksperti uzskata, ka antioksidanti, piemēram, C vitamīns, A vitamīns un E vitamīns palīdz samazināt saslimšanas risku. Tāpēc uz priekšu un ēd pieejamos dārzeņus un augļus!

 

Vēl viens vienkāršs veids, kā uzņemt papildu antioksidantus, ir dzert zaļo tēju. Cilvēki Austrumos regulāri dzer zaļo tēju un viņi uzskata, ka tieši šī tēja ir ilgas dzīves noslēpums.

 

Uztura bagātinātāji un imūnsistēma

 

Daudz cilvēku ziemā stiprina savu imūnsistēmu ar multivitamīnu lietošanu. Ja vēlies sākt tos lietot, izvēlies tādus, kuros ir iepriekš minētie antioksidanti – vitamīni C, A un E.

 

Uztura bagātinātāji veicina veselību, uzlabo pašsajūtu, pozitīvi ietekmē vielmaiņu, spēcina imūnsistēmu un palielina enerģiju.

 

Uztura bagātinātāji, kuri satur A vitamīnu, rūpējas par organisma augšanu un attīstību, uzlabo acu, ādas stāvokli. A vitamīna uzturā jāpalielina, ja tiek lietotas antibiotikas vai alkohols.

 

B vitamīnu komplekss veicina ogļhidrātu, tauku un olbaltumvielu vielmaiņu, stiprina nervu sistēmu, labvēlīgi iedarbojas uz barības vielu uzsūkšanos zarnu traktā, aizsargā no saslimšanas ādu, matus, acis, mutes gļotādu un aknas.

 

C vitamīns stiprina organisma spēju pretoties infekcijām un apkārtējās vides kaitīgajai ietekmei, sargā zobus un smaganas, nodrošina uzturā esošās dzelzs asimilēšanu organismā, darbojas kā antioksidants pret brīvajiem radikāliem, sargā ādu un matus, stiprina asinsvadu sieniņas.

 

E vitamīns regulē tauku un ogļhidrātu maiņu, stimulē specifisko dzimumorgānu un vairogdziedzera hormonu veidošanos. Nepieciešams pret novecošanos, šūnu aizsardzībai no brīvo radikāļu iedarbības.

 

Atceries! Pirms lietošanas rūpīgi izlasi instrukciju, jo vitamīnu pārdozēšana, sevišķi bērniem, var nodarīt vairāk ļaunuma nekā labuma!

 

Laba paēšana ziemā


Kad saule ir augstu gaisā un gaisa temperatūra ir virs 15 grādiem, ir tik viegli uzturēt veselīgu dzīvesveidu – ēst salātus, augļus, dārzeņus. Bet, kad laiks paliek tumšāks un gribas ietīties siltā džemperī un apsegties ar segu, ir pierādīta pastiprināta tieksme pēc pudiņiem, čipsiem, šokolādes un citas neveselīgas un nosacīti „smagas” pārtikas, atstājot novārtā vitamīnu uzņemšanu. Jāpiebilst, ka nereti tā vietā, lai dotos pastaigā svaigā gaisā, daudz vieglāk ir zvilnēt uz dīvāna un ēst ne īpaši veselīgu pārtiku. Tātad – kāda ir atslēga, lai visu ziemu saglabātu veselīgus ēšanas paradumus un uzņemtu vajadzīgos vitamīnus?

 

Atceries! Ne tikai zaļie dārzeņi satur svarīgos mikroelementus. Rīsi, kartupeļi, ķirbji, pupiņas, pilngraudu maize ir tikai daži piemēri no produktiem, kuri ir bagāti ar vitamīniem. Ja Tu esi noraizējusies par svaigo dārzeņu trūkumu ziemas mēnešos, tad tam nav pamata. Nereti tieši ātri sasaldētajie dārzeņi, kādi ir nopērkami ikvienā lielveikalā, satur vairāk vitamīnu nekā svaigi. Tas ir tāpēc, ka sasaldēšana palīdz vitamīnus noturēt dārzeņos, kamēr produkti, kas tiek uzglabāti kastēs, zaudē vitamīnus ar katru dienu. Droši vien būsi pamanījusi, ka tik gardie ziemas āboli pavasarī vairs nemaz neliekas kārdinoši un sulīgi? Arī šajā gadījumā var piemērot iepriekšējo skaidrojumu.

 

D Vitamīns ziemā

 

Lielāko daļu vitamīnu iespējams uzņemt caur pārtiku un dzērieniem, bet vitamīna D uzņemšanu lielā mērā nosaka saules gaisma. Ziemas laikā, kad redzam mazāk sauli vai tās nav vispār, āda paliek bāla un mēdz palikt pat sausāka. Tāpēc būtu vēlams pārbaudīt, vai Tavā un mazuļa pārtikā ir pietiekams D vitamīna daudzums. Mazuļiem Tavs ģimenes ārsts droši vien ir jau izrakstījis D vitamīna pilienus, bet pati vari izlīdzēties ar dažādiem produktiem, kas ir bagāti ar D vitamīnu, piemēram, piena produkti, zivju eļļa, margarīns un olas.


Vitamīni enerģijai

 

Jebkurā gadalaikā ir svarīgi saņemt pietiekami daudz vitamīnus, lai saglabātu spēcīgu imūnsistēmu, bet aukstajos ziemas mēnešos, kad tik viegli ir saaukstēties un saslimt, pareiza ēšana kļūst par prioritāti. Tāpēc:

 

-    samazini neveselīgo našķu lietošanu uzturā;
-    ēd dārzeņus un augļus svaigā un pagatavotā veidā;
-    pavadi svaigā gaisā ik dienu kopā ar mazuli 2 stundas.

29. Jan 2010, 10:51

Dārzeņus cenšos ziemā ēst vairāk,lai pietiek vitamīni,bet zaļo tēju nu nekādigi nevaru piespiest sevi dzert,nu negaršo man šī tēja😃😃kaut arī zinu ka ir ļoti daudzi plusi..mana māsa tik dzer zaļo tēju😀

Tagad āku dzert arī papildus vitamīnu komplektu,un nu pagaidām turos...vīrusi neķeras klāt ptu,ptu,ptu😀